NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WITH THE DEAD - With The Dead

Lee Dorianovi ještě nebylo ani dvacet let a už si udělal jméno jako ten, který nazpíval debutové, ale zároveň převratné album britských chlíváků Napalm Death „Scum“. Ovšem u zběsilého grindcoru dlouho nevydržel a svůj vlastní styl definoval v roce 1990, kdy vyšla první deska jeho životní kapely Cathedral „Forest Of Equilibrium“. Bylo to hutné, temné, zoufale pomalé a vzrušující svou sabbathovskou náladou. Téhle mety Cathedral již nikdy v budoucnu nedosáhli, už jen proto, že ten moment překvapení chyběl. Před dvěma lety se ale Dorian rozhodl kapelu opustit, protože začínal mít pletichy s někdejšími členy stoner/sludge metalových Electric Wizard, kytaristou a basistou Timem Bagshawem a bubeníkem Markem Greeningem. A výsledek je tady. Pod názvem With The Dead.

Když bychom se zaměřili na kariéru obou kapel, tedy Cathedral a Electric Wizard, společných bodů by se našlo vcelku dost. Obě formace totiž vzývají ponurou atmosféru raných Black Sabbath, kterou zahušťují řádně podladěnými kytarami. Ovšem Cathedral byli vždycky tradičněji založeni, takže místy se jejich tvorba dotýkala až klasického heavy metalu, Electric Wizard mířili spíše do neprodyšných bažin a močálů a jejich tvorba směřovala až někam na pomezí doom metalu a sludge metalu, s nepřeslechnutelnou zhuleneckou náladou.

Ta je přítomna i na bezejmenném debutu With The Dead, který co do atmosféry má blíže právě k Electric Wizard někdy z dob alb „Dopethrone“ a „Let Us Pray“, i když ti Cathedral jsou samozřejmě přítomni díky Dorianovu vokálu. Ten je tady ale častěji, než by bylo zdrávo, prohnán skrz všemožné krabičky. Navíc příznivci někdejší Dorianovy kapely budou možná zklamáni, protože majestátnost „Forest Of Equilibrium“ nebo „The Ethereal Mirror“ se prostě nekoná. Stejně tak není přítomný duch pozdějších alb, která koketovala s hard rockem, funky nebo blues rockem.

Prim hrají pořádně podladěné zbustrované kytary, které posluchače vtáhnou do děje prostřednictvím nesmírně špinavé „Crown Of Burning Star“. Ta sice byla pasována na pilotní singl a tím pádem by měla být největším hitem alba, což samozřejmě není, protože tohle album jednoduše žádné hity neobsahuje. Pro posluchače neznalé tvorby huličských klasiků Electric Wizard může představovat jednolitou masu plnou kytarového teroru a zmučeného vokálu. Ono je také pravda, že jednotlivé momenty, které stojí za poslech, začnou vystupovat na povrch až po několikerém poslechu.

Nejsilněji pak působí skladba „The Cross“, kde Dorian hřímá za bouřícími kytarami, které se jedovatě plazí k velkolepému finále a pochodové bicí přehrávají úvod z heavymetalové klasiky „Am I Evil?“ od Diamond Head (skladbu jistě znáte z podání Metallicy). Toto je rozhodně nejlepší moment alba, které s postupující stopáží začíná upadat do monotónnosti, jenž se naplno projeví v závěrečné skoro devítiminutové „Screams From My Own Grave“ a jejím natahovaném konci, někde až na pokraji industriálního lomozu. Tohle už je opravdu jen pro otrlé…

O zklamání se mluvit nedá, ale spíše o tom, že se čekala možná trochu jiná deska. Debut With The Dead je totiž nepředstavitelně nepřístupný kus, přetvrdý a nesmírně zahuštěný. Nedisponuje ale množstvím stěžejních nápadů, ale spíše hraje na atmosféru celku, která má za úkol být až nelidsky tíživá. Jako debut se dá tolerovat, u příštího díla to chce ale pokrok.

Jan Skala             


FB WITH THE DEAD

YouTube ukázka - Crown Of Burning Star

Seznam skladeb:
1. Crown Of Burning Star
2. The Cross
3. Nephtys
4. Living With The Dead
5. I Am Your Virus
6. Screams From My Own Grave

Sestava:
Lee Dorian - zpěv
Tim Bagshaw - kytara, baskytara
Mark Greening - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 41:56
Label: Rise Above Records
Země: Velká Británie
Žánr: sludge/doom metal

Diskografie:
2015 - With The Dead

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.12.2015
Přečteno: 2021x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09467 sekund.