PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NYMPHA - Time For Memories

Ano, je čas (i důvod) vzpomínat. Už když se v poslední čtvrtině loňského roku chýlila ke konci osmiletá práce na druhém albu popradských progresivců Nympha, začínalo hrozit, že po odchodu klávesandy Terezy Kočišové (v průběhu nahrávání) a kytaristy Kristiána Psotky (krátce před dokončením alba) je další cesta Nymphy poněkud ve hvězdách. Dnes, kdy Nympha již nefunguje, je jasné, že album „Time For Memories“ je (nejen svým výstižným názvem) určitým epitafem kapely. Epitafem natolik osobitým, že by byla škoda jej nechat zapadnout prachem bez nějaké zmínky.

„Time For Memories“, jako typický zástupce progresivního rocku, je deskou určenou pro ty, kteří dávají přednost propracovaným detailům před chytlavostí. Čistý a přehledný zvuk dává ideální příležitost prozkoumávat instrumentálně technickou hravost jednotlivých nástrojů, a co překvapí asi nejvíc, je do popředí vytažená basa, díky které má „Time For Memories“ velice sytý a příjemně ubrumlaný sound, stejně tak jako fakt, že velice hravé a pestré bicí i poetické klávesy si v rámci strhávání hlavní pozornosti nijak nezadají (a to průběžně po celou dobu) se sólovou kytarou. Nympha se nebojí náladových zvratů a proměn a nectí zaužívanou tradici progresivců, neboť své kompozice zbytečně nenatahuje, což je velmi ku prospěchu věci. Občas totiž sáhne po nepříliš složitém motivu, který vysává až do morku kosti a úplnému vyčerpání těchto hlavních motivů zabraňuje právě detailním propracováním. Silné rozmanitosti Nympha dosahuje i díky barevným vokálům. Hlasivky Karolíny Martonové jsou kouzelně křehké, emotivní a nejen v etnicky zabarvených kouscích velmi snadno uvěřitelné, veškeré mužské party (a bavíme se o blackovém skřípotu, čistém zpěvu i chropotu) má na starosti Marek Padaras. Součtem všech výše uvedených elementů je pak silně atmosférické, převážně potemnělé (a zase platí, že kontrastní projasněné pasáže náladu alba nijak nenaruší) album, neztrácející tah při klidnějším rozjímání ani v hrubších polohách. Album, které (vcelku pochopitelně) nesází na prvoplánovou přitažlivost, tudíž nemá ambice znít jakkoliv hitově, přesto jeho (převážně melancholické) melodie (alespoň některé) mají tendence se pomalu a jistě do závitů prokousat.

„Time For Memories“ je svým způsobem poměrně introvertní záležitost. Má sice svojí intenzitu, ale nemá ambice, sílu ani potenciál strhnout masy, nemá potřebu se nějak prvoplánově odhalovat. Její síla je v náladovosti, které si musí sednout s tím správným posluchačským rozpoložením.

Savapip             


FB NYMPHA

YouTube ukázka - Delight

Seznam skladeb:
1. Miles Away
2. Poetry Of Sorrow
3. 17 Rhymes
4. Delight
5. Samsara
6. Victims From Beyond
7. Denial Of Bliss
8. Ghost
9. Kein 'N' Abel

Sestava:
Marek Padaras – zpěv, baskytara
Karolína Martonová - zpěv
Kristián Psotka - kytara
Tereza Kočišová - klávesy
Ján Vartovník - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 42:54
Země: Slovensko

Diskografie:
2015 – Time For Memories

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.03.2016
Přečteno: 1987x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18218 sekund.