Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ruda SCHWESER (MESSALINA) - Muziku nepodvedeš…, i když v některých případech si tak jistý nejsem…

Budeme-li diskutovat o Messalině, bude karvinská hard-heavy kapela asi přece jen o něco méně známější téma, než římská císařovna, mocná a vlivná žena se špatnou pověstí. Ale třeba už znáte album “Mizerov”, angažovaný song „Trojský kůň“, či jste zahlédli v TV Rebel principála souboru, Rudu Schwesera. Ať tak či onak, v následujících řádcích máte možnost se s tou způsobnější Messalinou i Rudou Schweserem blíže seznámit.

Mesallina fungovala již v devadesátých letech, ty jsi po reunionu v roce 2011 zůstal z původní sestavy jediný. Co tě přivedlo na myšlenku reunionu, co bylo impulsem k tomuhle kroku? Když srovnáš Mesallinu a hudební klima tehdy a nyní, v čem je podle tebe největší rozdíl? A s jakými ambicemi ses do obnovení kapely pouštěl, co z nich se ti podařilo naplnit a co tě ještě čeká?
Tehdy jsme měli ambice být slavní a byl velký hlad po rockové muzice, bylo poměrně lehké dostat lidi na koncert na základě několika načmáraných plakátů… My vždycky tak nějak tušili nebo možná i věděli jak dělat muziku, aby se líbila širokým masám, jenže to by znamenalo dělat kompromisy a to se nám nechce ani dnes – ani tehdy. Nyní jsou jediné ambice získat trochu toho respektu a být občas mezi lidmi a nežít nudný život… Slávu a boj o pozice na rockovém výsluní přenecháváme mladším.

Vloni jste představili svoje debutové album „Mizerov“, můžeš tuhle desku blíž představit?
Ano, lehce sociální témata, věci co nás pálí – domácí násilí, imigranti, nezaměstnanost, nenažranost politiků, netečnost nebo možná rezignovanost lidí…, najdeš tam dost témat.

Jak vlastně tahle deska vznikala, jsou na ní připomínky toho, co jste tvořili v devadesátých letech nebo jde vyloženě o novější materiál? Vracíte se někdy ještě ke starším skladbám?
No, v repertoáru nějaké starší skladby jsou, ale spíše jen ty ověřené. Co se týče desky „Mizerov“, tak tam jsou už jen skladby napsané v současné sestavě…

Na desce se mimo jiné objevuje skladba „Trojský kůň“, která má hodně aktuální téma. Vznikla tahle skladba jako reakce na dění ve světě, nebo jsi takový vizionář, že ještě než se začala zmiňovat otázka islamizace Evropy, ty jsi zpracoval tohle téma?
Vznik téhle skladby byl tak na hraně, takže vizionář nejsem, ale možná jsem to rychleji pochopil…, někdy věci vypadají komplikovaně, ale jsou jednoduché, to je tento případ… Samozřejmě to může být i naopak…, v tomto případě jsme vyslovili jen svůj názor…

Jaká další témata tě zajímají, považuješ texty za důležitou součást muziky?
No člověče – texty jsou pro nás alfou a omegou, nejde o zvukomalebnost – jde o sdělení úhlu pohledu nebo jen prosté poukázání na nějakou problematiku. Je dost věcí o kterých se dá psát, jen je třeba je vidět… Máme pocit, že lidi jsou dnes otupělí…, pozor neplést se slovem „tupí“, jak rád používá Menzel…, proto je občas potřeba nějakou věc připomenout. A můžou to být i věci prosté a běžné, jen to nesmí být napsané hloupě a podbízivě. Musí to zaujmout…, nebo by mělo…

Poslední dvě skladby na desce jsou bonusové songy, které byly součástí filmů. Vznikaly tyhle písně prvotně jako filmová hudba a až následně jsi je spojil s Messalinou nebo to bylo obráceně? Předpokládáš, že by se i další písně Messaliny mohly objevit na filmovém plátně, máš v tomhle směru nějaké plány?
Původně jsou ty songy tři, jen ten třetí se nám nepodařilo nahrát kvalitně. Songy byly napsány čistě pro film a zařazeny do repertoáru po zjištění, že tomu nic nebrání. Víš, nešlo jen o skladby, v jednom filmu jsme dělali muziku komplet a pro mne to byla neskutečná dřina a obrovská zkušenost, ale už radši nikdy (smích)…, ale nikdy neříkej nikdy. Tohle žezlo jsem předal kamarádovi Tomášovi Digazovi Pletnickému, který to nyní dělá s touto partou a dělá to dobře… Já jsem tuto kapitolu uzavřel…

Bráno čistě statisticky, první desku vydala Messalina víc jak dvacet let po svém vzniku. Máš už nějakou představu o tom, kdy by mělo dojít na následovníka? Máte už nějaké nápady, které by se mohly objevit na případné další desce?
V hlavě už se něco rodí a dokonce se i tvoří…, neboj nebude se čekat čtvrt století (smích).Vize je, že by to mělo být snad koncem příštího roku…

Ty jsi kromě kapelníka Messaliny známý i jako moderátor TV Rebel. Jak jsi se k tomu dostal a dalo ti tohle tvoje působení v televizi nějakou zkušenost, kterou můžeš využít i ve prospěch Messaliny?
Tak jak už to tak bývá, byla to náhoda a taky tak trochu drzost se na toto místo přihlásit. Vzhledem k věku se už člověk tolik nebojí odmítnutí a tak nemá co ztratit. Když se toto místo avizovalo, tak jsem do toho šel a vyšlo to. Požadavek byl – najít zvíře ke krásce a tady jsem si byl jistý, že na tohle mám (smích)..., pak kamerovky a bylo to. Fakt je, že mne to baví a ano Messalině to jistě pomáhá, když máš v kapele alespoň trochu profláknutý ksicht, tak se to trochu projeví…, ale že bychom z toho těžili nějak extra, to se nedá říct. Muziku nepodvedeš…, i když v některých případech si tak jistý nejsem…

S tvojí zkušeností z TV Rebel i vzhledem k tomu, že Messalina je na tomto poli poměrně aktivní, ptát se tě na to, zda videoklipy považuješ za důležitou součást prezentace kapely je asi zbytečné. Spíš mě řekni, co podle tebe má mít hudební klip, aby dokázal posluchače zaujmout. Stává se ti, že když poprvé vysíláš nějaký klip, že dokážeš hned při prvním shlédnutí odhadnout, že to bude hit?
No, čuch na hit nemám, jen lehké tušení. Hudební klip by tě měl zaujmout a udržet u obrazovky, měl by mít stavbu a dynamiku a příběh. Ale vím, jak je těžké udělat levný a současně kvalitní klip… V neposlední řadě jde taky o nápad. Pamatuji, že na MTV jednou vyhrál klip roku, klip co byl točen jednou kamerou na jeden záběr a bylo to někde ve fitness na běhacích pásech a bylo to geniální ve své jednoduchosti… Takže tak…

Jak to má Messalina s koncertováním, byli jste známí spíš jako regionální kapela, máš i s ohledem na loňské vydání alba tohle nějakým způsobem měnit nebo vám tenhle stav vyhovuje? A jak sis užil festivalovou sezónu, jsi fanda festivalů?
Myslím, že jsme stále regionální kapela a pokud to někdo cítí jinak, tak je to fajn. Festivaly máme rádi, ale zatím jich moc za sebou nemáme…přece jen – naše portfolio vzniklo vlastně teprve letos… Nikam to neženeme a pokud zůstaneme regionální, tak nám to vaz neláme a pokud se o nás dozví dále, tak taky fajn… Teď jsme posílali cedla do Holandska, protože se tam někomu líbíme.., no není to fajn ta globalizace?? (smích)

A na závěr tradiční prostor pro to, abys řekl to, na co se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty bys měl přitom chuť na to odpovědět.
Je vidět, že o nás dost víš a to nás těší…, nemáš hloupé otázky a to je taky příjemné. Mám rád svou kapelu a především lidi v ní..., a pokud by ses mne zeptal, jestli bych je měnil za lepší muzikanty, tak rozhodně ne, protože je mám rád především jako lidi… A fandům muziky jen vzkaz: Dejte šanci i méně známým kapelám, zajímejte se o své okolí a kdo v něm je..., ať lidsky nebo muzikantsky…, možná objevíte něco, co vás může příjemně překvapit…

Savapip             


FB MESSALINA

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.10.2016
Přečteno: 2071x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09322 sekund.