TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONFORCE - Maximum Overload

Co si člověk vybaví, co ho napadne, jakmile od současných speedových králů dostane informaci o tom, že další album se opět jmenuje totálně silácky - „Maximální přetížení“? Že by klasickou nálož dvojšlapek, riffů, v průměru třiadvacet minut trvajících sól/píseň, melodické refrény, a hlavně prostě rychlost a zase jen rychlost, navíc protknutou zvrhlou zálibou šíleného vlasatce Hermana Li v 8-bitech, resp. jejich zvucích, znějících jak nastavování sound blasteru z 80. – 90. let, ve sféře ranějších kompjůtrových games, jež v tu dobu tvořily zálibu pro většinou společnosti opovrhovanou subkulturu?

Z velké části opět ano, díkybohu! Dragonforce ze svého pojetí hudby neuhnuli ani o milimetr, takže nás čeká nálož rychlosti (jop!), sól, výjezdů, divočin, vokálních ekvilibristik a vzdušné melodičnosti, to vše zabaleno v kabátku vynikající produkce. Sice je pravda, že nějakou dobu kolovaly po netu zvěsti o tom, jak kapela zpomalí, uklidní své testosteronové choutky, ale naštěstí se tyto ukázaly jako liché. Nové album je zkrátka nabušené, a i když se (to ale není žádná hyper novinka) do tvorby kapely propašovaly i písně pomalejší, přemýšlivější a zadumanější, základ stále tvoří jejich divoký standard.

Otevírák „The Game“, následující „Tomorrow´s King“ - toto vše je zásadní copyright kapely, a pokud se vám líbily minulé desky, nebudete zklamáni. „No More“ pokračuje ve svižné jízdě, aby se pak album na chvíli uklidnilo s „Three Hammers“ – zde se projeví nezbytné chvilkové zpomalení, následováno „Symphony Of The Night“, kde kapela opět nabere obrátky a nechá vyniknout svojí pověstné rychlosti a dechberoucí melodice. Dále zde máme kupříkladu „Defenders“ a „Extraction Zone“. O druhé zmíněné snad jen to, že se jedná o jeden z vrcholů tvorby těchto cvoků, jejíž refrén z hlavy nedostanete už nikdy, akorát PC speakerové pazvuky v polovině skladby začínají (na rozdíl od prvních dvou poslechů, kdy působí poměrně zábavně) zapříčiňovat letargii, a následně hlavně odpor. Nelze tento fakt ale brát až tak směrodatně, píseň je i s nimi skvělá. „The Sun Is Dead“ a „City Of Gold“ se mi jeví jako nezbytná výplň k dosažení dostatečné délky desky, no a bonbónek v podobě country coveru Johny Cashe "Ring Of Fire" působí jako milé zpestření (pokud originál neznáte, schválně si jej poslechněte, rozdíl je více než markantní).

Ještě ve zkratce bonusy – krásnou a pomalou píseň „You´re Not Alone“ bych bez problémů zařadil na album, kde by tvořila půvabný kontrast mezi divočinou a stoickým klidem, a ideálně s ní prohodil jednu z výše zmíněných dvou skladeb. „Fight To Be Free“ by se na albu v pohodě dala proměnit s druhou výše zmíněnou.

O zvuku není opět potřeba příliš hovořit, je vysoce povedený, dostatečně agresivní, adekvátně oklávesovaný a pěvec Marc Hudson zde předvádí svůj životní výkon; na bývalého vokalistu si nejspíš už ani nevzpomenete, není ani proč.

Tak si pojďme shrnout zásadní poznatky. Jedná se o (nejspíš) jedinou speedovou nahrávku letošního roku, navíc nadmíru povedenou a dostatečně zábavnou a melodickou. Kluci jasně dokázali, že i po víc než deseti letech se svým sonic metalem dokáží na hudební trh přinést nahrávku, která bude posluchače schopna nejen dostatečně zaujmout, ale také pobavit. To není málo. Dopřejte si též této lahodné krmě a já mizím … si poslechnout Dragonforce znova.

Hermes             


www.dragonforce.com/

YouTube ukázka - The Game

Seznam skladeb:
1. The Game
2. Tomorrow´s King
3. No More
4. Three Hammers
5. Symphony Of The Night
6. The Sun Is Dead
7. Defenders
8. Extraction Zone
9. City Of Gold
10. Ring Of Fire

Sestava:
Marc Hudson - zpěv
Herman Li - kytara
Sam Totman - kytara
Frédéric Leclercq - baskytara
Vadim Pruzhanov - klávesy
Dave Mackintosh - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 49:31
Label: earMUSIC
Země: Velká Británie
Žánr: Speed/power metal

Diskografie:
2003 - Valley Of The Damned
2004 - Sonic Firestorm
2006 - Inhuman Rampage
2008 - Ultra Beatdown
2012 - The Power Within
2014 - Maximum Overload

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.09.2014
Přečteno: 5802x




počet příspěvků: 25

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
????A ten ich novy...21. 05. 2017 10:10 Jozef
Mě ten jejich...20. 05. 2017 0:06 htaedas
Skvělá práce....24. 09. 2014 17:01 Nerajohn
Adrian: omlouvám...17. 09. 2014 11:11 GNT
adrian: nedá se...17. 09. 2014 11:09 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.42813 sekund.