TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



Filmový blog

CHOBOTNICE/LA PIOVRA - Jak mafie utrpěla vítězství 1/4

Každý, kdo si alespoň okrajově pamatuje osmdesátá léta, ví, jaký kult představoval italský seriál Chobotnice (v originále La Piovra). Seriál, který se natolik vymykal jiným kriminálním snímkům svým námětem, kde nikdy nevyhrává dobro, ale zlo. Seriál, který natolik důvěrně popsal praktiky mafiánských kmotrů, že na jeho tvůrce a hlavní hrdiny měla spadeno italská mafie tak, že se natáčení muselo přesunout do Švýcarska a Německa. Seriál, který neskončil po smrti svého hlavního hrdiny, komisaře Corrada Cattaniho, ale pokračoval dál ještě v dalších šesti sériích. My si jej tady představíme prostřednictvím čtyř samostatných článků, které jej, snad důkladně, zmapují.

Prima parte: Sicilská anabáze

Pochopitelně nejdůležitější, fanoušky nejvíce ceněnou a samozřejmě také nejlepší částí Chobotnice je její první série. Na samém začátku té dostává policejní komisař Corrado Cattani pověření, aby se ujal vyšetřování smrti šéfa kriminálky v sicilském městě Trapani. Cattanimu místo, které mu dohodil jeho vlivný známý z Říma, Sebastiano Canitto, zprvu nevoní, ale posléze se čím dál tím víc zapojuje do boje proti tamnímu zločinu. Poznává jak drogového dealera Sante Cirinnu nebo bohatou feťačku Titti Pecci Scialoiaovou, tak místní smetánku typu advokáta Terrasiniho, bankéře Ravanusy, hraběnky Olgy Camastrové nebo televizního reportéra Nanniho Santamarii. Pomalu začíná rozplétat jak vraždu svého předchůdce, tak společně se svým kolegou Alterou a soudcem Bordonnarem začíná dělat revizi v místních bankách. To se samozřejmě nelíbí zmíněné smetánce, která přes banky filtruje peníze ze svých nelegálních obchodů s drogami a se zbraněmi.
Cattani své práci obětuje i vztah se svou ženou Elsou, krátce zakotví u narkomanky Titti, ale za mříže se mu podaří dostat dealera Cirinnu. Bohužel brzy poznává, že Cirinna je jen malá ryba v provinčních poměrech sicilského města o sedmdesáti tisících obyvatelích (třeba jako naše trošičku větší Karlovy Vary). Když ale mafie (v první sérii nejvýrazněji zastoupena advokátem Terrasinim) zjistí, že jí Cattani už moc šlape na paty, unese jeho dceru Paolu.
Cattani záhy, k údivu svých kolegů i veřejnosti ve městě, která jej vnímala jako svého hrdinu, odvolává všechny poznatky vyšetřování, a dokonce z vězení pustí i Cirinnu. Únos své dcery nepřizná ani své ženě, která se od rodiny odstěhovala do Švýcarska. Když komisař splní všechny požadavky mafie, je jeho dcera propuštěna. Ovšem brzy se přijde na to, že byla znásilněna. Cattani, jako hladový vlk, se vrhá do ulic, aby svou třináctiletou Paolu pomstil. Odolá jak atentátu mafie, když jej zradí hraběnka Camastrová, tak i soudnímu vyšetřování, které jej viní z křivé přísahy a falšování důkazů.
První série má sice trochu pomalejší rozjezd, ale brzy vás vtáhne do děje, že od obrazovky neodlepíte oči. Ať už je to specifickým prostředím sicilského maloměsta, charismatem hlavního představitele Michela Placida, gradujícím dějem nebo hudbou Rize Ortolaniho, kterého ovšem brzy nahradil matador Ennio Morricone.

Seconda parte: Konec velké hry

Zatímco je Cattani se svou ženou Elsou a jejich dcerou Paolou ve švýcarském sanatoriu, kde se třináctiletá dívka vzpamatovává ze znásilnění, na Sicílii pokračuje vyšetřování, které vede někdejší Cattaniho pobočník Altero a soudce Bordonnaro. Cattaniho ve Švýcarsku navštěvuje záhadný Ettore Ferretti, který se jej znovu snaží vrátit do hry. Ukazuje mu materiály, ze kterých je jasné, že Cattaniho někdejší ochránce Sebastiano Cannito má přímé vazby na sicilskou mafii a na únosce komisařovi dcery – advokáta Terrasiniho, bankéře Ravanusu a tajuplného profesora Franca Laudea. Cattani ale o návratu k policii a tajným službám nechce ani slyšet. Názor mění až poté, co je na Sicílii zavražděn komisař Altero a před schůzkou s Cannitem i soudce Bordonaro. Při dopravní nehodě zemře také jeho dcera Paola a u jejího hrobu komisař přísahá pomstu všem, kteří měli prsty v jejím únosu a znásilnění. Cattani se vrací do Trapani, kde na něj ale brzy mafie připraví boudu, kdy na něho hodí vraždu bankéře Ravanusy, který se rozhodl spolupracovat s vyšetřujícími orgány ohledně únosu Cattaniho dcery. Komisař se dostává do vězení, odkud mu pomůže až jeho dřívější nepřítelkyně hraběnka Camastrová. Ta se brzy stává jeho milenkou. Cattani se jako agent dostává spolu s Ferrettim do služeb Cannita a brzy poznává, že Cannito, Terrasini, Laudeo a bankéř Sorbi připravují obrovský obchod se zbraněmi, které prostřednictvím Italo-američana Franka Carrisiho, mají putovat do zahraničí.

Mafie nakonec odhalí jen Ferrettiho, který je brzy zavražděn a Cattani pokračuje ve vyšetřování. Díky roztržce mezi Terrasinim a Cannitem se dostává k tajným seznamům společnosti Itala, kterou vede profesor Laudeo a která sdružuje všechny hlavní členy mafie. Odtajnění seznamů členů Italy vnáší do řad mafie pořádný rozruch, který nevydrží Cannito a poté, co je jasné, že s jeho politickou kariérou je ámen, spáchá sebevraždu. Další své nepřátele, a únosce jeho dcery – advokáta Terrasiniho, profesora Laudea a hraběnku Camastrovo, dostane Cattani před soud. Ten však vynáší jen směšné tresty...

Druhé pokračování Chobotnice je logickým vyústěním první série. Děj má dramatický spád, je náležitě pochmurný. Podle některých kritiků tomuto druhému pokračování ubral na důvěryhodnosti přesun děje z ulic Sicílie do honosných paláců mafiánských bossů. Ovšem podle mého se jedná o logické pokračování Cattaniho životních osudů a boje s mafií. Ukazuje, jak je mafie prorostlá do státního aparátu, do společnosti a poprvé odtajní jaké jsou její pravé záměry. Ty se neodehrávají na ulici mezi špinavými drogovými dealery a feťáky, ale právě v honosných palácích v mramorem vykládaných místnostech.

Jan Skala             


V hlavních rolích Michele Placido jako komisař Corrado Cattani
Nicole Jamet jako jeho žena Elsa
Cariddi Nardulli jako jeho dcera Paola
Barbara DeRossi jako Titti Pecci Scialoiaová
Angelo Infanti jako Sante Cirinna
Francois Perrier jako advokát Terrasini
Florinda Bolkan jako hraběnka Camastrová
Geoffrey Copleston jako bankéř Ravanusa
Jaques Dacqmine jako Sebastiano Cannito
Renato Mori jako komisař Altero
Renato Cecchetto jako soudce Bordonnaro
Flavio Bucci jako otec Manfredi
Pino Colizzi jako Nanni Santamaria
Paul Guers jako profesor Laudeo
Sergio Fantoni jako plukovník Ferretti
Daniel Ceccaldi jako bankéř Sorbi
Martin Balsam jako Frank Carrisi


Natočeno: 1984 (první série), 1985 (druhá série)
Režie: Damiano Damiani (první série), Florestano Vancini (druhá série) Hudba: Riz Ortolani (první série), Ennio Morricone (druhá série)


Vydáno: 29.10.2010
Přečteno: 11666x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
MAFIEDnesni radoby mafie...10. 12. 2014 22:40 LOUTKÁŘ
serial typu 24...8. 09. 2011 11:33 sensitive
Damiano je...5. 01. 2011 18:24 Venca Votruba
Pěkně to do sebe...29. 10. 2010 11:15 mot


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10669 sekund.