RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SALAMANDRA - Faces Of Chimera

„Když se ti z muziky postaví chlupy na rukách, ááá, o tom to je!“, tahle slova pronesl kytarista Salamandry Karel Řepecký při našem rozhovoru v Netřebicích. A já si teď, kompletně naježený, marně lámu hlavu, kterak se vymáčknout k albu „Faces Of Chimera“ bez toho, abych v každé větě marnotratně pohazoval výrazy skvělé, perfektní a v krajním případě i geniální. Pomalu a zlehka se na téhle desce stávám naprostým závislákem a protáčím jí několikrát za den. Ač není v našich končinách zrovna moc kapel, zabývajících se speed metalem, jejichž album bych vyhlížel s nedočkavostí až chorobnou a zrovna od Salamandry jsem vlastně i očekával (s ohledem na vymakané předchozí nahrávky) suprové dílo, přesto stále nevycházím z údivu. A zcela fascinován hlásím, že Salamandra se naprosto přesně trefila do mého chápaní pojmu „dokonalé“.

Takhle to dopadá, když kompromisy mají vstup natvrdo zakázán. Tady je recept na úspěch: žádný spěch, pěkně si pohrát do posledního detailu s každým kouskem alba, jeho finální zvukovou podobu svěřit legendárnímu Finnvoxu a Miku Jussilovi (a dát tak vzniknout skvěle řezavému a dynamickému zvuku), namíchat dohromady nezbytně chytlavé melodie, stadionové refrény, pompézní aranžmá, působivé chorály, razantní riffy i splašené bicí a přesvědčivé a suverénní výkony celé kapely. Nelze s čistým svědomím kohokoliv z kapely vynášet nad ostatní (i tady stoprocentně platí Karlova slova o fungování kapely), protože Salamandra působí jako stoprocentní celek, přesto při vší úctě ke všem struno- i bláno-bijcům v kapele jsou nejpřitažlivějším článkem současné tvorby Salamandry klávesy, které sice ke kapele už neodmyslitelně patří, ale na „Faces Of Chimera“ rozehrávají svoje nespoutané orgie do naprosté extáze. Salamandra poprvé opustila území legend i koncepční schéma a (ačkoliv jsem v minulosti nikdy neměl pocit, že by byla svými příběhy jakkoliv svázána či omezována) tahle změna se projevuje hmatatelnou volností, hravostí a rozmachem. Změna z nejzásadnějších, totiž výměna frontmana, dopadla na výbornou a Ivuša Borovský jednoznačně potvrzuje, že jeho poklad v krku je pro potřeby a ambice Salamandry tím pravým ořechovým. Co mě na „Faces Of Chimera“ bere úplně nejvíc, je fakt, že z většiny skladeb na vás dýchne esence nejvýznamnějších okamžiků speedmetalové historie (ať už je to hansenovská přímočarost, rhapsodyovská bohatost a vzdušnost či stratovariusí hravost…) bez toho, abyste třeba jen na moment měli tendence obviňovat Salamandru z plagiátorství.

Vrcholy alba (respektive vrcholy z vrcholů)? Uhrančivým klavírním motivem otevřená (cítíte tu podmanivost v duchu helloweenovského „I Can Fly“?) dramatická „Conquest Of Paradise“, vokálně propletenými hrátkami ve stylu savatageovských vícehlasů a hrdinsky mohutným zvukem kláves ozdobená monumentálka „Atlantis“, osudová chytlavka ve stylu „co se vám kdy na speedu líbilo, vám nabízíme v jediné porci“ se strhujícím houpavým rytmem a dráždivými kytarovými vyhrávkami „War Of Evils“ (po zásluze i první klipovka) a hra na duet-neduet „Legacy Of The Heroes“ kde si Hanka s Ivanem hrají každý svojí hru, která se úžasně spojuje do atmosférického napětí, které exploduje v bombastickém refrénu a kostelních propletených chorálech. A nebo kterákoliv jiná skladba z téhle pestré kolekce…

Elegantní a dramatický balanc na hranici mezi přehnaným patosem a uvěřitelností zvládla Salamandra (znovu a snad ještě lépe než kdy v minulosti) perfektně. Mohl tak vzniknout jasně zářící klenot na speedmetalovém nebi. Hanseni, Sammetové, Turilliové i Tolkkiové, tady máte dospělého brášku do vaší rodiny výjimečných. Pokud se v naší domovině objevilo někdy album, které by snad už konečně mohlo udělat díru do světa, je to právě tady a teď. Hitové, výpravné, ucelené, …skvělé, perfektní… (dle návodu v prvním odstavci si doplňte sami…)

A ty mi Karle, prosím Tě, vysvětli, o čem to je, když kromě vztyčených chlupů na rukách se mi z vaší muziky i tají dech a běhá mráz po zádech… a přitom si tenhle stav nekonečně užívám…

Savapip             


www.salamandra.cz

Seznam skladeb:
1. The Tears Of The Ocean
2. Orion
3. Dreams Of The Fair
4. Legacy Of The Heroes
5. Eternal Justice
6. Heart Full Of Snow
7. Chimera
8. Conquest Of Paradise
9. Atlantis
10. Requiem
11. Fading Desires
12. War Of Evils
13. The Last Of All

Sestava:
Ivan Borovský - zpěv
Pavel Slíva - kytara
Karel Řepecký - kytara
Hanka Šlachtová - klávesy, zpěv
Jaroslav "Pišta" Sedláček – baskytara
Dan "Baalberith" Jureček - bicí, zpěv

Rok vydání: 2007
Čas: 1:00:42
Studio: ArtVox Šenov
Label: Leviathan Records
Země: Česká republika

Související články:
SALAMANDRA - 9.11.2007, křest CD, Hells Bells, Praha

EVIDENCE ONE, SALAMANDRA, NIGHTWISH REVIVAL PRAHA - 14.10.2007 Exit Music Chmelnice Praha

Karel ŘEPECKÝ (SALAMANDRA) - Jestli chceš, aby kapela fungovala, nesmíš myslet na sebe

SALAMANDRA, RIMORTIS, NIGHTWISH REVIVAL PRAHA - Netřebice 14.7.2007

STRATOVARIUS, SALAMANDRA, BURMA JONES, OZZY OSBOURNE REVIVAL, TIBET - Havlíčkův Brod, 2.6.2006


Vydáno: 22.11.2007
Přečteno: 6692x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fuck yeah!Výborný album a...25. 03. 2008 10:04 Pagan
Faces of ChimeraNo .Recenzent..se...25. 12. 2007 13:23 Gord
SALAMANDRA! VIVAT!Faces Of Chimera...28. 11. 2007 13:45 karaben
doplněníjekikož se...22. 11. 2007 23:27 prochor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10447 sekund.