PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TEARLESS - Step Into Darkness

Dlouhých dvanáct let hledal (a výčet muzikantů, kteří touhle kapelou prošli, svědčí o tom, že to bylo hledání intenzivní) Zlatko Kušter ideální sestavu a hlavně správnou parťačku k vokálním dialogům, až se mu podařilo znáborovat Ivanu Novak, se kterou chorvatští Tearless po předchozích čtyřech demonahrávkách natočili v letošním roce debutové album „Step Into Darkness“. Které rozehrává potemněle gotické divadlo a zároveň vybízí posluchače ke hře na jakési „vadí – nevadí“ a vytváření seznamu pro a proti.

Hlavním pro jsou jednoznačně vokalisté. I když model zpívající a chroptící muž v opozici ke křehké dívce může evokovat dávno objevený, x-krát využitý (a x-krát zneužitý) tradiční vzorec, Tearless jsou především zásluhou Ivany Novak přece jen o chlup jinde. Její sytý a zvučný hlas s velmi zajímavou barvou rozhodně nepatří do kategorie bezbranných křehotinek a mohl by se stát jednou z nejsilnějších zbraní kapely, obzvlášť když se Zlatkovým čistým kovovým hlasem tvoří skutečně dokonalé spojení a Zlatkův vyhrocený chropot nabízí tomuto spojení další rozměr.

Na druhé straně největší proti se jmenuje atmosféra a občasná tvůrčí impotence. Gotický metal v podání Tearless je celkem zádumčivý, melancholický a potemnělý, v určitých momentech se halí do doomového oparu a má celkem blízko třeba k takovým Paradise Lost. Jenže se příliš potýká s tím, že hru na atmosféru Tearless opakovaně rozehrají v začátcích skladeb prostřednictvím krátkého piánového motivu, či kytarového vybrnkávání, aby se jim s nástupem ostatních nástrojů podařilo celkem snadno zbudovanou náladu rychle rozehnat, horší je, že se na ní někdy nedaří ničím významnějším navázat. A co je ještě horší, v samotném úvodu alba nasazené nevýrazné melodie (obzvlášť po nepřehledném hrubém úvodu „Deathwish“), repetitivnost motivů a trochu stereotypní frázování Ivany činí jejich tvorbu značně rychle vyčerpatelnou a nepomohou ani opatrná, nijak vyvíjející se a spíš z povinnosti nasazená sóla. Zvuk nepůsobí kdovíjak majestátně, což lze brát jako pozitivum, nebylo by asi úplně na místě nijak složité nápady kdovíjak přeplácávat.

To zajímavější se děje v druhé půlce alba. Agresivnější nástrojová hradba v „Inside Your Raven Eyes“ nastoupí po vláčném piánově ušeptaném úvodu, ubzučená kytara ve spojitosti s uchraptěným vokálem chytne až blackový nádech a na poměry alba až na špičkách vytažená Ivana dodá tu tolik potřebnou atmosféru. Z téhle skladby kouká lehce naivní démoničnost, ale po předchozím rychle vyčerpatelném menu (byť s náznaky chytlavosti) se konečně něco děje po celou dobu skladby, a to i v instrumentální pasáži. To, že přirozená hrubost Tearless (v tomhle případě v povedené kombinaci blackových, doomových a gotických tkalounků) svědčí, Chorvati ukazují v naléhavé „As She Leaves Me Alone“.

Je to trochu souboj mezi dramatem a stereotypem, mezi nápaditostí a tuctovitostí. Být bookmaker, nejnižší kurs bych jednoznačně nasadil na remízu, což značí, že Tearless se svým debutem oscilují kolem průměru, který neurazí, ale ani nenadchne. Třeba příště, když se jim podaří zalepit díry, kterými jim utíká ze skladeb atmosféra.

Savapip             


FB TEARLESS

YouTube ukázka - Deathwish

Seznam skladeb:
1. Deathwish
2. Room of Broken Mirrors
3. Fallen We Are
4. Step into Darkness
5. Dreams of You
6. Inside Your Raven Eyes
7. Masquerade
8. As She Leaves Me All Alone
9. World of Shadows
10. Heart of December

Sestava:
Ivana Novak - zpěv
Zlatko Kušter – kytara, zpěv
Siniša Godinič - kytara
Filip Babič - baskytara
Rudolf Lovrenčič - klávesy
Miran Špičko - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 47:21
Label: WormHoleDeath Records
Země: Chorvatsko

Diskografie:
2015 – Step Into Darkess

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.10.2015
Přečteno: 1607x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10586 sekund.