NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




COLD CHISEL - The Perfect Crime

V roce 1980 měli Cold Chisel nakročeno, aby se stali druhými AC/DC. Deska „East“ to v jejich domovské Austrálii dotáhla až na pětinásobnou platinu a i Amerika už pomalu rozvírala svou náruč, protože deska se dostala do oficiálních hitparád. Ovšem mezinárodní úspěch zůstal kapele kolem charismatického vokalisty Jimmyho Barnese odepřen, když následující album „Circus Animals“ sice v Austrálii obsadilo první pozici hitparády, ovšem v Americe úplně propadlo, stejně jako o dva roky později „Twentieth Century“ a najednou bylo po všem. Po kariéře, po nadějích, po kapele… Cold Chisel to ještě v roce 1984 zabalili a Jimmy Barnes odešel na velmi úspěšnou sólovou kariéru, kdy zejména v Austrálii je velice váženým umělcem, který pravidelně získává platinová ocenění.

Jeho domovská kapela, která se vždy prezentovala mixem klasického rock n´rollu, blues a hospodského rocku, zatím stagnovala a na její jméno padal prach. Comeback v roce 1998 s deskou „The Last Wave Of Summer“ byl sice úspěšný, ovšem jednalo se pouze o nárazový projekt, protože kapela se takřka po vydání alba znovu rozpadla. Definitivní comeback přišel až v roce 2009, kdy po dlouhých koncertních šňůrách přišla v roce 2012 deska „No Plans“, na kterou letos navazuje novinka „The Perfect Crime“.

A zní přesně tak, jak by se dalo čekat. Cold Chisel jsou dnes už staří chlápci okolo šedesátky, takže žádné stylové veletoče od nich nečekejte. „The Perfect Crime“ totiž zní, jako když se sejde v sobotu večer, poté, co manželka uklidila ze stolu nádobí po večeři, parta chlápků v garáži a jen tak pro radost si spolu zahrají. Pochybuji, že Cold Chisel dnes řeší nějaké umístění v hitparádách, protože v Austrálii je úspěch skoro jistý a ve zbytku světa je tahle kapela undergroundovou záležitostí. Proto je z desky cítit uvolněnost a nenucenost.

Cold Chisel hrají to, co jim šlo vždycky nejlépe. Klasický rock s barovou příchutí. Kytary ovšem postupem let trochu obrousily hrany a Barnesův projev je klidnější, vyrovnanější. Přestože v úvodní dvojici „Alone For You“ a „The Backroom“ je znát vliv krajanů AC/DC a vše směřuje spíše k hard rocku, nejpozději od titulní „The Perfect Crime“ a zejména následující (dost dobře možná nejlepší položce na albu) „Long Dark Road“ začíná do hudby prosakovat stále více barového blues a starého stonesovského rock n´rollu. Dokonce pak v příznačně nazvané „Mexican Wedding“ dojde i na koketérie s mexickou hudbou.

Proč tedy „The Perfect Crime“ stojí za poslech? Pro svou atmosféru, ve které cítíte všechny ty bary australských předměstí, pro pár opravdu slušných skladeb a také pro muzikantské dovednosti všech zúčastněných, protože, přiznejme si, že pánové skutečně hrát umí výtečně. Stačí si jen poslechnout kytarovou práci Iana Mosse v „Shoot The Moon“. Novinka od Cold Chisel samozřejmě nebude nijak velkým trhákem, spíše dalším albem pro fandy této kapely.

Jan Skala             


www.coldchisel.com

YouTube ukázka - The Backroom

Seznam skladeb:
1. Alone For You
2. The Backroom
3. All Hell Broke Lucy
4. The Perfect Crime
5. Long Dark Road
6. Four In The Morning
7. The Mansions
8. The Toast Of Paris
9. Shoot The Moon
10. Mexican Wedding
11. Get Lucky
12. Bus Station
13. Lost

Sestava:
Jimmy Barnes - zpěv
Ian Moss - kytara
Don Walker - klávesy
Phil Small - baskytara
Charley Drayton - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 50:55
Label: Warner Music
Země: Austrálie
Žánr: hard rock/blues rock

Diskografie:
1978 - Cold Chisel
1979 - Breakfast At Sweethearts
1980 - East
1982 - Circus Animals
1984 - Twentieth Century
1998 - The Last Wave Of Summer
2012 - No Plans
2015 - The Perfect Crime

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.12.2015
Přečteno: 1788x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09019 sekund.