IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




METALLICA - Ride The Lightning

Debut „KIll´Em All“ vynesl Metallice až nečekané ovace, kdy se kapela doslova za hodinu stala v undergroundových kruzích jedničkou. Stále se sice hrálo po klubech, ovšem už začaly chodit nabídky na účinkování na větších akcích, kde Metallica ukázala svou živočišnou sílu a leckdy smetla z pódia i zavedenější jména. „Bylo to, jako kdybychom byli ve snu. Mysleli jsme si, že už jsme rockové hvězdy, že jsme jako Diamond Head,“ popsal období po debutu Lars Ulrich. Kapela sice stále byla jen underground, ovšem neuvěřitelně na sobě pracovala. Zlepšovala se jak ve skládání, tak i v instrumentálních dovednostech, kdy zejména Hammett šel nahoru raketovou rychlostí.

Změna se promítla hodně brzy. Už s druhou deskou „Ride The Lightning“. Metallica zcela rezignovala na jednoduché punkmetalové hoblovačky ve stylu „Motorbreath“ nebo „Whiplash“ a ponořila se do mnohem propracovanějších kompozic, které nezřídkakdy přesahují svou stopáží šest minut. Styl se stal pomalejší, valivější a zatěžkanější. Za rok od „Kill´Em All“ tak Metallica vyspěla tak neuvěřitelně, že si dovolila na úvod desky zahrát čistě akustickou kytaru (u thrashmetalových kapel záležitost v té době nevídaná) a i když úvodní „Fight Fire With Fire“ je opět rychlopalná vypalovačka, kytarová hra je mnohem vrstvenější a propracovanější, než tomu bylo u debutu. Sází se více na techniku než na rychlost a dravost. To se naplno projevilo u titulní „Ride The Lightning" (ta nese ještě rukopis Davea Mustainea)“, která se kupředu valí ve středním tempu, ale s mnoha změnami, které jen svědčí o překotném vývoji Metallicy.

S třetí „For Whom The Bell Tolls“ přichází jeden ze dvou stěžejních momentů alba. Do zvuku umíráčku vtrhne nekompromisní kytarová vyhrávka, která pak rozvíjí celou skladbu až do frenetického refrénu, jenž už předurčuje stadiónovou budoucnost kapely. Ta si už v roce 1984 byla natolik jistá v kramflecích, že na své album zařadila i klasickou baladu (také jev dosud nevídaný) „Fade The Black“, která se stala prazákladem pro takové majstrštyky, jakými v budoucnu byly „One“, „Nothing Else Matters“ nebo „The Unforgiven“. Hetfield v ní ukázal, že je skutečně slušným zpěvákem, i když sám o tom přesvědčen nebyl. Své místo vokalisty stále nabízel Johnu Bushovi z Armored Saint, jenž vytrvale odmítal, aby si pak mohl za pár let rvát vlasy. „Fade The Black“ tak Metallicu vrací k soundu sedmdesátých let, což potvrdil i sám Hetfield, když přiznal, že výrazově tahle skladba čerpá možná až moc okatě z britské kapely Wishbone Ash.

Naopak „Trapped Under Ice“ opět Metallicu vrací zpět do thrashových kolejí, a pravděpodobně nejvíce připomíná skladby z „Kill´Em All“. Ovšem řadě z nich se bohužel nevyrovná. A spolu s následující, nevýraznou „Escape“ je nejslabším místem alba. Kapela si to ale naplno vynahradí s následující „Creeping Death“, která podobně jako „For Whom The Bell Tolls“ patří do zlatého fondu kapely. Hřmotný riff, který se směle může řadit k té největší klasice světové tvrdé hudby, rozvine pestrou paletu hudebních postupů a dynamických změn, aby skladba vyvrcholila v apokalyptickém závěru. Na ten plynule naváže výtečná instrumentálka „The Call Of Ktulu“ (inspirovaná tvorbou H. P. Lovecrafta), která z akustického úvodu přerůstá v kytarový souboj Hammetta s Hetfieldem, a kde Burton předvádí až dechberoucí jízdu na hmatníku své basy.

Najednou je konec. Ticho, balzám na duši. Dnes už je jasné, že tahle deska je klasika z nejklasičtějších. Časem prověřená a přece tak dodnes svěže znějící. Album, které z dravé štiky udělalo krvežíznivého žraloka, trhajícího konkurenci s gustem na kusy. Metallica se hrnula na samotný kovový trůn.

Jan Skala             


www.metallica.com

You Tube ukázka - Creeping Death (live)

Seznam skladeb:
1. Fight Fire With Fire
2. Ride The Lightning
3. For Whom The Bell Tolls
4. Fade The Black
5. Trapped Under Ice
6. Escape
7. Creeping Death
8. The Call Of Ktulu

Sestava:
James Hetfield - zpěv, kytara
Kirk Hammett - kytara
Cliff Burton - baskytara
Lars Ulrich - bicí

Rok vydání: 1984
Čas: 47:23
Label: Megaforce
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1983 - Kill´Em All
1984 - Ride The Lightning
1986 - Master Of Puppets
1988 - ...And Justice For All
1991 - Metallica
1996 - Load
1997 - Reload
2003 - St. Anger
2008 - Death Magnetic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.06.2014
Přečteno: 5839x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
RtLCo k Ride the...23. 11. 2016 23:01 rumcajs
Atmosféra Ride je neskutečná !Atmosféra Ride je...21. 06. 2014 19:09 lukáš
Ride - nej lp od metallicy !!Ride je nej...21. 06. 2014 18:52 lukáš
Metlatímhle albem...13. 06. 2014 9:57 b.wolf
Album......považuji za...12. 06. 2014 10:03 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0921 sekund.