IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STRAPPING YOUNG LAD - Heavy As A Really Heavy Thing

Strapping Young Lad nikdy neprodávali miliony desek a ani nepatří mezi „nejznámější“ metalové kapely minulosti. Přesto v historii zanechali velmi výraznou stopu a patří mezi nejoriginálnější kapely extrémního metalu. V čele této kanadské mašiny stál multiinstrumentalista a hudební dobrodruh Devin Townsend. Kariéru nakopl skutečně ve velkém stylu, protože se stal zpěvákem Steva Vaie na albu „Sex and Religion“ (1993). Poté hostoval u industriálních Front Line Assembly a industriální cítění jako by si přinesl do Strapping Young Lad.

4. dubna 1995 vyšla debutová deska „Heavy As A Really Heavy Thing“, která však byla spíše Townsendovým projektem, protože sám nahrál téměř všechny nástroje. Měl tu sice pár hostujících muzikantů, například bicí nahrál Adrian White a Chris Beyes, hostujícím kytaristou v některých skladbách byl potom Jed Simon, pozdější právoplatný člen kapely.

„Heavy As A Really Heavy Thing“ je nevyrovnanou deskou a po právu je v rámci diskografie kapely nejméně zmiňovanou položkou. Přesto je tu několik zajímavých skladeb, které jasně ukázaly budoucí tvář kapely. Jako by si Townsend chtěl jen některé věci vyzkoušet a později vypilovat a zdokonalit. Hned úvodní „S.Y.L.“ je nejlepší skladbu na desce a kouskem, který se dá označit jako klasika této skupiny. Nesmírně divoká skladba s riffem, který v počátcích své kariéry Townsend hojně využíval. Thrash si tu podává ruku s industriálem a Devin řve jak o život. O to více překvapí melodický a hitový refrén. Jako by Strapping Young Lad zpočátku zápasili na dálku v tu dobu se strmě stoupajícími Fear Factory.

„In The Rainy Season“ je thrashová mlátička ve středním tempu, která však jako by ani na chvilku nezůstala v klidu. Rytmika se často mění a chvílemi hudba působí až schizofrenně, což je ovšem kapele vlastní. Všemožné zvraty se dají označit až za šílené. Všudypřítomné industriálno je obohaceno i o téměř hypnotický závěr skladby, kde se projeví Townsendovo cítění pro krásné harmonie. Z příjemné relaxace se dostáváme ke „Goat“ ze které může třeštit hlava. Velmi silně industriální skladba, která si bere hodně i z rachotivého ambientu, kde slyšíte různé stroje a máte pocit, že se projíždíte na lisu a brzy budete rozmačkáni. Devin se zde snaží o hlubší growl, ale výsledek je spíš rozpačitý.

V podobném duchu se pokračuje dál v „Cod Metal King“, která je snad chvílemi říznutá technem. Trocha Ministry, Fear Factory a bláznovství. Deska vystrčí zuby až s další tříminutovou fofrskladbou „Happy Camper“. Jedna z mála písní na desce, která dost dobře definuje tvář kapely. Rychlá energií přetlakovaná věc, kde Devin tak rychle artikuluje, že nemáte šanci mu porozumět. Podobné kousky se u Strapping Young Lad objevovaly dál, ale přeci jen v povedenější podobě.

„Critic“ je další brutalitkou na albu. Rychlá thrashová věc, která riffy může přerážet kosti. Neskutečná energie, kterou bych označil jako trademark této kapely. Druhá polovina alba ovšem o tuhle silnou energii přijde. Hudba jede buď ve středním tempu, nebo opět experimentuje s elektronikou a tvrdým industriálem. Zní to ale roztahaně a především nezáživně. A nezachrání to ani závěrečná srandička v podobě ztřeštěné „Satans Ice Cream“.

„S.Y.L.“, „In The Rainy Season“, „Happy Camper“ a „Critic“. To jsou skladby, které ukázaly směr, jakým se kapela měla ubírat dál a pro neznalého posluchače mohou být vstupenkou do světa Strapping Young Lad. Jinak je „Heavy As A Really Heavy Thing“ poměrně rozpačitou nahrávkou, kde sice na jednu stranu Townsend hodně experimentuje, na druhou to však místy působí neposlouchatelně a nezáživně. Debutová deska je tak jakýmsi nádechem k budoucím věcem.

Tomáš Marton             


FB STRAPPING YOUNG LAD

YouTube ukázka - S.Y.L.

Seznam skladeb:
1. S.Y.L.
2. In the Rainy Season
3. Goat
4. Cod Metal King
5. Happy Camper (Carpe B.U.M.)
6. Critic
7. The Filler: Sweet City Jesus
8. Skin Me
9. Drizzlehell
10. Satans Ice Cream Truck

Sestava:
Devin Townsend - zpěv, kytary, klávesy, programování, produkce

Rok vydání: 1995
Čas: 43:22
Label: Century Media
Země:Kanada
Čas: 43:22
Žánr: Extrémní industrial metal

Diskografie:
1995 - Heavy as a Really Heavy Thing
1997 - City
2003 - Strapping Young Lad
2005 - Alien
2006 - The New Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.08.2016
Přečteno: 2060x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
hehe, tak to se ti...14. 08. 2016 22:26 Supermartonátor
No hej, SYL si mám...14. 08. 2016 20:42 Meresz
Meresz: City je...14. 08. 2016 20:36 Supermartonátor
?? Hrůza...14. 08. 2016 20:28 Kolík
Poznám ešte...14. 08. 2016 20:08 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09444 sekund.