DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EAGLEHEART - Moment Of Life

S.K.: „Nesmíš zapomenout, že ty neovládáš čas, ale čas ovládá tebe. Když je člověk ještě malý štěně, ubíhá čas pomalu. To se změní. Až dorosteš do určitýho věku, tak kolem čtrnácti let, řekl bych, prostě do věku, kdy obě polovičky lidstva udělaj tu chybu, že objevěj jedna druhou, pak začne bejt čas skutečnej. Nebude tak dlouhej, jak bejval, ani tak krátkej, jakým se ještě stane. Ale hlavní je, že jak stárneš, obyčejnej čas se mění na krátkej čas… Jenže on kolem tebe stále běží stejnou rychlostí každou vteřinu každýho dne. A jsi mu ukradenej…“ A tak se pojďme spolu s Eagleheart zaposlouchat do zvuku času (tik tak…).

Nemůžu začít jinak, než připomenutím otřepané fráze o určité vyčerpanosti speed a power metalu. Škarohlídi budou při kterékoliv desce, věrné tomuto stylu, plamenně poukazovat na to, že všechno už tu jednou bylo. Brněnští Eagleheart se svojí prvotinou „Moment Of Life“ tuhle teorii na hlavu nejspíš nepostaví. Ale myslíte, že je potřeba hned se stavět na hlavu? Ono by přece mohlo (alespoň příznivcům melodické muziky) úplně stačit, kdyby kapela nejen bravurně zvládla základní abecedu, ale i přihodila špetku svojí jedinečnosti a zpříjemnila nám aspoň kousek života… (tik tak).

A to se Eagleheart daří. Výhodou alba „Moment Of Life“ je skutečnost, že najdete hodně chytlavých momentů, které vám budou znít povědomě a přitom je strašně těžké ukázat prstem (snad jen u kytarových sól a duelů mi Helloween a Hansen naskakují na obrazovku velice snadno) na konkrétní inspiraci. K přístupnosti Eagleheart bezesporu přispívají i texty, které díky přátelské angličtině určitě budou i pro jazykovým drilem nepříliš poznamené tuzemce dostatečně srozumitelné. Kladné body si kapela vysloužila i za schopnost odolat svodům tradičního výškaření, křiklounovi Vojtovi Šimoníkovi sluší pohyb nízko nad zemí a občasné výlety k obloze pak působí osvěžujícím dojmem. Nekudrlinkový, přímočarý a razantní, pozitivně laděný power metal plný skvělých melodií s kousavými kytarami, kupou vzájemně se doplňujících zpěvů i hromadou chytlavých nápadů je hodně suverénní a orlíci za sebou pečlivě zametli stopu, obvykle patrnou u debutového počinu (tik tak).

Druhá strana mince se odhalila kupodivu (zcela opačně, než u většiny desek) s vytrvalým ohráváním alba stále dokola. U „Moment Of Life“ subjektivně kapánek postrádám vnitřní vývoj. Při prvním přehrání mě deska velice slušně naladila. I při těch dalších… (tik tak), ale nekonalo se již žádné další obvyklé přelévání pocitů. Může za to určitá svázanost a vzájemná soudržnost písní, držících se jedné linie (možná právě tohle je ta určitá stylová vyčerpanost), ze které vypadne snad jen hutnější „Falling“. Žádné strachy, úroveň desky ani na okamžik nepadá pod vysoko nastavenou laťku, jen v rozporu se salamandří teorií o chlupech na rukách, jež se z hudby postaví, systematicky osciluji mezi vytrvalým chvěním a častým povstáváním mého porostu. Ale stále ne a ne se ty chlupy definitivně vzpřímit… (tik tak).

A kde že jsou ty povznášející okamžiky života? Našlapaná stadionovka s pravidelným pochodovým rytmem a famózním brumendem (další ze svěžích výpadků) „Don´t Turn Your Head“ (tik tak). Klávesami přibarvená (rázem atmosféričtější) a snadno sjízdná titulní melodie „Moment Of Life“ (tik tak). Světe div se, instrumentálka „Out Of The Time“, která stojí bok po boku s ostatními skladbami a překvapuje nejen svojí délkou, ale hlavně schopností odhalovat (na tak velké ploše) muzikantské schopnosti bez zbytečného exhibicionismu (tik tak). Závěrečná hymna s nosným refrénem „Life Goes Fast“, prokazující, že nejen v jednoduchosti, ale i v rychlosti a melodičnosti je síla a krása (tik tak).

Víte jak se (dle návodu z jednoho dávného filmu) nejlépe hledá časovaná bomba? Zaměřte se na místa, kde něco tiká (nedoporučuje se v hodinářství). Ne náhodou album „Moment Of Life“ začíná a končí (tik tak) tímhle zvukem. V domácích krajích mají Eagleheart jistotu, že se se svým debutem katapultovali do těch nejvyšších sfér (koneckonců, společnost, která se schází při křtu téhle desky, těžko mohla být vybranější). Pro kraje okolní bych ambiciózní dílo orlích srdcí viděl taky vcelku nadějně. Zatím (tik tak) tahle bomba tiká, ale dovedu si živě představit, že dřív nebo později dojde i k explozi. Tenhle krátký okamžik života si nenechte utéct… (tik tak).

Savapip             


www.eagleheart.eu

Seznam skladeb:
1. Prologue
2. At The End Of Forever
3. Into The Sky
4. Falling
5. Don´t Turn Your Head
6. Damned By Yourself
7. Tears Of Rain
8. Moment Of Life
9. Out Of The Time
10. In Despair
11. Life Goes Fast

Sestava:
Vojtěch Šimoník - zpěv
Michal Kůs – kytara, zpěv
Jiří Fiala - baskytara
Martin Klekner - kytary
Zdeněk Vémola - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 51:01
Studio: Sklep, WaveRecords, Shaark
Produkce: Eagleheart
Label: Metal Swamp
Země: Česká republika


Vydáno: 28.03.2008
Přečteno: 6828x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tvorba EagleheartPro mně je jejich...22. 09. 2017 20:16 Jiří Koval


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22953 sekund.