Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Do Evropy nechceme

Do nového tisíciletí vstoupili Tři sestry s vizionářským albem „Do Evropy nechceme“ (Sahula mezitím vydal na zakázku Dopravního podniku raritní desku „Cestování Prahou“), u kterého přibrali do party samotného Krakonoše (snad jako poctu za poskytování tvůrčího azylu) a složení kapely (zdánlivě) seznalo revolučních změn – už žádný Fanánek či Magor, ale pěkně Jemnostpán Krakonoš, Jemnostpán Trautenberk…. Hlavním záměrem (který se tak nějak vydařil) bylo natočit punkovou desku. Jak členové kapely upozorňovali, hlavním kritériem bylo to, jestli je písnička rychlá a tím pádem bylo pro posluchače bezpředmětné očekávat od desky hity, sázet se mělo spíš na angažované texty. Tento trend znamenal mimo jiné to, že harmonika byla zatlačena do pozadí, dominovaly syrové (znovu až Badenovské) kytary a většina písní má jen nezbytně nutnou délku. Možná překvapivě bude znít informace, že Tři sestry vybíraly téměř ze třicítky skladeb, ze kterých jich na desce zbylo devatenáct (z toho, co se nevešlo se dá něco najít na Sahulově „Bestie Off“). Překvapivě především proto, že i přes Krakonošovu výpomoc trpí deska „Do Evropy nechceme“ jedním pořádným neduhem.

Ta snaha o punkovou přímočarost znamenala to, že v momentech, kdy Sestry šlapou na intenzivní přímočarý pedál, se deska slévá do nepřehledného nářezu, ve kterém identifikace jednotlivých skladeb je možná jen díky textům. Fanánkovo ekvilibristické zacházení s domorodštinou už využíval kde kdo, včetně Šmoulů-Těžkých Pokondrů, a na aktuálním albu jakoby Fanánkovi trochu vyschly zdroje. Byť to v řadě textů stále vtipně jiskří, u některých skladeb vzniká dojem, jako by nenápaditá muzika byla napsána jen proto, aby se dala využít nějaká povedená slovní hříčka a zároveň procento nevýrazných textů je nezvykle poměrně vysoké.

Nedáte-li na výše uvedené varování a budete na desce hledat nějaké hitové položky, asi největší šanci bude mít titulní skladba, nejen díky kombinaci rozvernosti a bohatýrsky umručeného chorálu se závanem větru z Moskvy, s tradiční lidovkovou barevností, zaviněné hravostí harmoniky a saxofonu, případně houpavý „Starý Hásek“ s parádním saxofonem a uvolněně ležérní atmosférou. Jistou poetickou naivností voní uvolněné „Kostičky“ (jedna z těch písní, postavených na vydařené hříčce se synonymy), směřující do finále s uřvaným refrénem a výpomocí dětského sboru, hudebně optimistické a textově morbidní „Hrobečky“ nenápadně gradující v líbivé melodii, parodická a střelená „Hymna Moravy“ s neskutečně potrhlým a přitom chytlavým motivem v uších taky snadno uvízne a příznivci „Titanicu“ asi budou zírat, jak statečně se dá znásilnit originální hitovka. Není to náhoda, že mezi vyjmenovanými jsou pouze skladby, které do schématu ryze punkové desky nezapadají. Ten upalovací zbytek prostě splývá natolik, že je obtížné z něj vybrat výraznější tahák, což v konečném hodnocení vleče „Do Evropy nechceme“ na dosud nejnižší schod diskografie.

Pozitivem desky je fakt, že spory se Sahulou už zjevně byly zažehnány, Sahula se na desce objevuje jako host i jako autor. Aby však nešlo všechno úplně hladce, krátce po nahrání desky si Supice Veronika sbalila svůj aerobní pandrhol na mateřskou a dala Sestrám na skok vale. Do řad kapely naskakuje Supice Hanka, jejíž hudební stopu lze na deskách nalézt toliko ve skladbě „Titanik“, neboť na další desce kapely v kolonce harmonika je už opět uvedeno jméno Veroniky Borovkové. A za tuhle desku lze Sestrám připočítat i nezanedbatelný přínos v oblasti prolamování ochrany cédéček před kopírováním.

Savapip             

Po menším zvednutí hlavy v podobě "Souboru kreténů" si fanoušci začali dělat naděje, že se konečně Tři sestry mohou vrátit k někdejší formě. Další krok k tomu představuje deska "Do Evropy nechceme", kterou považuji zase o kousek lepší než byl její předchůdce. Tentokrát sice nedošlo na takový hit, jakým se stalo "Mexiko" z minulé desky, ale přece jen se Fanánek a spol. naučili (tedy zatím) vyvarovávat zbytečných přehmatů, takže na téhle desce sice najdete slabší místa ("FM Lomoz", "Hymna Moravy", "Básníci z Kovárny"), ale už ne vyložené hovadiny, které by vás táááák moc prudily. Tomuhle albu se vyčítá, že na něm není žádný velký hit, ovšem věci typu "Do Evropy nechceme", "Hrobečky", Kovárnou načichlá "Abdul Hasan" a naprosto geniální vypalovačka "Sighisoára" patří určitě k tomu lepšímu, co kdy Sestry stvořili a k tomu nejlepšímu z let 1996 až 2002. Za zmínku stojí ještě netradičně nostalgická "Stará věc" s výbornou melodickou linkou v refrénu. "Do Evropy nechceme" tak z pohledu celé diskografie Sester působí jako nadechnutí pro věci příští, ovšem v době, kdy vyšlo, představovalo to "rozhodně lepší" od kovárenských poetů.

Pepsi Stone 6,5/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Hrobečky

Seznam skladeb:
1. Africký pivo
2. Topič
3. Blondýna
4. Do Evropy nechceme! (Ruská)
5. Slabší pohlaví
6. Kostičky
7. Na koksu
8. Hrobečky
9. Řezanice
10. Starý Hásek
11. Sighisoara
12. Básníci z Kovárny
13. Krakonošský rokenrol
14. Abdul Hasan
15. FM lomoz
16. Šlupka
17. Stará věc
18. Hymna Moravy
19. Titanic

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Cvanc - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Supice Veruna - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 45:36
Label: EMI
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.07.2015
Přečteno: 3705x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Tentokrát s...14. 07. 2015 11:24 Anonim
Mně se deska...9. 07. 2015 21:14 Supermartonátor
6/10Souhlas s recenzi,...9. 07. 2015 8:25 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0951 sekund.