NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Still Got The Blues

„Jsem opět svým pánem. Jsem svobodný!“ Jásal v roce 1990 Gary Moore, když konečně mohl světu předložit novou desku „Still Got The Blues“, kde odhodil hardrockové a heavymetalové okovy, které už jej svíraly na desce „After The War“ nepředstavitelnou bolestí. „Blues klade důraz na úplně jiné věci než rock a metal. Je to více o člověku jako takovém. Nejde tam o sóla, rychlost a tak,“ vysvětloval příčiny své změny kytarista. Změna to byla velmi rychlá, nečekaná, ovšem rozhodně nebyla k horšímu, protože na posledním albu „After The War“ bylo už slyšet vyčerpání, nechuť dál se věnovat rocku a metalu. Vše jen podtrhlo katastrofické turné, které skončilo dříve, než stačilo doklopýtat do svého konce. Právě tehdy Moore objevil alba starých bluesmanů. Kdyby k tomu nedošlo, byl by seznam alb v jeho diskografii o poznání kratší.

I když kytarista udělal razantní stylový kotrmelec, nezůstal nakonec sám. V jeho kapele, v sestavě, která nahrála desku „Still Got The Blues“ lze zaregistrovat opět klávesistu Dona Aireyho, basistu Boba Daisleyho a bubeníka Briana Downeye, který se po rozpadu Thin Lizzy takřka vytratil ze scény. Kromě těchto starých harcovníků je ale deska plná nejrůznějších hostů, kteří nemají se světem hard rocku či metalu vůbec co dočinění. Z těch nejznámějších můžeme zmínit někdejšího kytaristu slavných The Beatles George Harrisona, starého, v té době už sedmašedesátiletého, bluesmana Alberta Kinga, basistu Kinks a Savoy Brown Andyho Pylea, pianistu od Joea Cockera či Erica Bourdona Micka Weavera nebo propagátora elektrizujícího blues a hry na Fender Telecaster Alberta Collinse. A možná i díky přítomnosti těchto starých hudebníků, kteří to nejdůležitější řekli koncem padesátých a v šedesátých letech, se atmosféra té doby táhne albem jako červená nit.

Dominující je samozřejmě kytara a naprosto uvolněná atmosféra, kdy je jasně cítit, že Moorea hudba znovu baví a že je mu v tom bluesovém nebo bluesrockovém rybníčku skutečně dobře. Deska má dvě polohy. V jedné z nich dominuje rock a v druhé blues. Ty rockovější skladby jsou logicky umístěny na začátku desky, kterou otevírá svižná „Moving On“. Ta se sice nedá označit za úplně hardrockovou, ovšem k Mooreově minulosti má možná nejblíže ze všech skladeb desky, přestože hudebně čerpá z klasického rock n´rollu a boogie, kde dominuje spíše jižanská nálada. Ta je ještě cítit z „Oh Pretty Woman“ (se skladbou Roye Orbisona má společný jen název). Klasické blues se dostává ke slovu ve „Walking By Myself“, kterou si Moore vypůjčil z repertoáru starého chicagského bluesmana Jimmyho Rogerse, a připravuje tak půdu pro největší hit desky a možná Mooreovy kariéry vůbec, slavnou „Still Got The Blues (For You)“, která atmosférou navazuje na legendární „Parisienne Walkways“ a která Mooreovi zajistila pozornost komerčních rádií. Nejrockovějším kouskem je pak následující „Texas Strut“ a není náhodou, že zde absentuje hostující dechová sekce a právě u nahrávání této skladby se sešla stará parta Moore, Airey, Daisley a Downey. Nejvíce zde zaujme, kromě dravého rock n´rollového riffu soupeření mezi Mooreovou kytarou a Aireyho hammondkami.

Pak ale přichází čas na letitou klasiku, kdy Moore vytáhl bluesovou učebnici „Too Tired“ z reperotáru pánů Watsona, Bihariho a Daviese, aby na ní navázal vlastní „King Of The Blues“, která v sobě má klasického mississippského ducha. Svůj přerod v poctivého bluesmana pak Moore dokonal slavnou „As The Years Go Passing By“ z roku 1968, kterou složil Deadric Malone a jenž zdobí repertoár mnoha umělců, včetně kupříkladu Carlose Santany nebo Sting. Atmosféru kavárenského blues a půl čtvrté ranní nad sklenicí posledního drinku se Mooreovi věrně podařilo vykouzlit v „Midnight Blues“, která neskrývala hitové ambice, ale která se nakonec v žebříčcích, na rozdíl od výše zmíněné „Still Got The Blues (For You)“, vůbec nechytla.

Zbyvající trojice skladeb už nenese otisky kompoziční tvorby Garyho Moorea. S „That Kind Of Woman“ přišel George Harrison, který také nahrál výtečnou slide kytaru, „All Your Love“ původně pochází z repertoáru Otise Rush, který ji do světa pustil v roce 1958, ovšem Moore ji oděl do slušivého rockového kabátkuy, dal jí svěží tempo a opět svou kytaru nechal promlouvat před hradbou hammondek. Finále pak patří legendární „Stop Messin´ Around“ od Fleetwood Mac, známé skladbě od Petera Greena, na jehož tvorbu v Mooreově repertoáru mělo v budoucnosti ještě dojít. Není rozhodně bez zajímavosti, že si stejnou skladbu vypůjčili v roce 2004 Aerosmith, když je rovněž přepadl splín a přišli s deskou bluesových standardů „Honkin´ On Bobo“. Pro ně to tenkrátt byl krok jiným směrem, u Garyho Moorea se v případě „Still Got The Blues“ jednalo o nově nalezenou cestu.

„Still Got The Blues“ je v Mooreově tvorbě revolučním albem. O tom nikdo nemůže pochybovat. O tom, že se vydal komerčně správným směrem, svědčí celosvětové uznání, které jakoby mazalo všechno, co bylo předtím. Sice o některé staré fanoušky Moore přišel, ovšem rychle přibývali noví. I umělecky se jedná o velice cenné album, protože s kýženou změnou, po které kytarista toužil, se vyrovnal naprosto se ctí.

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Still Got The Blues (For You)

Seznam skladeb:
1. Moving On
2. Oh Pretty Woman
3. Walking By Myself
4. Still Got The Blues (For You)
5. Texas Strut
6. Too Tired
7. King Of The Blues
8. As The Years Go Passing By
9. Midnight Blues
10. That Kind Of Woman
11. All Your Love
12. Stop Messin´ Around

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Don Airey - klávesy
Stuart Brooks - trumpeta
Albert Collins - kytara
Bob Daisley - baskytara
Raul d'Oliveira - trumpeta
Brian Downey - bicí
Martin Drover - trumpeta
Andy Hamilton - saxophon
George Harrison - kytara, zpěv
Nicky Hopkins - klávesy
Albert King - kytara
Frank Mead - saxophon
Nick Payn - saxophon
Nick Pentelow - saxophon
Andy Pyle - baskytara
Graham Walker - bicí
Mick Weaver - piano
Gavyn Wright - piano

Rok vydání: 1990
Čas: 52:56
Label: Virgin/EMI
Země: Severní Irsko
Žánr: blues/blues rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.03.2016
Přečteno: 4456x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pomalujak mám čas, si...24. 03. 2016 21:48 b.wolf
sgtbJá mám Wild...24. 03. 2016 19:48 rumcajs
10/10Kdyby dostal Gary...24. 03. 2016 9:32 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10046 sekund.