PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXISTANCE - Steel Alive

V tomhle případě jablko od stromu daleko nepadlo. Když v roce 1982 nazpíval Didier Izard v řadách francouzských heavíků H-Bomb jejich jediné album „Attaque“, nejspíš netušil, že další deska, u které bude v kolonce zpěv uvedené jméno Izard, vyjde až za dlouhých dvaatřicet let. Tenhle Izard se však jmenuje Julian, je synem toho prvně jmenovaného a z toho, co jeho spolek Existance narval do drážek svého debutu „Steel Alive“ bych si troufnul tvrdit, že velký Didier malému Julianovi tlačil do oušek klasický heavík systematicky a začal s tím (nejpozději) už na porodním sále.

„Steel Alive“ v sobě má zhmotnělého ducha osmdesátek, všechnu tu živou neučesanost, přímočaře nekomplikovanou melodiku i žhavou energii. Ani o krůček neuhne z léty osvědčených kolejí, zaužívaných postupů a základní heavíkové (nebo power metalové, chcete-li, v tomhle případě je ta stylová hranice nepodstatná) abecedy tehdejších let, pohupující se na britské vlně. Jediný střípek jejich skládanky, pyšnící se aktuálností je velice vydařený sytý a zvučný zvuk (ta krásně znělá basa!). A k hudební náplni samotné lze říct jediné – máte-li rádi tenhle styl muziky, budou pro vás Existance jak vystřižení z luxusního reklamního letáku.

Pořádně nabroušené riffující i sólující kytary, živá a krásně znějící rytmika, vokál, naprosto dokonale pasující k téhle harmonicky svižné muzice, postavené na žhavé akci ve slokách a snadno splavných, hrozičsky ideálních melodických refrénech (ať to nekomplikujeme - Judas Priest, Accept, Iron Maiden je ta živá voda, ze které kluci vydatně nasávají). Vůbec nevadí, že prakticky celá deska (snad jen s výjimkou „Burning Angel“, vsázející na vláčnější tempo, atmosféričtější dojem - byť ani tady Existance nesleví ze svého důrazu a razance -, i poklidnější, přemýšlivější sólo) vytrvale vaří podle jednoho kopyta. Ale věřte tomu, že Existance do svého melodicky šlapavého a slastně melodického metalu dokázali nacpat dostatek energie, použít dostatek podařených nápadů a udržet i natolik rozumnou stopáž, aby se jejich menu (i když samozřejmě nikterak objevné a náladově víc než konzistentní) nezačalo zajídat.

Existance a jejich „Steel Alive“ (možná klišovitý, ale dokonale vystihující název) jsou zase jednou důkazem pro rčení, že není nutno vždy vymýšlet něco nového, když se to již vymyšlené dělá s chutí, zájmem, nadšením a upřímností. Jen jestli kluci chtěli, aby jim hudební svět ležel u nohou, měla tahle vydařená desku (a jsme zase u toho Izardova tatíka) vyjít o jedno čtvrtstoletí dřív :-).

Savapip             


FB EXISTANCE

Seznam skladeb:
1. Legends Never Die
2. Black Viper
3. The Siren
4. Dead or Alive
5. Slaughter
6. Burning Angel
7. Steel Alive
8. Get Away
9. Prisoner
10. Close to the End
11. From Hell

Sestava:
Julian Izard – zpěv, kytara
Antoine Poiret - kytara
Thomas Drouin - baskytara
Alexandre Revillon - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 48:57
Label: Mausoleum Records
Země: Francie

Diskografie:
2014 – Steel Alive

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.06.2014
Přečteno: 1699x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12833 sekund.