PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MEMBERS OF GOD - Ten Talking Words

U italských Members Of God se točí všechno kolem jediného tématu. Náboženství. S velkým N. Když vezmete název kapely, či pseudonymy jednotlivých členů, v nichž vyniká svojí objevností především zpěvák, který se i vizuálně stylizuje do podoby jistého celkem známého tesaře (což je paradoxní, neboť budeme-li hledat nejslabší článek kapely, skončíme právě u jeho nepříliš charismatického vokálu), je jasné, že Members Of God jsou buď totální komedianti, nebo jsou víře oddáni natolik, že se jí rozhodli intenzivně šířit i touto cestou (osobně věřím té druhé variantě). Což na jednu stranu znamená, že pokud máte k náboženství jednoznačně vyhraněný vztah (jedno jestli pozitivní nebo negativní), může být tento hlavním hodnotícím kritériem (a je docela sranda sledovat, jak jsou názory na tuhle desku ovlivněny samotným vyznáním pisatelů). Na druhou stranu, věcným pohledem bráno, Members Of God hrát umí a na jejich debutové desce „Ten Talking Words“ se najdou songy, kvůli kterým stojí za to udržet si patřičný odstup.

Je zřejmé, že víra je i hlavním tématem tohoto koncepčního alba. Members Of God mají nejspíš potřebu vytvořit střízlivou variantu Jesus Christ Superstar, takže se nevyhnou určitému stupni teatrálnosti, zároveň však zůstávají natolik při zemi, aby případná živá prezentace byla převážně (možná až snad na některé sbory a divadelní projevy) zvládnutelná pěticí vyvolených. To vše pohybující se v oblasti řekněme hodně umírněného (razancí i prezentací technických dovedností) a převážně jemného progresivního rock-metalu. Playlist desky může se svými sedmnácti položkami vypadat značně obsáhle, Members Of God však nepravidelně zařazují stylově náladotvorná intermezza, takže těch obsahutvorných položek napočítáme těsně nad deset a počet těch, která stojí za větší pozornost, je poloviční - „Magical Waters“ se silně vlezlým refrénem a praktickou ukázkou „progresivity“ kapely, The Sense“ s velice chytlavými orientálními motivy, vypjatě emotivní náladovka s agresivními vokály „Like Empty Lyrics“, „It´s Saturday“ s pateticky důstojným vokálem a intenzivní gradací (dle mého spolu s nádechem orientu to nejlepší, co Members Of God nabízejí) a svižně rozverná „Don´t Desire“. Vzhledem k tomu, že ve výčtu chybí stěžejní bod příběhu (rozsáhlá „Don´t Murder“) a počet položek, v playlistu označených dvouciferným číslem je hodně nízký, je zřejmé, že sílu desky je třeba hledat spíš v jednotlivých kouscích, než v příběhovém zpracování tématu. A co se už vůbec nevydařilo, je prapodivně pískající zvuk téměř celé nahrávky (alespoň ve formě mp3, poskytnuté přímo od kapely).

Cesty páně jsou nevyzpytatelné. Nepředpokládám však, i přes některé povedené nápady, že by ty membersovské měly kdy vést na titulní stránku progress metalové encyklopedie. A tak coby bezvýhradný ateista (jak říká Cimrman, tak bezvýhradný, až se bojím, že mě pánbůh potrestá) konstatuji, že „Ten Talking Words“ je celkem průměrné album, které v zásadě nenudí, žebříčky hodnot nezmění a po kterém možná i někteří z nás bezvěrců občas klidně sáhnou s vědomím, že ztráta času to sice nebude, ale že v hudební světě se odehrávají daleko zajímavější příběhy.

Savapip             


www.facebook.com/membersofgod

YouTube ukázka - Someone Knows

Seznam skladeb:
1. Opening
2. Someone Knows
3. Talking Words
4. Magical Water
5. Promise Of Happiness
6. The Sense
7. My Friendship
8. It's Saturday
9. The Value Of Past
10. People
11. Don't Murder
12. Like Empty Lyrics
13. Decline
14. Power and Fire
15. Secrecy
16. Don't Desire
17. Outro

Sestava:
Jesus Of Nazareth - zpěv, kytara
Uriel From Fire - kytara
Jahn from Wind - baskytara
Rob from Water - klávesy
Ruel from Earth - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 58:40
Země: Itálie


Vydáno: 30.06.2012
Přečteno: 2169x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10561 sekund.