PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Savage Amusement

Necelé čtyři roky – takhle dlouhou pauzu mají Scorpions poprvé v historii – trvalo, než se Scorpions znovu zavřeli do studia, aby připravili následovníka „Love At First Sting“. I když tohle konstatování může zavánět tím, že Scorpions měli dostatek času nejen na jeho přípravu, ale i na svůj oddech, a tedy, že „Savage Amusement“ se mohlo stát další důraznou peckou, nestalo se tak. Ať už za to mohlo to, že vítězné tažení po pódiích bylo příliš vyčerpávající, že přijít s čímkoliv přelomovým po dvou předchozích deskách bylo prakticky nemožné, či že se do tvorby kapely na úkor nekompromisnosti vetřela trochu rutina a Scorpions se začínají opakovat, tahle deska působí lehce nedotaženě.

Což neznamená (tedy za předpokladu, že si odmyslíme kontext ostatních desek kapely z tohoto období), že by bylo něco příliš špatně. Snad kromě (nezbytných) jedovatých žihadel je všechno na svém místě. Hitový potenciál (byť ne tak výrazný, respektive nedotažený do své maximální podoby), hraví kytaristé se svými ostrými riffy, nezaměnitelný vokál, stabilní a důrazná rytmika, typická melodičnost a dokonale zvládnutá abeceda přímočarého hard/heavy rock/metalu, toho všeho se na „Savage Amusement“ najde dostatek. Dokonce i přes to, že tentokrát se vytrvale sází prakticky na stejnou, lehce optimistickou náladu a uvolněnější způsob vyjádření, deska nenudí. Jen, a to je u Scorpions to zásadní, příliš nevzrušuje (a když už, tak ten opojný pocit se vytratí dřív, než bývalo zvykem).

Nechci z tohoto tvrzení hledat výjimky, na „Savage Amusement“ se pochopitelně najdou skladby, které by bylo možné s čistým svědomím zařadit do výběru škorpióního best of. A dokonce snad s výjimkou „Walking On The Edge“, až příliš zakoukaného do mustru vláčných, postupně narůstajících nálad, vrcholícím v extatickém vypětí (které se zde absolutně nekoná) bych bez problémů dokázal chytlavý háček, především v podobě povedených riffů, najít v kterémkoliv songu. Nicméně vezměte tradičně silný úvod v podobě rozjuchaně vyřvatelného „Don´t Stop At The Top“, pohodově uvolněnou klipovku „Rhythm Of Love“, asi nejdivočejší kousek „Love On The Run“ či lehce pompézní a rozjásanou baladu „Believe In Love“ a pokud jste na minulých deskách s podobným výběrem drželi v ruce samé eso, tak teď se vám s vydatným úsilím podaří dát dohromady jen královskou postupku.

Z monstrózních dávek jedu, které ukapávaly z minulých desek, by člověka nevyprostil ani doktor House. Na „Savage Amusement“ si tu špetku odsajete sami a jen se vám trochu zamotá hlava. Na poměry Scorpions příliš uhlazené, optimistické, oddechové, přátelské a možná trochu nedoceněné album, které se sice dobře poslouchá, ale mezi svými excelentními albovými sousedy působí trochu jako chudý příbuzný (a to tvrdím i přes to, že tuhle desku mám subjektivně velice rád). Viníka Scorpions našli snadno a po dlouhých třinácti letech tak skončila spolupráce s producentem Dieterem Dierksem. Ovšem pokud by v době vydání desky někdo měl potřebu vykřikovat do světa, že Scorpions ztratili formu, události, které už klepaly na dveře, by ho velice rychle utišily.

Savapip             

Po vrcholu vždycky přichází pád. To je prostě dané od přírody. "Love At First Sting" můžeme považovat za komerční vrchol Scorpions, jenže pak přišla obrovská (na tehdejší dobu) čtyři roky dlouhá prodleva, kdy kapela vypustila jen živák "World Wide Live", který působil jen jako náplast a věnovala se materiálu, který měl kvalitativně a komerčně navázat na úspěch předchůdce. Bohužel ani jedno nevyšlo. Musím říct, že "Savage Amusement" není špatná deska, to rozhodně ne. Jenže je to přesně ten samý případ, jaký potkal třeba Europe, když po "The Final Countdown" vydali "Out Of This World". Prostě se hodně přemýšlelo, jak nešlápnout vedle, především když největším hitem předchozí desky byla balada "Still Loving You". Proto samozřejmě přišlo změkčení soundu a zvolnění tempa. To ukazuje hned úvodní "Don´t Stop At The Top", která má sice výborně vymyšlenou kytarovou linku, ovšem postrádá patřičné koule. O singlu "Rhythm Of Love" ani nemluvě. Kdeže jsou burácivé časy... A když kapela pořádně našlápne jako ve "We Let It Rock... You Let It Roll" a "LOve On The Run", už to prostě kvůli změkčilému zvuku není ono. Ano, jsou tu slušná místa jako zmíněná "Don´t Stop At The Top" nebo "Passion Rules The Game", ale také místa hluchá typu "Media Overkill" a "Walking On The Edge". Na druhou stranu balada "Believe In Love" byla sázka na jistotu, která vyšla. Trochu s opatrností, ale vyšla. "Savage Amusement" je dobrá deska, jen jí nesmíte srovnávat s "Lovedrive", "Blackout" nebo "Love At First Sting".

Pepsi Stone 7/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Rhythm Of Love

Seznam skladeb:
1. Don't Stop at the Top
2. Rhythm of Love
3. Passion Rules the Game
4. Media Overkill
5. Walking on the Edge
6. We Let It Rock... You Let It Roll
7. Every Minute Every Day
8. Love on the Run
9. Believe in Love

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Herman Rarebell - bicí

Rok vydání: 1988
Čas: 37:33
Produkce: Dieter Dierks
Studio: Dierks Studios, Cologne
Label: Breeze Music
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.11.2013
Přečteno: 3773x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Chybělo málo a...8. 11. 2013 20:16 Milan
NeTak tady se tak...7. 11. 2013 22:08 Gogo
Přesně tento pocit jsem...7. 11. 2013 20:17 b.wolf
7,5/10S recenzí lze...7. 11. 2013 18:55 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.35326 sekund.