CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KAMELOT – Silverthorn

Tak se mi zdá, že si pánové z Kamelot extrémně oblíbili zpěváky ze Skandinávie. Když Roy Khan opustil kapelu, nějakou dobu na koncertech vypomáhal Fabio Lione. Ačkoli zvládal vystoupení velmi obstojně, prostě to není hlas pro takovouhle kapelu a já se modlila, aby si vybrali někoho jiného, pokud možno s hlasem, který bude sedět do progu. Švédský zpěvák Tommy Karevik byl u Kamelot už delší dobu takovým mužem v pozadí, viděla jsem ho s kapelou zpívat jednu skladbu, a když jsem se dozvěděla o Khanově odchodu, jako úplně první jméno mě jako náhrada napadl on. A když byl zhruba rok poté opravdu oficiálně potvrzen, skákala jsem radostí. Byla jsem si celkem jistá, že kapela si nemohla vybrat lépe. Na druhou stranu spousta fanoušků v „život po Khanovi“ vůbec nevěřila. Bylo pro ně těžké si představit, že se kapela z odchodu takové ikony vůbec vzpamatuje a bylo třeba je přesvědčit. Vydání „Silverthorn“ tedy znamenalo nejen nový začátek, ale také křest ohněm.

Teď už je jisté, že Tommyho hlas se do kapely dokonale hodí. Slyšela jsem i stížnosti, že se tam hodí až moc, a ráda bych všem, kteří tvrdí, že se stylizuje do Khana, doporučila, aby si nejdřív proboha poslechli desky jeho domovské kapely Seventh Wonder – taková „Thorn“ zní úplně, jako by vypadla z jejich diskografie. Je pravda, že Tommy na „Silverthorn“ používá převážně nižší rejstříky svého hlasového rozsahu (což dává smysl vzhledem k atmosféře alba), to ovšem nic nemění na tom, že jeho vokál je naprosto jedinečný a vyznívá přirozeně. A svoje schopnosti mi dokázal dvakrát už i naživo, kdy jasně přesvědčil, že nemá nejmenší problém nejen s novými, ale ani s Khanovými skladbami. K jeho hlasu obecně mám snad jen jednu jedinou drobnou výtku – a to k jeho netradičně umisťovaným hlasitým nádechům. Na druhou stranu to skladbám svým způsobem přidává na procítěnosti a to je ostatně ta hlavní věc, která na posledních deskách chyběla.

Na „Silverthorn“ se podařilo něco, co pokulhávalo na „Ghost Opera“ a prakticky úplně chybělo na „Poetry fot the Poisoned“ – napsat silné, chytlavé, výbušné a atmosférické skladby v takovém množství, aby na albu silně převládaly a doplnit to sice o trošku slabšími, stále však velmi nadprůměrnými. Atmosféru alba hodně drží texty a celý koncepční příběh chlapce, který nešťastnou náhodou způsobil smrt své malé sestřičky a na jeho psychickém zdraví to pochopitelně zanechalo stopy. Příběh je plný bolesti, zoufalství, ale i lásky a vše krásně sedí k instrumentální stránce. Jako celek je to velkolepé, nabité emocemi, plné nádhených melodií a nápadité album.

Hned po intru začíná album skutečným výbuchem. „Sacrimony (Angel of Afterlife)“ je otvírák jak má být, skutečný hit vyšponovaný až k prasknutí, s úderným refrénem a navíc se skvělým vokálním příspěvkem od Elize Ryd, která už také s kapelou vystupuje nějaký ten pátek a koneční se jí dostalo prostoru na studiovce. Když se podívám na zbytek skladeb, v podstatě bych se obešla pouze bez závěrečné „Continuum“, všechny ostatní skladby mají v nejhorším případě smysl a nejsou žádnou vatou. Mými osobními favority jsou vedle otvíráku šlapavá a temná „Ashes to Ashes“, něžná „My Confesion“ s výbornou ústřední melodií, křehká „Falling Like a Fahrenheit“ a možná úplně na prvním místě balada „Song for Jolee“, při které můžu s lehkým srdcem prohlásit, že schopnost Kamelot psát jedny z nejnádhernějších metalových balad se vrátila. A v kombinaci s Tommyho hlasovými schopnostmi a jeho prožitkem toho, co zpívá, je to naprosto srdcervoucí. Neměla bych ještě zapomenou jmenovat také „Veritas“, ve které mě sice mírně ruší ten chór v refrénu, ale jinak je to naprostá bomba. Milovníky kvapíků musí nutně potěšit klasicky znějící a velmi vydařená kompozice „Solitare“ s brilatně klenutou vokální linkou v refrénu. Asi nejhůře proniknutelnou skladbou je nejdelší kousek desky „Prodigal Son“. Ponurá biblická atmosféra ovšem skrývá klenot, který rozhodně stojí za to úsilí poslechnout si ho víckrát a proniknout do jeho tajů.

Abych to zkrátila – „Silvethorn“ je dle mého pro Kamelot velkým úspěchem. V mém žebříčku je to jedno z nejlepších alb roku 2012, není sice lepší než „Mercy Falls“ a „The Great Escape“ od Seventh Wonder, na druhou stranu je to ale to nejlepší, co kapela vydala od „The Black Halo“ a svoje dva předchůdce strčí hravě do kapsy. A to na znovuzrození není vlastně ani trochu špatné.

Ray             


www.kamelot.com

KAMELOT – Sacrimony (Angel of Afterlife)

Seznam skladeb:
1. Manus Dei
2. Sacrimony (Angel of Afterlife)
3. Ashes to Ashes
4. Torn
5. Song for Jolee
6. Veritas
7. My Confession
8. Silverthorn
9. Falling Like the Fahrenheit
10. Solitaire
11. Prodigal Son
12. Continuum

Sestava:
Tommy Karevik – zpěv
Thomas Youngblood – kytary
Sean Tibbetts – basa
Oliver Palotai – klávesy
Casey Grillo – bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 56:20
Vydavatelství: Steamhammer Records
Země: USA

Diskografie:
1995 – Eternity
1997 – Dominion
1998 – Siége Perilous
1999 – The Fourth Legacy
2001 – Karma
2003 – Epica
2005 – The Black Halo
2007 – Ghost Opera
2010 – Poetry for the Poisoned
2012 – Silverthorn


Související články


Vydáno: 03.01.2013
Přečteno: 5382x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Lehce nadprůměrná deska.Sitverthorn je...14. 01. 2013 10:41 lukáš
Samozrejme...8. 01. 2013 13:14 vn
Ray: Lepšie sa to...8. 01. 2013 11:57 Tominko
vn: Kategorie...7. 01. 2013 20:42 Ray
Album roku??!Nechapu jak nekdo...7. 01. 2013 16:43 vn


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09616 sekund.