PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ARVEN - Black Is The Colour

Před dvěma lety si s debutovým albem hodně povedeným způsobem řekly o pozornost. Sice jsem je bez jakýchkoliv skrupulí a zaváhání hodil do toho úplně nejžhavějšího centra území, zvaného holčičí metal (i pojem female metal mi připadal příliš tvrdý), ale jejich muzika mě bavila. A teď, po dvou letech, přichází holky (s jedním klukem) z Frankfurtu nad Mohanem, které si říkají Arven, s novinkou. Která mě baví ještě o pořádný kus víc, než její předchůdce. Důvod je prostý. V elementech, za které bylo minule možné Arven mohutně chválit, neuhnuly (tvrďáci bacha, všimněte si, že ještě pořád používám ženský rod, bicmen Till Felden snad opět promine) ani o píď. V pasážích, kde jsem se přimlouval o nějaké oživení, jsou o pořádný kus odvážnější.

On to naznačuje už samotný obal. Zatímco na svém debutu se pětice divoženek tvářila celkem decentně, na aktuální coveru vsází na nepřehlédnutelnou vyzývavost. A podobně to funguje i s hudbou. Na prvním albu jsem se přimlouval za kousavější kytary a vezměte si hned ten úvodní riff (nemluvě o suverénně razantní rytmice), který desku otevírá. Přesvědčivý a smyslný (mezo)soprán slavíčka Cariny Hanselman je stále křehký, jemný i rozverný, ale už do něj jeho majitelka dokáže v pravou chvíli rozpustit i kapku jedu. Z „Black Is The Colour“ začíná být znát i to, že Arven začínají pošilhávat po bombastičnosti, ale drží tyhle chutě natolik zkrátka, že jde zase jen o příjemné oživení jejich romantického (účelně a hojně využité housle, klavír či píšťalky jsou hodně důležitou položkou menu) symfo-gothic metalu.

Dokonalý recept pro dobrou náladu v nadcházejícím sychravém podzimu nabízí Arven ve svém nejchytlavějším (pokud jste někdy hledali přesnou charakteristiku tohoto pojmu, jste na nejlepší adrese) songu „Rainsong“. Z úvodní křehoučké nálady Arven sklouznou do jednoduchého (a v čem je síla už dávno víme), optimistického, nadýchaného, přitom ostrého a (v dobrém smyslu slova) maximálně vlezlého motivu, tohle je optimální spojení jemnosti a údernosti. Arven občas brnknou na nightwishovsko-edenbridgeovskou notu, jako třeba v hravé dramatičnosti „Don´t Look Back“, či v závěrečné soundtrackovině „My Fall“. Až kdesi od irského folklóru se odrazí do pompézní výpravnosti v instrumentálce „Cercle d´emeraude“, výbornou melodickou skluzavku představí ve šťavnatém duetu „The One For Me“, kde se svým vokálem vypomáhá Stefan Schmidt z Van Canto, nejvíc asi překvapí syrovější dravá „My Darkest Dream“, kde temněji laděný vokál Carině nesmírně sluší. Pro dokreslení všech odstínů černé téměř nezbytně působí vláčně citlivá „All I Got“, vrcholící v živém emotivním dramatu, za které si (coby jeho hlavní hrdinka) zaslouží Carina Hanselman absolutorium.

Černá může být někdy ohromně zajímavá barva, elegantní, optimistická, romantická, pulsující životem. Pokud jste snad letos váhali nad stereotypem romantiků Edenbridge, sáhněte po Arven. Jsou méně pompéznější (ale jednou, kdo ví…), směle se však můžou poměřovat v melodičnosti a přitom působí daleko svěžejším dojmem. A od tohoto srovnání, ze kterého Arven vychází jako vítěz, se odvíjí i moje bodové hodnocení.

Savapip             


www.arvenmusic.com

YouTube ukázka - Believe

Seznam skladeb:
1. Believe
2. Don't Look Back
3. Rainsong
4. The One for Me
5. All I Got
6. My Darkest Dream
7. Cercle D'Emeraude
8. In Your Dreams
9. Fireside Stories
10. My Fall

Sestava:
Carina Hanselmann - zpěv
Anastasia Schmidt - kytara
Ines Thomé - kytara
Lisa Marie Geiß - baskytara
Lena Yatsula - klávesy
Till Felden - bicí

Rok vydání: 2003
Čas: 51:49
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie:
2011 – Music Of Light
2013 – Black Is The Colour

Související články

Foto: archiv skupiny


Vydáno: 05.11.2013
Přečteno: 3994x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09142 sekund.