Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATTLEAXE - Heavy Metal Sanctuary

Battleaxe, to jsou další pamětníci samotných začátků Nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM), kteří vznikli přesně v ten rok, kdy Iron Maiden vydali svůj eponymní debut, Judas Priest uchvátili svět s „British Steel“ a Diamond Head s debutovou deskou „Lightining To The Nations“ zaujali dva mladíky z Los Angeles natolik, aby založili kapelu s názvem Metallica. O pár měsíců později, už v roce 1981, měli Battleaxe venku singl „Burn This Town“, který se v kruzích kolem časopisu Sounds stal okamžitě hitem. Všechno ale dopadlo tak, jak to v případě drtivé většiny NWOBHM kapel bývalo zvykem. Skupina měla absolutně neschopný management (právě jako většina těch dalších kapel), kterému se nevedlo sehnat smlouvu a když došlo na vydání debutové desky, bylo už pozdě.

V případě Battleaxe velká chvilka přišla v roce 1983. Tehdy ale už Iron Maiden a Judas Priest vyprodávali haly v Americe, Def Leppard se singlem „Photograph“ se zakousli do amerických i britských hitparád a Saxon s Motörhead byli králem ostrovních pódií. Battleaxe přesto vydali velice slušnou desku, pojmenovanou lakonicky „Burn This Town“, kterou hned o rok později následovala dvojka „Power From The Universe“. Nic naplat, že desky patřily k tomu lepšímu z celé NWOBHM. Ze zámoří už na Anglii útočili dva šiky. Jeden thrashmetalový s Metallicou, Slayer a Anthrax a druhý hairmetalový s Mötley Crüe, Ratt, Quiet Riot a Twisted Sister. A ty právě celou zbylou scénu Nové vlny úplně rozprášily. Battleaxe se ovšem hned nerozpadli a svými koncerty po klubech v domovské severní Anglii si vytvořili alespoň kultovní status. Vaz jim nakonec zlomilo EP „Nightmare Zone“, které se kapele nepodařilo vydat, a důvod k hádkám byl hned na světě. „Nightmare Zone“ přece jen nakonec vyšlo, ale až v roce 2005, kdy už byla kapela sedmnáct let na odpočinku.

„Nightmare Zone“ společně s dvojicí znovuvydaných alb z osmdesátých let se tak před pár lety svezlo na vlně všeobecného revivalu osmdesátých let a v roce 2010 vyslyšeli dva původní členové, zpěvák Dave King a basista Brian Smith, řeči několika rejpalů a staré dávné jméno uvedli zase do pohybu. Jako kytaristu si zvolili hráče z poslední fáze kapely v osmdesátých let Micka Percyho a za bicí usedl novic Paul Atkinson. A teď konečně ukazují, jak si svůj heavy metal představují v současnosti. S albem, které nese hóóódně klišovitý název „Heavy Metal Sanctuary“.

Jaká je tedy jejich představa? Přesně jako v roce 1983. To je možná problém kapel NWOBHM, které se po dlouhých letech hibernace daly v současné době znovu dohromady. Chlápci, kteří od pondělka do pátku chodí na masakrózní šichty do fabriky a o víkendu poslouchají doma staré desky od Judas Priest, UFO, Rainbow, Deep Purple a Iron Maiden, prostě moderní hudbu hrát nebudou. A hrstka jejich starých fanoušků to po nich ani nechce. Ovšem na rozdíl od řady dalších, kteří v posledních letech z prachu NWOBHM povstali, mají Battleaxe trochu lepší skladatelský potenciál (samozřejmě v těsných mantinelech žánru) a také docela dost energie. Navíc jejich vokalista Dave King platil vždy za slušného pěvce a i když vám hodně připomene Uda Dirkschneidera, kousek osobitosti tam stále je.

I když deska má naprosto příšerný úvod, který by člověk čekal od té nejumatlanější zábavové kapely českého venkova, celkově úvodní a zároveň titulní věc není až tak špatná. Má energii, úderný refrén a sekané riffy, tak jak se na staré bardy NWOBHM sluší a patří. Dvojka „Shock And Awe“ je sice upocená skladbička odnikud nikam, ale další dvojka „Hail To The King“ a „Rebel With A Cause“, to jsou vynikající metalové vypalováky, z nichž zejména ten druhý by chtěl dnes člověk slyšet i od takových Judas Priest. „Give It More“ si zase bere inspiraci v období „Restless And Wild“ od Accept a „To Hot For Hell“ je klasická motörheadovská vypalovačka a kytarové sólo vám bude trochu evokovat maidenovskou „Aces High“.

I když střed desky kolem skladeb jako „Revolution“ „A Prelude To Battle – The Legions Unite“, „Spirit Of The Fallen“ a „Devil Calls“ je o dost slabší, konec desky už zase kapelu bičuje k solidním výkonům. „Kingdom Come“ je vcelku slušná balada, která nepostrádá mrazivější atmosféru a závěr alba patří typické hardrockové „Romeo“, kde se opět nezapřou inspirace u staré tvorby Accept.

Když si tak probírám desky starých bardů Nové vlny britského heavy metalu a ponechám stranou hegemony Iron Maiden, Judas Priest a Def Leppard (ovšem ani ti se z posledními alby nijak nevyznamenali), musím říct, že Battleaxe si s tím zas tak špatně neporadili. Poslouchají se líp než neslané nemastné poslední výtvory od Satan, Angel Witch nebo Tank Algyho Warda.

Jan Skala             


www.battleaxemetal.com

You Tube ukázka - Heavy Metal Sanctuary

Seznam skladeb:
1. Heavy Metal Sanctuary
2. Shock and Awe
3. Hail to the King
4. Rebel With a Cause
5. Give it More
6. Too Hot For Hell
7. Revolution
8. A Prelude to Battle
9. The Legions Unite
10. Spirits of the Fallen
11. Devil Calls
12. Kingdom Come
13. Romeo

Sestava:
Dave King – zpěv
Mick Percy - kytara
Brian Smith - baskytara
Paul Atkinson - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 47:02
Label: SPV/Steamhammer
Země: Velká Británie
Žánr: NWOBHM

Diskografie:
1983 - Burn This Town
1984 - Power Form The Universe
1987/2005 - Nighmare Zone EP
2014 - Heavy Metal Sanctuary

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.04.2014
Přečteno: 3108x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ve srovnání s...25. 04. 2014 23:54 down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1059 sekund.