NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - Bananas

Začátkem nového tisíciletí kredit Deep Purple povážlivě klesal. V kapele po odchodu Jona Lorda zbyl už jen jako původní člen, který pamatuje debut „Shades Of Deep Purple“, pouze bubeník Ian Paice. Když k tomu připočteme neúspěch slabého alba „Abandon“, je jasné, že na vyskakování nebylo. Vzpruha přišla, když se na uvolněné místo za klávesami postavil někdejší hráč Ozzyho Osbournea Don Airey. Deep Purple se také po dlouhých letech rozhodli, že producentskou taktovku nebude třímat Roger Glover, ale angažovali extrerního producenta Michaela Bradforda, který si udělal jméno s umělci z absolutně jiné sféry, když spolupracoval s Madonnou, Run D.M.C., Kid Rockem nebo Methods Of Mayhem, rapmetalovým projektem Tommyho Lee z Mötley Crüe.

Jeho úkolem bylo nasměřovat Deep Purple zpět do klasických vod. Ne, že by z nich s „Abandon“ nějak zvlášť vybočili, ale bylo znát, že po odchodu Blackmorea začínají trochu tápat. Možná právě teď, když byl pryč Lord a Gillan prakticky získal nad kapelou veškerou kontrolu, se projevilo, jak moc důležitá pro Deep Purple byla souhra hammondů a bílého stratocastera.

Deska startuje ale opravdu pěkně. Velice klasickou skladbou „House Of Pain“, kterou uvozuje výborný Morseův riff a Gillanův ječák. Je s podivem, že právě pod touhle skladbou, která přesně definuje podstatu Deep Purple, je podepsán právě producent Bradford. Jenže řetěz začne padat povážlivě brzy, hned s druhou „Sun Goes Down“, která je přesně tím typem skladby, jež přesně ukazuje částečnou bezradnost nových Deep Purple. Kapela o ní tehdy tvrdila, že je jiná, já o ní tvrdím, že je k ničemu.

Například ale taková „Haunted“ si pohrává s čarokrásným kytarovým motivem a ukazuje, jak moc kapele prospělo angažování externího producenta (nic proti Gloverově práci, ale Bradford právě téhle skladbě dal nadhled, který by Roger do ní těžko vměstnal). Bradford totiž ve studiu skladbu dotvořil a vykouzlil jí atmosféru, která dokáže strhnout při každém poslechu. „Razzle Dazzle“, už podle názvu, představuje rozvernější tvář Deep Purple a také v sobě má atributy Gillanovy sólové tvorby. Nijak výrazná věc.

Trochu lépe je na tom „Silver Tongue“, která se sice chce přiblížit atmosféře sedmdesátých let, ale povážlivě jí chybí tehdejší charisma. Velká chvíle přichází s „Walk On“. Bluesová náladovka, do které se položil zejména Gillan, opět nese výrazný otisk Bradforda, který je spolu se zpěvákem uveden jako spoluautor, ovšem v podstatě se jedná o jeho dílo. Ve skladbě rozhodně zaujme jak Morseovo, tak Aireyho sólo. „Picture Of Innocence“ opět začíná jen urputným rádobyjamem a z mizérie ji vytáhne jen hammondkovo-kytarový souboj v druhé polovině skladby. Jenže ani ten už nemůže překvapit. Takové Lord s Blackmorem sváděli už na konci šedesátých let.

„I Got Your Number“ je trochu svižnější a rozhodně patří k lepším kouskům desky. Zároveň je posledním skladatelským otiskem Jona Lorda v tvorbě Deep Purple. Na desce ale pochopitelně jeho party už přehrál Airey. Velice emotivní kousek se ukrývá pod položkou „Never A Word“, což je krásný kytarový štych Stevea Morse, kde Gillan zpívá spíše jen podvědomě, čímž dotváří kouzelnou atmosféru skladby. Titulní „Bananas“ má sice výborný kytarový riff a skvěle zahranou linku foukací harmoniky, ovšem pak jí chybí jakýsi záchytný bod, který by z ní udělal klasiku, kterou z této skladby kapela rozhodně chtěla mít. „Doing It Tonight“ je jen upachtěná, upocená skladbička, která kdyby na albu nebyla, vůbec nic by se nestalo. Závěrečné minutu a půl dlouhé kytarové sólo „Contact Lost“ na druhou stranu působí velice osvěžujícím dojmem. Morse v něm má skutečně mrazivý feeling…

„Bananas“, stejně jako „Abandon“ představuje chvost kvality tvorby Deep Purple. Není na tom tak bledě jako její předchůdce, je o ten jeden bodík lepší, ovšem i tak (přestože pár skutečně silných momentů deska má) v porovnání s klasikami bledne a ve zkoušce času neobstojí. Nebudeme se bavit o hráčských výkonech, protože ty jsou, stejně jako vždy u Deep Purple, bezchybné a precizní, ale můžeme se bavit o tom, že studnice nápadů kapely na přelomu tisíciletí povážlivě vyschla.

Jan Skala             


www.deeppurple.com

You Tube ukázka - House Of Pain

Seznam skladeb:
1. House Of Pain
2. Sun Goes Down
3. Haunted
4. Razzle Dazzle
5. Silver Tongue
6. Walk On
7. Picture Of Innocence
8. I Got Your Number
9. Never A Word
10. Bananas
11. Doing It Tonight
12. Contact Lost

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Steve Morse - kytara
Don Airey - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 51:25
Label: EMI
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.09.2013
Přečteno: 4224x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bananas si pořád...20. 04. 2020 0:52 rumcajs
5/10Bananas je přece...13. 09. 2013 14:09 Kolík
Zdržím se...12. 09. 2013 23:14 -krusty-
Mě se teda Abandon...12. 09. 2013 20:16 Kamil
Bananas je...12. 09. 2013 11:24 Venca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09121 sekund.