PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CITRON - Vypusťte psy!

Bylo by strašně jednoduché se s albem „Vypusťte psy!“ vypořádat lakonickým konstatováním, že s tímhle albem zahájil Citron svůj sešup z hrušky dolů a že srovnávat jej s „Radegastem“ je práce naprosto zbytečná, protože vyrovnat se svému předchůdci nemůže ani omylem. Alespoň tento dojem jsem nabyl z dobových ohlasů na tuhle desku. Ale takhle jednoznačně bych to rozhodně neviděl. Jednak jsem si na albu našel dost zajímavých okamžiků, abych se k němu i po letech rád (občas) vrátil a vzhledem k peripetiím, které vydání desky předcházely, bylo by škoda jí šmahem odsoudit. To, že tahle nahrávka dodnes nevyšla v digitální podobě, považuji za největší dluh Citronu vůči svým fanouškům. Ovšem vzhledem k tomu, že album „Vypusťte psy!“ existuje kromě oficiální verze i v trezorové podobě s původním zpěvem Ladislava Křížka, je možná tohle ten pravý důvod, proč dosud nedošlo na reedici.

Odchod Ládi Křížka z Citronu byl zřejmě důsledkem střetu dvou (či více) výrazných kohoutů na jednom dvorečku. Že se nejednalo o postupně narůstající napětí, ale o hezky prudkou bouřku, lze usuzovat z toho, že krátce před oficiálním vydáním alba se objevil singl „Uragán/Svět patří nám“ ještě se zpěvem Ládi Křížka, a nová verze alba vznikala tak překotně, že při pokusu o přiřazení jmen muzikantů, uvedených na obalu desky k fotce otištěné tamtéž, budete mít asi docela zamotanou šišku, kdo je vlastně kdo. Po odchodu Ládi Křížka, Jaroslava Bartoně a Jindřicha Kvity přišla pomoc z východu v podobě kytaristy Paľa Chodelky a zpěváka Tibora Šándora (kterému občas ujede přízvuk, což působí docela zvláštně). A tahle změna odvála kouzlo kapely a projevila se především ve zjednodušení projevu, větší přímočarosti a jednoduchosti skladeb.

Těžko dumat, co bylo hlavní hnací myšlenkou při tvorbě desky, ale nějak se nemůžu zbavit dojmu, že vše bylo podřízeno snaze vymazat stopy Ladislava Křížka v kapele (tedy až na nepřeslechnutelné vokály, které jsou velice příjemnou ozdobou desky). Jinak si totiž nedokážu vysvětlit, proč většina vokálních linek působí celkem nekomplikovaně a svěže a Tiboru Šándorovi vyloženě sedne, a jen u singlovek, které v původní verzi byly až nekřížkovsky líbivě splavné, se najednou šmodrchá a komplikuje všechno tak důkladně, že znalci křížkovských verzí jen bezmocně zakroutí hlavou a v albové verzi lze „Uragán“ a „Svět patří nám“ vcelku bez obtíží označit za nejslabší články kolekce. To taková rychlovka „Uteč, dokud se dá“, nebo rytmicky uječené Kvitovo „Jak zákony kázaly nám“, to je jiné kafe. Pokud by Citron s podobnou razancí a agresivitou zacházel i s ostatními písněmi, nová tvář by mu hodně slušela a odchodu bývalých členů by litovali asi jen „zezásadyuctívači“ Ládi Křížka. Celkově „Vypusťte psy“ působí proti svému předchůdci poněkud skromněji, méně monstrózně, měkčeji a přístupněji a spíš najdete spojnice na desku „Plni energie“, než na pohanského boha.

Prozrazovat detailně, v čem je verze s Láďou Křížkem zajímavější a v čem naopak bych dal přednost oficiální nahrávce, by asi nebylo vůči Citronu úplně férové. Trezorovka, která mi doputovala k uším bude zřejmě x-tou kopií x-té kopie, takže jen naznačím. Utajená verze zní dospěleji, rozvážně, ale třeba u zmiňované „Uteč, dokud se dá“ mi daleko víc sedí přirozený zpěv Tibora Šándora než vypjatý Křížkův hlas. Za zmínku určitě stojí skladba „Červený smích“, u které si příznivci Kreysonu můžou víc než intenzivně připomenout skladbu „Není marné žít“. Je pouze otázkou, jak si Václav Vlasák v Citronu a Ladislav Křížek v Kreysonu rozdělili autorská práva…, čert se vyznej v tom, kdo tehdy vlastně skutečně psal, skutečně hrál, kdo co vlastně chtěl. Tracklist je prakticky totožný, jen závěr desky se krapet liší a hodně mě mrzelo, že jsem marně hledal chytlavku „Jak zákony kázaly nám“.

V divokých snech se mi zjevuje vydání dvojalba s oběma natočenými verzemi a s vychytaným zvukem…, ale pokud by snad na tuhle variantu nedošlo, i tak se budu rád vracet k vinylovému praskání téhle zajímavé záležitosti.

Savapip             

Velice zvláštní deska, co se týče vzniku a okolností vydání. Kdysi jsem ji hodně sjížděl na gramci, ale neustále jsem měl problém se zpěvem Tiborem Šándora. Vysvobozením pro mě vždycky byly vokály, kde byl ke slyšení Křížek. Jinak se jedná o výbornou nahrávku, která skvělé navázala na "Radegasta", aniž by se snažila za každou cenu kopírovat jeho slávu. Občas připomene přímočarost "Plni energie", což jistě ocenili hlavně starší fanoušci. Pro mě jednoznačný vrchol titulní "Vypusťte psy", která má zvláštní mystickou atmosféru. Jasná tutovka je "Červený smích", ovšem ve verzi s Láďou Křížkem. Celkově je zajímavé srovnání s původní nahrávkou, která vesele koluje mezi fanoušky, jako kdyby někdy oficiálně vyšla. S Křížkem zní daleko profesionálněji, promakaněji a je prostě daleko lepší. Šándor hudbě CITRONu dal stejně jako Hranický civilnější projev. Těžko říci, co bylo pro kapelu lepší. Myslím, že se zde trošku rozbíjí fanouškovský tábor. Na závěr volám směrem k vydavatelům, kapele a všemožným vládcům - vydejte to konečně na CD. Vidina 2CD s původní verzí je víc než lákavá a věřím, že nejen Savapip se probouzí ráno mokrý, když se mu o této fikci zdá (smích).
Venca 8,5/10

www.citron-group.cz

Seznam skladeb:
1. Vypusťte psy
2. Uragán
3. Uteč, dokud se dá
4. Nezvaná
5. Hraběnky, hrabata
6. Kryzané
7. Snadné žití
8. Jak zákony kázaly
9. Červený smích
10. Svět patří nám

Sestava:
Tibor Šándor - zpěv
Pavel Chodelka - kytara
Václav Vlasák - baskytara
Radim Pařízek - bicí

Rok vydání: 1989
Čas: 42:08
Studio: Citron
Label: Supraphon
Země: Česká republika

Související články:
CITRON - Plni energie
CITRON - Radegast
CITRON - Radegast (English Version)


Vydáno: 11.10.2007
Přečteno: 12490x




počet příspěvků: 36

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sice ten zvuk je...28. 07. 2012 8:46 Bubák
Rockline: Moc...28. 07. 2012 4:24 ToPi
Tak o tom se kluci...28. 07. 2012 0:39 Bubák
Bubák: Z desky...27. 07. 2012 19:30 Rockline
Moc nechápu, proč...27. 07. 2012 15:41 Mike


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.21573 sekund.