PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAYFAIR - My Ghost Inside

Když vám vydá desku label Pure Prog Records a ze všech stran po vás pohazují šuflíkem „progresivní metal“, tak co asi tak hrajete? Jde-li o páté řadové album rakouských Mayfair, je tato zdánlivě prostoduchá otázka celkem na místě. Ono totiž v té atmosférické muzice, kterou tahle čtveřice produkuje, se poměrně těžko hledají ta typická poznávací znamení progresivního metalu – žádné přetechnizované pasáže, žádný důraz na instrumentální ekvilibristiku, žádné natahování skladeb do nekonečna, žádné překvapivé zvraty a složité kompozice…

… to vše je nahrazeno emocemi a převážně melancholickou náladou. Pokud bych měl tendence hledat silnější vazby k progresivnímu metalu, nejspíš bych se zastavil jen u bubeníka Jollyho, který si v poměrně vláčném tempu občas poťukává natolik pestře, že by se v uvedeném stylu nejspíš mohl uplatnit. Reného kytara se drží spíš sevřenějších (a někdy až monotónně – takové to drhnutí jednoho motivu až na krev – znějících) linek a přemýšlivého vybrnkávání, občas recitační, občas ukňouraný, občas vyhrocený hlas Maria Prünstera nabírá různé odstíny, přitom však nemá tendence (a ony mu to melodie písní snad ani neumožňují) kdovíjak vášnivě strhnout posluchače – spíš jen takovým líně vláčným převalováním táhne Mayfair do silné hudební zádumčivosti.

K určité roztříštěnosti alba přispívá i fakt, že Mayfair promíchávají angličtinu s němčinou a „The Ghost Inside“ je příkladem toho, jak může rodný jazyk Mayfair být kontrastní, znít hrubě (a občas i brzdit) proti mazlivě zpěvnému Shakespearově jazyku. Překvapí i fakt, že téměř polovina skladeb se svojí délkou nepřehoupne přes tři minuty, což v některých případech je docela dobře, neb delší lpění na nekomplikovaném motivu by mohlo být celkem vyčerpávající (což ostatně Mayfair deklarují v nejdelším a bohužel i nevzrušivém songu „When Angels And Demons Meet“), jindy může být překážkou, protože se píseň nestihne vůbec rozvinout. A aby těch rozporů, které Mayfair přinášejí, nebylo málo, za nejvýraznější moment alba lze na jedné straně považovat jednak vláčně klidnou „Blinded By Your light“ s ukvákanou kytarou, která se otáčí snad až někam k R.E.M., na straně druhé vyhrocenou „Schrei Es Raus“, výrazně vybočující z celkové melancholie především díky jedovatému vokálu (a ano, i ta němčina je tady hodně působivá).

Zvláštní album. Ne proto, že je obtížné napěchovat ho do nějaké škatule, ale proto, jak se tváří nenápadně a vlastně až extrémně kulisovitě (což násobí právě to prapodivné ohánění se progresivním metalem). A přitom když vás „The Ghost Inside“ potká v té správné – melancholicky přemýšlivé - náladě, zní docela přitažlivě a netuctově. Problém může být, že ta správná nálada vás kdovíjak často trefit nemusí.

Savapip             


www.mayfairbrigade.com

YouTube - Andermal

Seznam skladeb:
1. Loss
2. My Ghosts Inside
3. Desert
4. Blinded by Your Light
5. When Angels and Demons Meet
6. Our Fire Starts Here
7. Ghostrider
8. Boom
9. Andermal
10. Schrei es raus
11. Until We Meet Again

Sestava:
Mario Prünster - zpěv
René - kytara
Johannes Leierer - baskytara
Jolly - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 40:21
Label: Pure Prog Records
Země: Rakousko

Diskografie:
1993 – Behind…
1995 – Die Flucht
1998 – Fastest Trip To Cyber-Town
2013 – Schlage mein Herz, schlage…
2016 – My Ghost Inside

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.08.2016
Přečteno: 1413x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10695 sekund.