NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEF LEPPARD - Euphoria

Byla to doba čekání a velkých vizí, které ale moc nevyšly. Rocková scéna prožívala po bouřlivé první polovině devadesátých let kocovinu, byla vyčerpaná, zmatená, nevědělo se kudy dál. Částečnou odpověď dal rok 1998, kdy po Americe vyjela na společné turné Rock Never Stops pětice kapel L.A. Guns, Slaughter, Warrant, Quiet Riot a Warrant. Ještě rok předtím kapely na pokraji rozpadu, rozhádané a zoufale neúspěšné. Proto se od téhle šňůry také nic moc nečekalo, jenže se začaly dít věci. Fanoušků na koncerty chodilo čím dál více a začaly koncertovat i kapely, které jen vyčkávaly v ústraní, protože se svými posledními deskami si řádně nabily hubu. Čekalo se jen, kdo natočí bestseller, který vrátí stadionový rock na výsluní.

Hodně nadějí se vkládalo právě do Def Leppard, jako do mistrů svého oboru. Ti si stále ještě lízali rány, které jim způsobila minulá deska „Slang“ se svým alternativním, post-grungeovým soundem. Přestože členové kapely v médiích „Slang“ stále obhajovali jako krok správným směrem, přitom pomaličku polehoučku sem tam, jako jen tak mimoděk, řekli, že další deska bude přece jen o něco tradičnější. Ohlášení názvu „Euphoria“ toho moc neřeklo. Na jednu stranu se sice logicky mělo toto jméno řadit k „Pyromania“ a „Hysteria“, ovšem na „Slang“ je poslední skladba pojmenovaná „Pearls Of Euphoria“ a ta měla k takovým věcem jako „Photograph“, „Animal“ nebo „Pour Some Sugar On Me“ sakra daleko. Když pak ale v jednom rozhovoru zaznělo, že u nahrávání je opět producent Mutt Lange (tentokrát jen jako skladatel), fanoušci začali větřit velké věci.

Jasno bylo 8. června 1999. Reklamní poutače hlásili velký návrat do časů „Hysteria“, z rádií se valil pilotní singl a samozřejmě největší hit desky „Promises“. S touto skladbou se skutečně Def Leppard vrátili zpět v čase, s celou „Euphorií“ už tolik ne. Ovšem úvod desky je grandiózní. Ostrá věc „Demolition Man“, kde si závěrečné kytarové sólo zahrál pilot Formule 1 Damon Hill, tehdy loučící se s kariérou, nakopne desku správným směrem, aby pak na ní navázala zmíněná „Promises“. Fanoušek Def Leppard musel být v tu chvíli v extázi. „Back In Your Face“ pak kapelu nasměřuje do dob „Adrenalize“, na které by klidně mohla být i balada „Goodbye“ a byl by to jeden z těch lepších kousků alba.

Pak ale přijde šok, funky skladba „All Night“. V případě tohoto kusu, který evokuje spíše tvorbu Prince, sáhli pánové Collen a Lange skutečně hodně vedle a dodnes tato skladba působí mezi „Goodbye“ a následující, naprosto skvělou, dramatickou „Paper Sun“ (propracovanějším bratříčkem „White Lightning“ z „Adrenalize“) jako hodně nejapný žert. Po „Paper Sun“ se ale začíná deska trochu kazit. „It´s Only Love“ zaujme snad jedině lehce melancholickou náladou a emocemi z deprese devadesátých let, „21st Century Sha La La La Girl“ spíše prudí otravným disco rytmem a vyloženě vlezlým refrénem, následující „To Be Alive“ by chtěla být druhou „Goodbye“ nebo „Have You Ever Needed Someone So Bad“, ale spíše odkazuje na alternativní znění „Slang“, což je v tomto případě spíše na škodu.

Nezaujme ani plytká a naprosto zbytečná instrumentálka „Disintegrate“, „Guilty“ naštěstí vrací kapelu do hry, ať už naprosto typickým rytmem z „Hysteria“, stejně tak i velice podařeným refrénem. „Day After Day“ pak zase trochu tápe, ale „Kings Of Oblivion“ desku zavírá naprosto se ctí, v klasickém duchu kapelních tradic, které se ovšem měly začít v příštích letech opět bourat.

„Euphoria“ je slušnou deskou. V porovnání s „Pyromania“ nebo „Hysteria“ samozřejmě až tak úplně obstát nemůže, protože střed alba je docela slabý, ovšem prvních čtyři věci, „Paper Sun“ a „Guilty“ jsou opravdu parádní skladby, které by určitě na zmíněných veledílech být mohly. Důležité pro Def Leppard bylo, že fanouškům ukázali, že svůj styl ještě nezapomněli. Celá scéna stadionových kapel čekala, zda „Euphoria“ bude tím albem, které opět dokáže vykopnout dveře do velkého světa, které se jim začátkem devadesátých let zavřely. Jenže nakonec zůstalo jen u toho očekávání. Dveře se ukázaly být mnohem bytelnější a síla této desky na to nestačila.

Jan Skala             


www.defleppard.com

YouTube ukázka - Promises

Seznam skladeb:
1. Demolition Man
2. Promises
3. Back In Your Face
4. Goodbye
5. All Night
6. Paper Sun
7. It´s Only Love
8. 21st Century Sha La La La Girl
9. To Be Alive
10. Disintegrate
11. Guilty
12. Day After Day
13. Kings Of Oblivion

Sestava:
Joe Elliott - zpěv
Phil Collen - kytara
Vivian Campbell - kytara
Rick Savage - baskytara
Rick Allen - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 51:01
Label: Mercury/Vertigo
Země: Velká Británie
Žánr: hair metal/AOR

Diskografie:
1980 - On Through The Night
1981 - High n´Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1993 - Retro Active
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah!
2008 - Songs From The Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.12.2015
Přečteno: 2787x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jak napsal Gogo......nablýskané...25. 12. 2015 8:46 Kolík
Prvý album DEF...24. 12. 2015 22:20 Demonick
Taku mě je tohle...24. 12. 2015 13:08 Gogo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09297 sekund.