28.04.2017
KREYSON
KREYSON ohlásili novou sestavu, ve které se to známými ..více

28.04.2017
WOLFPAKK
Právě dnes vyšla pod hlavičkou AFM Records čtvrtá ..více

28.04.2017
MUNICIPAL WASTE
Americká crossoverová sebranka se vrátí 23. června s ..více

28.04.2017
GREAT WHITE
Po desce bývalého zpěváka Jacka Russella, se o slovo ..více

28.04.2017
CHEAP TRICK
Rok po posledním albu "Bang, Zoom, Crazy … Hello" se ..více

28.04.2017
VOODOO SIX
Heavymetalová parta z Londýna, která světu dala ..více






EVERGREY – In Search of Truth
A legendárna šnúra lemovaná albumami In Search ..

SEPULTURA - Machine Messiah
Recenzent tu desku mockrát neslyšel, jinak by ne ..

KXM - Scatterbrain
Deska vznikala jen a pouze ve studiu při improviz ..

EVERGREY – In Search of Truth
vynikající album, stejně jako Recreation Day a ..

NEVERMORE - The Obsidian Conspiracy
Teď ještě recenze Sanctuary :-) ..

PYOGENESIS - A Kingdom Of Disappear
Skvělá deska, sjíždím to pořád dokola... As ..

ME AND THAT MAN - Songs Of Love And Death
Za mě hodně dobrý materiál. Neříkám, že je ..

ME AND THAT MAN - Songs Of Love And Death
Že Nergal dělá hudbu, která se od něj chce sl ..

ME AND THAT MAN - Songs Of Love And Death
Lépe bych to nenapsal. Za mě odpad. ..

CRADLE OF FILTH - Hammer Of The Witches
Najlepsi album CoF od cias Midian a mozno aj ich n ..




Za poslední měsíc:
DEEP PURPLE - Infinite
1430x

ECLIPSE - Monumentum
1215x

SIGNUM REGIS - Decennium Primum
1212x

CRUEL - Entelecheia
1091x

HARLEJ - Hodný holky zlý kluky chtěj
1040x

CRYONIC TEMPLE - Into The Glorious Battle
702x



03.05.2017
VULVODYNIA (South Africa), OBSOLETE INCARNATION (Germany), CRYSTALEPSY (Czech ..
Brno - Brooklyn, začátek od:19:30, vstupné:

05.05.2017
SOCIAL ERROR, DEADKILLERS, TIXTIDE ..
AC klub - Akademika Heyrovského 1213, 500 03 Hradec Králové, začátek od:19:00, vstupné: 100,-

06.05.2017
TORTHARRY, SIX DEGREES OF SEPARATION, INNERSPHERE, RETURN TO INNOCENCE..
EXIT US - Praha, začátek od:19:00, vstupné: 150,.-Kč



článků celkem: 5518
recenzí: 4405
reportů: 506
rozhovorů: 317













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


GRAVE DIGGER - Knights Of The Cross

Debaty o tom, které z alb historické trilogie Grave Digger je vlastně nejlepší, by se asi mohly vést do nekonečna. V každém ze tří kousků konce dvacátého století ze sebe dokázali Grave Digger vymačkat maximum, každé z nich, byť se drží stejného základu, je natolik odlišné, aby se kapele nedalo vyčítat nějaké sebevykrádání (byť v posledním díle už to bude silně na hraně), každé z nich nabídne působivou epickou náladu, silné skladby a metalovou chytlavost. O druhém dílu „Knights Of the Cross“ principál Chris Boltendahl vyhlásil, že jej má z celé trilogie nejraději. Jediný důvod, kvůli kterému se na tomto názoru s Chrisem neshodneme, je skutečnost, že tato deska je ze všech tří nejpestřejší, což zrovna v tomto případě na mě působí docela rušivě. Nicméně ani tento detail nic nemění na tom, že se bavíme o jedné z nejsilnějších desek Grave Digger.

Paradoxem této nahrávky je skutečnost, že hlavní historik Grave Digger, basák Tomi Göttlich, již s koncepčním příběhem, věnovaným Templářům, nemá nic společného. Tlak z koncertní vytíženosti kapely jej vyčerpal natolik, že přenechal svoji pozici Jensu Beckerovi. Ten se před nástupem k Hrobníkům, poté, co se s většinou posádky vylodil ze škuneru Running Wild, pokusil zabodovat s jeho klonem X-Wild, nicméně vzhledem k tomu, že toto snažení nebylo až tak úplně naplněno, byla nabídka z Grave Digger pro Jense zjevně výhrou, o čemž svědčí i fakt, že je druhým nejvěrnějším společníkem Chrise Boltendahla. Významnější roli na tomto albu sehrál i stále ještě zatajovaný klávesák HP Katzenburg, jehož nástroj má zase víc prostoru, v úvodním a pro Grave Digger hodně netypickém intru „Deus Lo Vult“ (které pochází právě z Katzenburgovy autorské dílny) si skvěle pohrává s tajemně majestátní atmosférou. Zmiňovat význam ostatních tří muzikantů je nošením dříví do lesa – bicmen Stefan Arnold svojí akční a dynamickou hrou dodává spoustu energie, kytara Uweho Lulise nejen seká a řeže, ale i poeticky maluje a agresivní hrdlo Chrise Boltendahla je v excelentní formě. Připočtěte k tomu dokonalé chorálové nápěvy, velice výživné prolnutí epičnosti, melodií a agresivity a je z toho luxusní výsledek.

To, jak moc „rušivé“ mohou být skladby, lehce se vymykající obvyklému Hrobníkovskému schématu, posuďte zejména dle neobvykle členité a komplikované „Fanatic Assassins“ (která na druhou stranu do tradičních kolejí neomylně zamíří ve velmi silném refrénu), či těžkopádně výhružné „The Keeper Of The Holy Grail“ s vláčným vybrnkáváním a chrámovými varhanami, které jsou velmi silným kontrastem např. k ultramelodicky zpěvné hitovce „Baphomet“, nekomplikované šlapavce „The Battle Of Banockburn “ se skotským aroma, či až rádiově – s přimhouřenýma očima – laděným „Heroes Of this Time“. Nicméně všechny skladby na této desce mají svoji neoddiskutovatelnou kvalitu, díky čemuž na albu není slabé místo. A hledat to nejsilnější je docela sysifovská (ale o to radostnější) práce, za mě je to řezavá a dokonale vygradovaná titulní klasika s naprosto fenomenálními sbory a dobrodružně napínavá „The Curse Of Jacques“, ve které mají dostatek prostoru Jens Becker i HP Katzenburg a výsledkem je velmi působivá atmosféra.

Grave Digger byli v excelentní formě a prožívali další zlaté období, které se odrazilo v předskakování pro Iron Maiden či v dalším potulování se po pódiích ve společnosti Rage (znalci už vědí, proč právě tahle připomínka musela zaznít…). A pokud si někdo v té době položil otázku, zda tenhle úspěšný vzorec je albem „Knights Of The Cross“ již vyčerpán, či nikoliv, odpověď na sebe nedala čekat ani šestnáct měsíců.

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Knights of the Cross

Seznam skladeb:
1. Deus lo Vult
2. Knights of the Cross
3. Monks of War
4. Heroes of This Time
5. Fanatic Assassins
6. Lionheart
7. The Keeper of the Holy Grail
8. Inquisition
9. Baphomet
10. Over the Sea
11. The Curse of Jacques
12. The Battle of Bannockburn

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Jens Becker- baskytara
HP Katzenburg - klávesy
Stefan Arnold – bicí

Rok vydání: 1998
Čas: 52:25
Label: GUN Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.03.2017
Přečteno: 11155x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zajímavé, jak je...10. 03. 2017 20:33 luiz
he he, to mělo...10. 03. 2017 19:26 jonathangray
to JonathanGrayTa už tu nějaký...10. 03. 2017 14:57 Fenris 13
Nova deska 2017 se...10. 03. 2017 14:53 JonathanGray
Tak jsem po diskuzi...10. 03. 2017 12:11 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12617 sekund.