TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEATHWARD - Crush The Enemy

„Muzika na koncertech není jen o samotné hudbě, diváci se chtějí bavit, chtějí vidět show.“. Tak praví Antonín Šrajer z turnovské smečky Deathward, čímž vysvětluje potřebu kapely oživit hraní kostýmy, make-upy nebo stojanem na mikrofon od uměleckého kováře. Já si ale jako protivný recenzent musím okamžitě položit otázku: není celý cirkus náhodou zastíracím manévrem pro menší nápaditost hudební složky? Po poslechu debutové fošny „Crush The Enemy“ hned nabízím odpověď: není! Táborští totiž umí pořádně šlápnout do pedálů a k vizuálnímu pozlátku dodat náležitě výbušný metalový „soundtrack“.

Slůvko soundtrack jsem sice ohraničil uvozovkami, je ale pravda, že díky mohutným orchestrálním aranžmá nemá produkce Deathwardu daleko k scénické tvorbě. A jde právě o tento dramaticko-epický prvek, který si téměř s autokratickou samozřejmostí přitáhne posluchače na svoji stranu a nekompromisně jej podvolí hudebnímu „kázání“. Něco takového by ovšem nebylo možné bez dobrého zvuku, tento faktor si však pánové uměli ohlídat a ve studiu 3bees stvořili adekvátně majestátní sound. Ten začne působit hned v úvodní skladbě „Alone In The Darkness“, a právě ta nám poslouží k detailnímu rozboru produkce turnovské, neboť jsou v ní ke slyšení všechny charakteristické znaky kapely.

V první řadě jde o hutnou atmosféru, na jejíž tvorbu kladou muzikanti velký důraz a z velké části se jim jitření temně gotických nálad skutečně daří. Stylově se totiž pohybujeme na rozhraní brutálněji zaměřeného symfo-metalu, nejsilněji připomínajícího norské legendy Dimmu Borgir (Antonín Šrajer ostatně inspiraci touto kapelou sám naznačuje). Znamená to úsečné riffové valy v doprovodu spektakulárních orchestrací, mnohdy navíc doplněných dalšími oživujícími prvky, jako jsou kostelní sbory, latinský jazyk nebo hororová dětská říkanka (songy „Gods Blessing", „The Omen“). No a pak zde máme zpěv borce s výbornou přezdívkou Mr. Cockerhell, jenž zastává rovnou dvě polohy, jak melodickou, tak growlingovou. Čímž se dostáváme k lesku a „špíně“ táborské kapely.

Leskem ovšem nemyslím klidný vokální projev, neboť ten zrovna Cockerhellovi neleze z hrdla s potřebnou líbivostí, oproti tomu growling je v jeho podání bezchybný, atraktivní a démonicky uhrančivý. Právě tato hlasová diference má hlavní podíl na finálně rozpolceném zážitku, jelikož logicky ovlivňuje samotnou hudbu. Ta jinak slušně baví, nejvíce ve zmíněném otvíráku „Alone In The Darkness“, dále v parádně odfrázovaném a trubami kořeněném výbuchu "Slave Song", nebo opusu s nekompromisně nátlakovým refrénem "Crush The Enemy". Avšak najdou se i slabiny, jako když některé silné nápady rozmělní přemrštěná stopáž (např. minikoncept s názvem „The Lost King“). Na závěr je tedy nutné zopakovat, že pokud se hudební nebo growlingové stránky věci týká, jde o dílo silně nadprůměrné, dobrý dojem ale hrubě snižují pokusy o čisté vokální party. A to je velká škoda.

Petr Štěpnička             


www.deathward.cz

YouTube ukázka - Revenge

Seznam skladeb:
1. Alone in the Darkness
2. Gods Blessing
3. The Omen
4. Frogs
5. The Lost King (symphonic version)
6. The Lost King
7. Whispering
8. Slave Song
9. Crush the Enemy
10. Last Hero (bonus)
11. Revenge (bonus)

Sestava:
Jakub Sedláček - zpěv, growl
Lucas Goldfinger - kytara
Roman Tlustý - kytara
Radan Jareš - baskytara
Antonín Šrajer - piano, klavír, syntezátor/sampler
Standa Novák - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 52:57
Produkce: Jiří Tomášek
Mix, mastering: Kakaxa Koszuszhlehlebleshotár
Země: Česká republika
Žánr: symfonický metal/death

Diskografie:
2015 - Crush The Enemy

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.01.2017
Přečteno: 2552x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Fakta si...12. 01. 2017 8:12 Pagan
FaktaPred tim nez...11. 01. 2017 23:05 Fanoušek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15199 sekund.