PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Animal Magnetism

Přelom sedmdesátých a osmdesátých let přinesl pro Scorpions tři nadmíru významné události. Definitivní stabilizování sestavy. Nasměrování stylového kormidla na Ameriku. A závažný zdravotní problém Klause Meineho, který se (potenciálně) zařadil mezi důležité okamžiky, kdy se kapela ocitla na zásadní křižovatce svého působení. A všechny tyhle body mají jednoho spojovatele – album „Animal Magnetism“.

Nevýhodou tohoto alba (z historického pohledu, ve své době to sotva kdo takhle mohl vnímat) je skutečnost, že, přes tradičně velmi kvalitní materiál, který Scorpions představili, stojí trochu ve stínu dvou albových milníků, které bezprostředně předcházely a následovaly „Zvířecí přítažlivosti“. A pak taky fakt, že (opět čistě z pohledu albových sousedů) jde o lehce kompromisní album, vyznačující se jakousi učesaností, menší provokativností až jistou nenápadností, oscilující někde na hranicích řízného hard rocku a šťavnatého poprocku. Pochopitelně všechna výrazná poznávací znamení – kousavé riffy, skandovatelné refrény, silné melodie a skvělé nápady, energie, průrazný Meineho vokál i dokonale šlapající rytmika zůstávají zachovány. A jako bonus navíc přidali Scorpions i velice silnou vzpomínku na psychedelický závoj Rothovy tvorby.

Je ohromující, jak věrně dokázal v „The Zoo“ Rudolf Schenker využít zatěžkanou a jedovatě vláčnou Rothovu náladu (zaměřte se i na tu vyzývavě ukvákanou kytaru či až strach nahánějící potemnělou rytmiku), jak smyslně do ní propašoval svůj odlehčený rukopis, cit pro průrazné melodie i umění vygradovat napětí až do absolutna, čímž z téhle skladby (díky své jedinečnosti) udělal jeden z vrcholů desky.

Co mi na „Animal Magnetism“ trochu schází, to jsou nekompromisně zdivočelé dynamické vypalovačky. Nejblíž k nim má asi rychlejší a uvolněná „Don´t Make No Promises“ či na dráždivě jednoduchém riffu postavená vyřvávačka „Falling In Love“. Rozhodně se neztratí ani úvodní šlapavá „Make It Real“, či na depresivní zoologickou navazující temná, riffově agresivní a potemnělá titulní skladba s výhružně vyznívajícím zpěvem (další z vrcholů). A nesmírně sympatická je mi pak nenápadná „Hold Me Tight“ s fantastickým kytarovým dialogem v úvodu. Balada „Lady Starlight“ potvrzuje to již dříve napsané – kterýkoliv ze škorpióních oplodňováků by se mohl stát tou nejlepší reklamou na zvýšení prodeje pro výrobce zapalovačů.

Líbivější (zásluhou učesanosti a zvukové uhlazenosti) deska než ta minulá znamenala jistotu úspěchu a platinu i ve Spojených státech. Ale snad aby si Scorpions nemysleli, že dobývat svět je nějaká selanka, jakoby někdo nahoře zvedl varovný prst. Problém s hlasivkami přivedl Klause Meineho až k návrhu, že skončí, aby kapela mohla hrát a nemusela čekat a stagnovat. Vazby s Rudolfem Schenkerem však byly natolik pevné, že padlo rozhodnutí čekat a tak Meine putoval pod kudlu. A zřejmě se dostal do rukou nějakého chirurgického génia, protože po dvou operacích Scorpions měli zjistit, že Meineho hlas je ještě ostřejší než dosud. Mohli tak vyrazit vstříc svým Opus Magnum.

Savapip             

"Lovedrive" znamenala pro Scorpions nový start. Ten přinesl kapele (asi jako kdy jediné německé) renomé ve Spojených státech. "Animal Magnetism" proto měla za úkol tento status potvrdit, protože pozice kapely na zámořském trhu byla (na rozdíl od toho evropského) stále vratká. Kapela, teď ve svém klasickém složení Meine-Schenker-Jabs-Buchholz-Rarebell připravila opět velice silnou sbírku skladeb, která ovšem dle mého názoru síly předchozí desky nedosahuje. Pětice byla při chuti a rozhodně měla nápadů na rozdávání, jenže zkuste si překonat takovou desku, jako je "Lovedrive". Jsou tu samozřejmě klasiky jako je baladická "Lady Starlight", která je sice skvělá, ale kvality "Holiday" nedosahuje. Je tu také výtečná "The Zoo" a závěrečný a zároveň titulní magnum opus "Animal Magnetism". I když pro mě představuje tahle deska mírný posun směrem dolů, je to stále velice kvalitní záležitost, která se rozhodně dá počítat ke zlatému fondu Scorpions.

Pepsi Stone 8/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - The Zoo

Seznam skladeb:
1. Make It Real
2. Don't Make No Promises (Your Body Can't Keep)
3. Hold Me Tight
4. Twentieth Century Man
5. Lady Starlight
6. Falling in Love
7. Only a Man
8. The Zoo
9. Animal Magnetism

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1980
Čas: 39:10
Produkce: Dieter Dierks
Studio: Dierks Studios, Cologne
Label: Breeze Music
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.10.2013
Přečteno: 4134x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
The ZooNejsem sice...23. 10. 2013 0:14 Anonim
Tadyu téhle desky...18. 10. 2013 12:04 b.wolf
ale jo...Tak tady určitě...17. 10. 2013 20:53 martan
Album je......o fous lepší,...17. 10. 2013 19:49 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09611 sekund.