PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASCENDANCY - The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus

Po tři roky starém nadupaném debutu (s touhle statistikou mám trochu problém, neboť na mě dost silně zabralo už EP „The Primacy Of Reason“ a tak mám tendence i tenhle počin označovat jako důležitou studiovou řadovku) se vsetínští Ascendancy s novinkou "The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus" vrací zpátky na zem. Tedy alespoň tématem svého koncepčního příběhu, který nás po předchozí vesmírné výpravě zavede zpátky na matičku Zemi, přímo do víru boje o osud lidstva, hudebně zůstávají stále na hvězdné obloze.

Tři roky od sebe dělí albovou prvotinu „Out Of Nowhere“ a aktuální desku, tři změny zaznamenala i sestava kapely. Ty tři roky zkušeností a vývoje znát jsou (kdyby v ničem jiném, tak vokál Ivana Jakuba mi přijde daleko dospělejší, přitažlivější a působivější, jako by bral nějaké lekce a odstíny barev do svého hrdla od charismatického Maya Petranina ), ty změny v sestavě nikoliv. Což je v případě Ascendancy nesmírně důležitý stav, v kole minulém jsem doporučoval dřív, než na sebe pustíte kompletní nahrávku, zaměřit se na stopu každého jednotlivého muzikanta. A nemám potřebu u „"The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus" tuhle radu jakkoliv měnit.

Hudebně jsou Ascendancy stále velice pestří, dráždivá symbióza přehršle barevných a poměrně často dominantních kláves i řezavé kytary opět přináší spoustu vzrušujících momentů, rozmanitost divokých živelných bicích žene nahrávku dopředu, případně zvyšuje dramatičnost vláčnějších momentů. Libor Kukula má, coby výhradní autor hudby, na svědomí zase řadu podařených melodií a nápadů, fakt, že Ascendancy spíš, než aby kdovíjak progresivně kličkovali, hrají víc přímočařeji, a nebo sází na atmosféru, desce hodně prospívá.

Mám-li vyďoubávat nějaký nedostatek, je jím právě vědomí, že se jedná o koncept s jasně danou dějovou linií (velkým plusem je, že Ascendancy se dokázali vyhnout tomu nejběžnějšímu klopýtnutí – totiž snaze udržet dějovou linii i na úkor hudební přitažlivosti, ta si drží vysokou laťku) a soubojem dvou naprosto odlišných charakterů (superhrdinů a superpadoucha), které však od sebe ne a ne a nemůžu (bez textové přílohy) odlišit. A budu-li to hodnotit čistě libostí pocitů z povedených nápadů a skvělého provedení, vyhrává u mě záporák Illuminatus, zejména díky ostře dynamické a akční „A Man Without Identity“ či tahavě (s až gotickým ocáskem) melancholická a silně emotivní „Why“. U klaďáků úžasňáků pak absolutorium získává jejich melodický (i instrumentální) kolotoč v „The Amazing Ascendancy“ (a úplně živě vidím, jak si tuhle „sebechválu“ můžou kluci vychutnávat na koncertech), či v závěrečné, skvěle vygradované a pompou vonící „The World Doesn´t Want To Be Saved“.

Textové poselství téhle desky je možná trochu hořké a alarmující, celkově však po "The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus" ve sluchovodech zůstává velice chutný (ještě ždibec a nebudu se bát použít výraz „slastný“) pocit. Opět platí, že deska je prosta jakýchkoliv prvoplánovitých háčků, a tedy že její prozkoumávání (a vychutnávání) vyžaduje čas a pozornost. Ale tahle investice se bohatě vyplatí.

Savapip             


www.ascendancy.cz

Seznam skladeb:
1. Zeroes and ones
2. A man without identity
3. My escape
4. Why?
5. Catastrophic event
6. Count Illuminatus
7. Secret society
8. Subterranean utopia
9. The Amazing Ascendancy
10. Confrontation
11. The dark side of philosophy
12. Battle plan
13. The world doesn’t want to be saved

Sestava:
Ivan Jakubo - zpěv
Libor Kukula - kytara
Radek Kročil - baskytara
Jan Pavlůsek - klávesy
Count Illuminatus - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 44:47
Produkce: Libor Kukula
Studio: MetalGate
Label: MetalGate
Země: Česká republika

Diskografie:
2009 - The Primacy Of Reason
2011 – Out Of Knowhere
2014 - The Amazing Ascendancy versus Count Illuminatus

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2014
Přečteno: 2859x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlaspo EP jsem...18. 06. 2014 14:04 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10527 sekund.