PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MORAVIUS - Hope In Us

Dobří holubi se vracejí? Zpěvák Dalibor Halamíček je takový satelit, který se sice nepravidelně, ale naštěstí stále vrací na místo činu, tedy do studia, za mikrofon a na koncertní pódia. Po odchodu ze Salamandry mu to netrvalo kdovíjak dlouho, než se přihlásil o slovo s kapelou Moravius, pod jejíž hudbou byl podepsán kytarista Petr Štrauch (Solar System). Uběhlo téměř deset let od vydání debutu a Moravius je zpět. Vyjma Dalibora v kompletně obměněné sestavě, když i Petr Štrauch, který se nejen podílel na obnovení kapely, napsal nové skladby a zároveň nahrál všechny nástroje, dal nakonec přednost domovské kapele. Nicméně to spojení, které před deseti lety přivedlo na svět album „King`s Grave“, neztratilo nic na své funkčnosti a při porovnávání debutu a novinky „Hope In Us“ se dá říct, že čas je naprosto nepodstatná veličina.

Alespoň co se prvních dvou třetin alba týká. V nich Moravius jasně říká, v čem je jeho síla a kde je jeho parketa. Hlas Dalibora Halamíčka je takovou stabilní a osvědčenou klidnou silou, která se do ničeho nemá potřebu tlačit násilím, zní velice přirozeně a civilně, a v pohodě utáhne celé album, nemusí se pouštět do nějaké hlasové gymnastiky a když už se pustí do nějakých emocionálních variací, jsou vždy účelné, nenásilné a nestrojené. A pochopitelně, dá se u něj vzpomínat na raná léta Salamandry. Tomuto pocitu napomáhá i rukopis Petra Štraucha, kterému šlapavě kvaltující melodická muzika se zpěvnými refrény, potřebnou špetkou dramatičnosti, nezbytnou hrstí agresivity i dokonalou harmoničností (samozřejmě v bezchybném muzikantském provedení) zjevně padá z rukávu a přitom je natolik jemně variabilní, že by do trojúhelníku Moravius – Solar System – Salamandra mohl trvale přispívat s tím, že by v takto vzniklé množině bylo možné každou ze skladeb směřovat k tomu správnému vrcholu.

Z první osmičky skladeb (včetně intra) je možné vsadit na cokoliv. Nelze tvrdit, že Moravius přichází s nějakými přelomovými nápady, na „Hope In Us“ se jede v osvědčených kolejích - osvědčená melodika, osvědčené postupy, osvědčený hlas, které strašně snadno padají do uší a které jsou přiživovány jemnými ingrediencemi – dětským sborem v titulní skladbě, šťavnatým klávesovým motivem (nejen zde) v „Magic Flute“, dokonalou gradací v agresivní „Don`t Waste Your Time“ (je pikantní, že jde o jedinou skladbu na desce, ke které hudbu napsal Dalibor, ale sólového zpěvu se ujal Tommy Reinxeed Johansson) se skvělou příměsí živočišných výšek (ano, ty superlativy naznačují, že právě tahle skladba se mi do závitů zakousla nejsnáze a nejhlouběji).

Co že za překvapení si Moravius připravili do závěru desky? „Prison Of the Soul“ je možné počítat mezi vydařenou výše zmiňovanou klasiku, jen její zařazení mezi „For Timo“ a „Reqieum“, které docela zásadně mění charakter alba, mi nepřijde úplně nejšťastnější. Jak je již z názvu patrné, „For Timo“ je jednoznačnou poctou Stratovarius (ke kterým Moravius svými postupy samozřejmě nemá kdovíjak daleko) a jejich bývalému principálovi (a to včetně textu Lucky Roubíčkové, z kterého je cítit velká úcta k tomuto muzikantovi). Proč nahrávat coververzi, když můžu být Stratovarius sám? Povedený kousek! Závěrečná „Requiem“ (která se o finské velikány v některých pasážích taky intenzivně otírá) pak staví dopředu atmosféru. Už samotný fakt, že tahle skladba má necelou čtvrthodinu a přitom ve své dramatičnosti a majestátnosti nepoleví, atmosféru udrží (samozřejmostí jsou smyčce, sbory, výpravnost…) svědčí o tom, že i tenhle krok, byť ze zcela jiného spektra, se Moravius vydařil.

Že tam na té severní Moravě ale mají power-speedově úrodno!

Savapip             

V chudém rybníčku českého power metalu se díky druhé řadovce Moravius kmitla další rybka. Je velmi pěkně vybarvená a minimálně v jednom ohledu originální. Jde o zpěv Dalibora Halamíčka, jehož volátko vládne specifickým zabarvením, které si s žádným jiným nespletete. Prolíná se jím zvláštní melancholie, kterou ještě nejednou podpoří zadumanější hudební klenutí, jako třeba dramaticky osudové symfonie v položce „Magic Flute“, při jejichž poslechu si vždy vzpomenu na seriál „Chobotnice“. Jde o příjemné a nikoli ojedinělé tvůrčí koření, k delikatesní výsledné chuti ale jakoby pokaždé nějaká ingredience scházela. Přitom našlápnuto je mnohdy skvěle, ať už jde o úvodní položky „Hope In Us“ a „Moravius“, jež baví značným melodickým vkladem, zároveň se u nich ale nelze nepozastavit nad neoklasickými „výpůjčkami“ od finských Stratovarius, kteří jsou evidentně velkou inspirací Moraváků. Svědčí o tom nejen song „For Timo“, ale také snaha o epické, pocitově rozněžnělé a maximálně náladotvorné skladby („Wings Of Angels“ a „Requiem“), přičemž zase platí, že v obou nechybí vyloženě krásné a silně chytlavé motivy, přesto je nelze jako celek označit za strhující. Nejvíce se to projeví právě ve druhé jmenované, která se rozprostírá na velkorysé, více než desetiminutové ploše a zpočátku díky dětskému recitativu na pozadí dojemných melodií (opět jasná inspirace Tolkkim) navnadí na velké věci, postupné dění písně ale slibně rozvinuté linky nedokáže napnout v toužebně stabilní hudební tvar. Nejlépe tak nakonec dopadly spídové kusy „Don´t Waste Your Time“ a „Broken Frame“, které se honosí kvalitativní vyrovnaností a dostatkem tvůrčích špeků (v případě „Don´t Waste Your Time“ s obrovským kladem v podobě hostujícího Tommy „ReinXeed“ Johanssona). Deska „Hope In Us“ prostě není špatná, jen se nelze zbavit pocitu, že při troše důraznější dramaturgie mohla být ještě o pořádný kus lepší.
Pagan 7,5/10

BZ MORAVIUS

YouTube ukázka - Hope In Us

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Hope In Us
3. Moravius
4. Bring Back The Fire
5. Magic Flute
6. Don`t Waste Your Time
7. Wings Of Angels
8. Broken Frame
9. For Timmo
10. Prison Of The Soul
11. Requiem

Sestava:
Dalibor Halamíček - zpěv
Radek Dočkalík - kytara
Jarda Novák - kytara
Zdeněk Jirčík - baskytara
Lea Šedivá - klávesy
David Klement - bicí

Host:
Petr Štrauch - kytara

Rok vydání: 2016
Čas: 56:00
Země: Česká republika

Diskografie:
2007 – King`s Grave
2016- Hope In us

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.12.2016
Přečteno: 5977x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tentotyden jsem se...31. 05. 2018 8:30 b.wolf
MoraaaviuuuusMelodicky určitě...5. 01. 2017 16:26 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10612 sekund.