PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STOŽAR - Молотом гроз, в сумерки битв...

Historka z druhé ruky. V nejmenované trampské osadě očekávali příjezd jistých kotlíkářských bratrů a jejich příbuzných. Do praskotu ohně bouchlo několikero dveří poměrně drahých vozidel a začalo logisticky a technicky náročné stěhování nástrojů, kabelů a záložních zdrojů, které v tom zapadlém koutu přírody byly schopny všechny ty folkové inštrumenty utáhnout. No a jen co se dohrálo, zůstal po umělcích jen smrad z jejich bouráků a vyhasínající oheň. Inu, folk… Co mají s touhle historkou společného folkoví pohani Stožar z ruské Jaroslavlje? Jen to, že největší bolestí jejich aktuálního alba „Молотом гроз, в сумерки битв...“ je taky určitá syntetičnost, která strašně práská přes uši.

Ono to možná všechno vychází z toho, že „Молотом гроз, в сумерки битв...“ není úplně ideálně nazvučená (berte to jako eufemismus pro zvuk jako prase, který ani kapele, hlásící se k pagan metalu dobrou práci nedělá). Stožar se občas pouští do hodně divokého tempa, ve kterém se díky zvukové nepřehlednosti všechno slévá do jednoho chaosu, ze kterého vykukují jen pisklavé klávesy. Samozřejmě, že prostor dostanou i lidové nástroje, jenže tentokrát ty příjemné ataky flétniček, smyčců, akustické kytary či harmoniky nemají moc příležitosti projevit svou sílu, protože buď jejich aroma drtí klávesy anebo zaniknou v hlukovém bordelu. Jediné, co do něj charakterově tak nějak zapadá, je chropot kytaristy Jarosvěta. Jenže ten je pouhým sparingpartnerem zpěvandule Evgenii Vitluginy, která by zjevně měla být tím, kdo hlasově Stožar táhne. Evgenia se občas tlačí do afektovaně operních výšek a to, že umí mít i příjemný hlas, lze rozklíčovat pouze v momentech, kdy vsází na civilnost a celá kapela si tak nějak dává pohov. Což není moc často, díky čemuž se poetičnost vytrácí i z obvykle měkkounce zpěvné ruštiny. A navíc ani vzájemné dialogy obou pěvců nejsou kdovíjak vyvážené a jednoduše spolu moc neladí. Tohoto všeho dostanete pořádnou nálož už v úvodní „Затуманился лик светлооких берёз...“, díky čemuž si můžete o desce udělat poměrně rychle slušný (nebo spíš neslušný?) obrázek.

Ten se po celou půlhodinu nijak výrazně nemění. I z té zvukové koule jde rozeznat, že Stožar do své muziky dokážou nacpat obrovské množství energie (to celkem snadno) i lidově chytlavých (to už hůř) a skočných motivů - pokud máte chuť se prokousávat neprostupnou hlukovou stěnou, asi nejsilnější doporučení si zejména díky veselým housličkám vyslouží „Памяти Слава“, či díky své živočišnosti „Кромешная осень“. Zejména díky té energii si dokážu představit, že koncerty téhle kapely mohou být docela divočina. Ovšem za elektronické prvky, kterými dokáží Stožar některé skladby doslova zaplevelit (viz. zejména „Неторные тропы...“) , jsou obratem zralí na to, aby jim člověk vypnul elektriku. A pak ukažte, co ve vás je, molodci!

Savapip             


stozhar-band.ru

Seznam skladeb:
1. Затуманился лик светлооких берёз...
2. Памяти Слава
3. Неторные тропы...
4. Кромешная осень
5. Молотом гроз, в сумерки битв...
6. На холодных камнях, одеялом из мхов
7. Холодным маревом заката
8. На стяге пламенной зари...

Sestava:
Evgenia Vitlugina - zpěv
Yarosvet – zpěv, kytara
Pavel Ivanov - baskytara
Sergey Glebov- bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 30:43
Label: Stygian Crypt Production
Země: Rusko

Diskografie:
2013 - Ни шагу назад
2014 - Слава Перуну!
2016 - Молотом гроз, в сумерки битв...

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.11.2016
Přečteno: 1464x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09399 sekund.