PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAINOVER - Transcending The Blue And Drifting Into Rebirth

Pokud jste snad nějakou náhodou v první dekádě tohoto století narazili na španělskou gothickou kapelu Remebrances a jejich debutové album „Crystal Tears“ a napadlo by vás pídit se po jejich současném osudu, skončili byste u jména Rainover. Před třemi lety se totiž pánská část Remembrances rozhodla udělat tlustou čáru (snad jen poslední song aktuálního alba má tuhle minulost připomenout), rozešla se s tehdejší zpěvačkou, změnila jméno, po ročním hledání se dala dohromady se slavíčkem Andreou Casanovou a tento proces pak završila loňským vydáním alba s atmosférickým názvem „Transcending The Blue And Drifting Into Rebirth“.

Na téhle desce Rainover sice svoje gothické kořeny rozhodně nezapřou (ale spíš než impozantnost a načančanost vsází kapela na líbivou písničkovost), zároveň jim není cizí ani decentní překračování hranic tohoto žánru. Potemnělá melancholicky sklíčená melodická muzika s vysoko položeným (ačkoliv až na úplnou hranici možností bych se asi zbytečně nepouštěl, viz. song „Dust And Down“) a příjemným ženským vokálem, výraznými klávesovými harmoniemi, houpavou rytmikou a občasným zdramatizováním atmosféry ať už čistým mužským zpěvem nebo rovnou growlingem, může vyvolávat asociace třeba na Lacunu Coil (Rainover ovšem nejsou tak intenzivní), Sirenii, Xandrii, či Rawkfist (ve srovnání s jejich posledním albem jsou zase Rainover daleko víc než dynamičtí), mě osobně z toho díky jistému popově-alternativnímu ocásku nejvíc kouká podobnost s domácí (zřejmě již definitivně odkvetlou) Calatheou.

„Transcending The Blue And Drifting Into Rebirth“ potěší především ty, kteří mají rádi jednolitá alba s konstantní náladou (pozor, toto konstatování neznamená, že by hudba měla – a „Transcending…“ je toho i důkazem, byť co se zajímavosti týče, první polovina alba snadno předčí tu druhou - už z principu nudit) a písně s jasně danou strukturou, bez nějakých zásadních změn, zvratů či neobvyklostí. Díky Andreině projevu je nejsilnější emocí posmutnělost a jakási éterická křehkost, hudba samotná však je dostatečně důrazná a (byť tenhle pojem chápejte v pouze v mantinelech daných žánrem) agresivní, takže výsledek má v sobě dostatek energie a životaschopnosti. Asi nepřekvapí, že za nejpůsobivější vrcholy (byť v té vyrovnanosti desky mluvíme jen o nepříliš vyčnívajících kopcích) lze považovat skladby, které se alespoň zlehka vymykají jasně dané struktuře a atmosféře desky – převážně na čistém mužském zpěvu (alespoň v první půlce) postavená až tanečně lehká „Cycles“ s výrazným klávesovým motivem, nečekaně optimistická a říznější (i Andrea zde ukazuje rockové zoubky) „H2SO4“ a slzičkovsky zasněný kráska-polozvíře-dialog „Despair“.

Povedený zvuk, líbivé melodie, silné emoce i přesvědčivě smyslná zpěvačka. Coby (relativní) debut dost dobrá deska.

Savapip             


FB Rainover

YouTube ukázka - Cycles

Seznam skladeb:
1. Rebirth
2. Despair
3. Cyrcles
4. Rain Over My Tears
5. H2SO4
6. Oh, My Cross!!
7. An Ocean Between Us
8. Dust and Dawn
9. Hopeless
10. In Free Fall
11. Remembrances

Sestava:
Andrea Casanova - zpěv
Anthon Lo - kytara
Antonio Perea – baskytara, zpěv
Arturo Hernández - klávesy
Quini Pelegrín - bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 46:05
Label: WormHoleDeath Records
Země: Španělsko

Diskografie:
2013 - Transcending The Blue And Drifting Into Rebirth

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.05.2014
Přečteno: 1938x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13335 sekund.