PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Martin HÁJEK (MASTABA) - Hlavně, že rocková muzika žije a kapely vznikají dál

V záhlaví naší Metalparády stojí, že má za cíl seznámit čtenáře s kapelami z naší domácí scény. Říjnové hlasování nás s tímhle putováním zavedlo do Lhoty nedaleko Brandýsa nad Labem, kde působí kapela Mastaba. Kapela, která v loňském roce vydala svoje třetí album “V zatracení” a která věří, že s některými z vás se potká na chystaném druhém ročníku letního “Mastaba festu”. Slova se ujal basák Martin Hájek.

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Mastaba blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější, který okamžik vlastně považujete za definitivní zrod Mastaby?
Současnou sestavu tvoří Radek Hluchý – zpěv, Jirka Honzátko – kytara, Martin Hájek – basa a Libor Král – bicí. Vznik se datuje na únor 2006, kdy jsme začali dávat dohromady repertoár, na podzim téhož roku začali točit první CD a první koncert byl spíš narozeninová záležitost, a to v lednu 2007. Klíčových okamžiků bylo víc, ale prvním z nich určitě bylo, že jsme sehnali prvního zpěváka Davida Lansingera, který udělal Mastabě určitý „ksicht“ jinak bychom se asi nehnuli z místa tak rychle.

Když jste kapelu zakládali, jaké jste s ní měl ambice a plány, podařilo se vám dosáhnout toho, co sis tehdy představoval a co je v současné době pro tebe tím největším hnacím motorem?
Vždycky to byl koníček jako každý jiný, prostě hrát a dělat, co tě baví. Skrze texty a hudbu ventilovat svoje pocity a názory. To, že se nám podařilo si na festivalech zahrát s některými českými veličinami jako Debustrol, Torr, Krucipusk atd., to je taková „třešnička na dortu“. Největším hnacím motorem dnes asi je ustálená sestava, ve které nejsou třecí plochy a víceméně jen konstruktivní debaty ku prospěchu věci.

Z historie zmíněné na vašich stránkách je zřejmé, že i definitivní název kapely si prošel poměrně pestrým vývojem. Proč nakonec Mastaba, je vám blízká historie a reálie starého Egypta?
Myslím, že o historii Egypta se nikdo z nás přímo nezajímá, a když tak jen okrajově. Název vymyslel náš bubeník Libor Král, jeden ze dvou zakládajících členů, kteří v současné sestavě jsou. A vzhledem k textům a stylu, který jsme začali v roce 2006 hrát, nám přišel stylový. Mastaba je hrobka a to se k nám myslím celkem hodí.

Co nejpodstatnějšího se za dobu vaší existence podle tebe změnilo na hudební scéně a u samotných Mastaba?
Co se týče celkové hudební scény, myslím, že historie se stále opakuje, občas se objeví pár nových a slibných kapel, ale jak už kdysi někdo řekl – všechny nejlepší skladby už byly dávno stvořeny. V Mastabě se svým způsobem zmodernizoval styl , v porovnání s našimi začátky, a myslím díky přístupu všech členů dostávají skladby lepší aranže.

Jak bys charakterizoval váš styl, které kapely jsou vašemu hudebnímu cítění blízké?
V době našich začátků nám bylo několikrát řečeno, že jsme „nezařaditelný“, a že hrajeme víc žánrů dohromady, což jsme brali jako poklonu. Myslím, že je to lepší, než když někdo o tobě řekne: „ Oni hrajou jako …“ Tak jsme náš styl pojmenovali Black“n“roll. S postupným vývojem a současným hudebním směřováním si myslím, že prostě hrajeme metal. Jinak v kapele poslouchá každý něco jiného, ale na několika kapelách se určitě shodneme - Metallica , Slayer a jiné ikony.

Aktuálně jste vydali svoje třetí album „V zatracení“. Představ prosím tohle album, jaké na něj máš ohlasy a jaké pocity z něj máš ty sám? V čem si myslíš, že je největší rozdíl od vašich předchozích počinů?
Ohlasy jsou dobré, i když dnes je těžší než kdykoliv dřív pro jakoukoliv kapelu, více či méně známou, CD dostat mezi lidi. Díky internetu si ho lidi poslechnou, ale o to míň lidí si ho koupí. CD je určitě zvukově lepší než naše předešlé počiny a to i díky našemu kamarádovi Standovi Jedličkovi ze studia DOXI, u kterého jsme nahrávali potřetí a který už náš styl zná. Pocity jsou dobré, ale jako všichni muzikanti s odstupem času bychom dnes už pár věcí udělali jinak. Měli jsme výhodu sponzora, našeho kamaráda Honzy Sladkovského, který nás už léta podporuje. Ale dnes už víme, že na čtvrté album si uděláme víc času ve studiu, tedy pokud budou peníze.

Jak velký význam přikládáte textům, jaká témata vás zajímají?
Texty by měly být důležité pro každou kapelu, ať už zpívá o čemkoliv. U nás se tematika snoubí se vším, co člověk vidí a vnímá kolem sebe, a o čem ti přijde zajímavé psát., tj. politika, válka,víra, bezpráví, „věci mezi nebem a zemí“, a někdy i sex, ale většinou v kontextu právě s tou vírou.

Jak jste na tom s živým koncertováním, kde je možné vás v dohledné době vidět?
Hrajeme podle možností a nabídek, v průměru jednou či dvakrát do měsíce. Ale stane se, že i třikrát za týden. Zrovna tvoříme nový věci, takže zatím první větší koncert je s Dymytry v KD Konětopy u Staré Boleslavi 1.3.

Vloni jste o prázdninách uspořádali Mastaba fest, jak se vydařil, chystáte na letošní rok pokračování a koho byste na něj měli chuť přitáhnout?
Mastaba fest se vydařil. Naše původní myšlenka byla pozvat několik regionálních kapel jako jsme my, a představit je výměnným způsobem v „našich končinách“. To se myslím povedlo. Přišlo 181 platících, vstupné 75,-Kč bylo přijatelné na šest kapel snad pro všechny a podle lidí to sklidilo úspěch. Letos chystáme druhý letní Mastaba fest, tak doufáme, že účast bude minimálně stejná. Máme štěstí na lidi, kteří nám s tím vším pomáhají. Od kamarádů, místního úřadu až ke sponzorům. Kapely jsou zatím v jednání. Stále řešíme, jestli pozvat známější kapelu na úkor vstupného, nebo zachovat loňský model.

Můžeš říct, co pro tebe bylo z pohledu muzikanta i fanouška top událostí 2013 a proč?
Tak určitě to, že jsme natočili naší třetí desku. Pro mě osobně byla událost roku, že veteráni jako Motorhead udělali další CD, i když to dávno nemají zapotřebí, a ta se jim moc povedla. Hlavně, že rocková muzika žije a kapely vznikají dál.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal :-)
Poslouchejte metal lidi!!

Savapip             


Bandzone Mastaba

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.01.2014
Přečteno: 3064x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.088 sekund.