PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PANYCHIDA - Měsíc, les, bílý sníh - Moon, Forest, Blinding Snow

V únoru letošního roku avizovala Panychida, že následovník debutového alba „Paganized“ se začíná hlásit o svoje místo na slunci. Mimo jiné zazněla i hláška, že důležitým aspektem alba bude „i představení nového zpěváka Vlčáka, který rozhodně posune Panychidu novým směrem“. Bývalý hlas kapely, nezaměnitelný krákor G.H.M., opustil Panychidu již před dvěma lety a působení zpěvandule Appii bylo pouze epizodní, a tak zkompletování sestavy bylo rozhodně dobrou zprávou. Nicméně pokud ve vás avízo o novém směru (obzvlášť pak po výborném „Paganized“) vyvolalo podobně nepříjemné svrbění, asi chápete, že jsem novinku „Měsíc, les, bílý sníh – Moon, Forest, Blinding Snow“ vyhlížel víc než s opatrností.

Na otázku, zda Panychidu charakterizoval víc krkavčí skřípot G.H.M., nebo pohanská atmosféra, ubzučené kytary, chytlavé dudy či flétna je odpověď jednoduchá. Nikdo není nenahraditelný, melodické nápady, instrumentální vychytávky i chytlavost lidových nástrojů zabírají stoprocentně a tak Panychida nepřišla o svoji svébytnost. Přesto na ohlášenou změnu (přirozeně) došlo. Vlčák se evidentně narodil v jiném krkavčím hnízdě, jeho hlas kapelu přibližuje (a tím pádem i ubírá cosi z výjimečnosti) blíž k blackovému hájemství. Zároveň Panychida využívá mnohem častěji dialog skřípajícího a zahuhlaného (předpokládám Talicova) vokálu, čímž je tento posun ještě výraznější. Na straně druhé, pokud jsem v kole minulém žehral na to, že Magusův zpěv může dřív nebo později zavánět jednotvárností, zmíněný dialog je zárukou toho, že deska nemůže znít (a ani nezní) monotónně – byť hlavní zásluhu na tom mají nápadité kytary, lidovkové motivy (flétna a dudy) či třeba čistý chorál, podepřený křehkou flétnou - a hlavně díky téhle kombinaci (vedle kytarových motivů) je pro mě skladba „Ryhope“ absolutním vrcholem aktuálního snažení Panychidy.

Z jedenáctky vlastních skladeb ještě stále vydatně dýchá šmak štiplavých pohanských ohňů. Pro zachování atmosféry (v tomhle ohledu trochu díky vokálu zaniká užití staroslovanštiny v „Alatyri“ a v „O Orĭlě i Zmĭji“) považuji za velice důležité zařazení obou instrumentálek „Velijĭ dĭnĭ“ i „Kračunŭ". Ta druhá pak dokonale připravuje půdu pro druhý velký okamžik, titulní „Moon, Forest, Blinding Snow“, kde skotačící kytara v kombinaci s rozvernou flétnou skvěle odlehčují uřvaný zpěv a Panychida v tom nejlepším duchu navazuje na oslňující náladu debutu. Velkým plusem je fakt, že i když občas Panychida sklouzne k obyčejnosti („The Fire Worshipper“, „Flaming Forest“), pokaždé dokáže i ubíjející nářez oživit hravým motivem, vyhrávkou, nápadem. A vydatně tleskám i za utajený bonus v podobě „Black Wings of Death“ z dílny hamburských pirátů Rolfa Kašpárka s nezaměnitelným puncem Panychidí originality.

Panychida je jiná. Nechci říct, zda lepší nebo horší, to se bude individuálně odvíjet od toho, jak máte nastavené hranice chuťových buněk a zda vás oslovuje víc black, folk či samotné pohanství. Dřív bych Panychidu označil jako ryzí pohanskou kapelu, dneska spíš použiju výraz black-folk metal s výraznou pohanskou atmosférou (jakkoliv mohou být tyto pojmy blízké, „Měsíc, les, bílý sníh“ dokazuje, že se mezi nimi rozdíl najít dá). Panychida ztratila kus osobitosti a svým výrazem krapet zaplula do davu. Naštěstí nabídla dostatek nápadů, aby s davem úplně nesplynula a stala se přehlédnutelnou. Byť mě její „sněžná slepota“ neoslnila tak vydatně jako „Paganized“, stále je co do činění s hodně povedenou nahrávkou.

Savapip             


www.panychida.com

Seznam skladeb:
1) Red Moon Rising (The Drink Offering)
2) The Fire Worshipper
3) Velijĭ dĭnĭ
4) Alatyrĭ
5) Flaming Forests
6) O Orĭlě i Zmĭji
7) The Story ( … of a Murderer)
8) Ryhope
9) Kračunŭ
10) Moon, Forest, Blinding Snow
11) The Myth of the Eternal Return


Sestava:
Vlčák - zpěv
Sinneral – kytara, klávesy
Honza V. - kytara
Talic – baskytara, zpěv
Honza K. – bicí, kytara

Rok vydání: 2010
Čas: 50:19
Label: FOLTER RECORDS
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – Paganized
2010 – Měsíc, les, bílý sníh – Moon, Forest, Blinding Snow

Související články:
PANYCHIDA - Promo 2006
PANYCHIDA - Paganized


Vydáno: 26.11.2010
Přečteno: 3066x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09613 sekund.