Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DECADENCE - Undergrounder

Švédští Decadence si váží svých fanoušků a chtějí pro ně to nejlepší. I proto založili vlastní label Heavy Dose (původně HTI Records), aby nemuseli být sužováni marketingovými nároky, veškerá propagace probíhala hlavně mezi posluchači samotnými a undergroundové kanály se začaly hemžit zvěstmi o dalším albu, jehož titul tentokrát mluví sám za sebe. Nová deska Švédů totiž vznikla hlavně z popudu fanoušků, kteří se nehodlali smířit s prohlášením o ukončení existence kapely, pročež je zpěvačka Metallic Kitty a (bas)kytarák Kenneth Lantz vyslyšeli a po čtyřleté pauze se na scénu vrací s pátou studiovkou „Undergrounder“.

Dříve probíhalo psaní materiálu zhruba půl na půl, tentokrát Kitty ustoupila do pozadí a nechala Lantzovi volný skladatelský prostor, aby se mohla plně soustředit na svůj pěvecký výkon. A to je velmi důležité, neboť její hrdlo je nejzásadnějším lákadlem kapely, největší hodnotou a jednoznačným důvodem pro poslech (nejen) novinky, protože něco takového jen tak ke slyšení není! Její blackově psychopatický vrkot by mohl v pohodě suplovat postsynchrony ve vymítačském hororu. Když pořádně ohulíte hlasitost, budete mít pocit, že do vaší domácnosti vstoupil vyslanec pekla, naskočí vám husí kůže a podle nátury přehrávač buď okamžitě vypnete, nebo se naopak začnete podezřele usmívat a ještě s chutí přidáte na volume. Metallic Kitty patří mezi holky, se kterými byste nechtěli přijít do křížku, nejen kvůli její inklinaci k bojovým sportům (kterážto aktivita mě u ní vůbec nepřekvapuje), ale hlavně proto, že kdyby na vás z plna hrdla zařvala, dáte se na zbabělý útěk a své spodní prádlo už nikdy nedoperete.

Pokud někdo slyšel brazilskou sebranku Nervosa, může si ostatně udělat představu sám. Tamější alfa-samice Fernanda Lira chrčí obdobně, Kitty je ale snad ještě démoničtější a chvílemi dokonce připomíná Chucka Schuldinera, zvlášť v prvním songu „The Inner Circle“, ve kterém se autor nechal jednoznačně inspirovat tvorbou legendárních Death, konkrétně progresivním tahem jejich poslední řadovky „The Sound Of Perseverance“. V několika momentech to skutečně vypadá, jako by se Chuck vrátil ze záhrobí a střihl si s kapelou malou jam session. Pokud tedy patříte mezi nehynoucí fanoušky americké smečky, hudba Decadence je pro vás dobrou volbou. Také Lantz si umí cyhtře pohrát se stavbou songů (aniž bych jej chtěl nutně připodobňovat k Chuckovi, na toho má ostatně jenom málokdo), chvíli rozvážně převaluje tempa, jindy do toho nekompromisně vlítne a nabídne přímočarou thrashovou vybíjenou, kterou sem tam protnou osvěžující paprsky melodických vyhrávek.

Skvělé momenty tvoří většinu nahrávky. Úvodní tři palby koušou jako nasraný rotvajler, kterému dává pokyny úplně stejně neurotická panička. Poté ovšem intenzita hudebního stisku lehce poleví, když Lantz víceméně nastavuje vzorce nastíněné v začátku díla a možná se až příliš spoléhá na automatickou svůdnost zpěvaččina hrdla. Což však neznamená, že bude nouze o kvalitní hudbu, autorova forma navíc opět nabude na vyšší atraktivitě s trojicí závěrečných čísel. Kus „One More Fight“ spravedlivě propojuje agresivní úseky s chytlavými motivy, šlapavý flák „Manifesto“ vytvoří ideální prostor pro štěkavé vokální frázování, opus „Always The More Extreme“ pak začpí deathovou sírou, rychlou rytmikou a náležitě vtahujícími technickými riffy. Výsledkem je album, které fanoušky nemůže zklamat, ostatním pak kromě několika výborných songů nabídne mimořádnou přidanou hodnotu v podobě zpěvaččina ojedinělého a krajně osobitého výkonu.

Petr Štěpnička             


www.decadence.se

YouTube ukázka - The Inner Circle

Seznam skladeb:
1. The Inner Circle
2. Steam City
3. Underground
4. In Sickness and Health
5. Powerhouse
6. One More Fight
7. Manifesto
8. Always the More Extreme

Sestava:
Kitty Saric - zpěv
Kenneth Lantz - baskytara, kytara

Hosté:
Lawrence Dinamarca - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 39:32
Label: Heavy Dose
Země: Švédsko
Žánr: progresivní thrash metal

Diskografie:
2005 – Decadence
2005 – The Creature
2006 – 3rd Stage Of Decay
2009 - Chargepoint
2017 - Undergrounder

Související články:
Rozhovor s Metallic Kitty
Související recenze

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.03.2017
Přečteno: 1822x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09211 sekund.