17.06.2018
DERDIAN
Upoutávku na album "DNA", které vyjde 25. července, ..více

17.06.2018
STRINGGUARDS
Pardubičtí STRINGGUARDS mají venku videoklip ke skladbě ..více

17.06.2018
BIG CITY
Norští heavíci BIG CITY lákají videem ke skladbě více

17.06.2018
NULL`O`ZERO
Řečtí heavíci NULL`O`ZERO chystají na 13.července ..více

17.06.2018
HANK ERIX
Frontman švédských HOUSTON vydá své první sólové ..více

16.06.2018
SUNSET SOCIETY
Pod tímto názvem by měl být uveden hororový film ..více






GHOST - Prequelle
Prakticky návazně jsem vstřebal na YT skladbu D ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Judas Priest měli zvuk lepší,ale taky to nebylo ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Letos ne, ale už o něm uvažuju delší dobu. ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Nevypadá to na seriál? Přeci jen kapel s 50 mil ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Už druhý den, cestou na Ozzyho, jsme se bavili o ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Tak u Roba to nebyla ani tak únava, ale zpívat v ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
juhuuu, tak na tenhle seriál o Insomnium se hodn ..

THERION - Secret Of The Runes
Summernight City je dost mozna nejlepsi cover, co ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
díky za seriál o Insomnium :) za mě debut dosud ..

STORMWITCH - Bound To The Witch
U názvu Stormwitch jsem hned zbystřil, neboť tu ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
1489x

THERION - Vovin
1323x

A PERFECT CIRCLE - Eat The Elephant
1127x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
932x

GHOST - Prequelle
873x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
821x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6387
recenzí: 5186
reportů: 524
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


W.A.S.P. - Helldorado

„Když jsme tvořili „Kill Fuck Die“, byli jsme s Chrisem (Holmesem) plní euforie ze znovuobnovené spolupráce. Chtěli jsme zkusit něco nového, šokujícího, od nás dosud neslyšeného. Ale W.A.S.P. byli také vždy o legraci a pořádných párty.“ Přesně tak Blackie Lawless zdůvodňoval desku „Helldorado“, která se objevila 18. května 1999 a fanouškům měla přinést pod jeho slov „ty pravé W.A.S.P.“. Lawless se alibistickými řečmi ale snažil spíše zakrýt fakt, že experiment „Kill Fuck Die“, kdy kapela zabředla do industriálních vod, z komerčního hlediska naprosto nevyšel a přestože následné turné bylo jedno z nejpamátnějších (co se týče brutality vystoupení) v celé kariéře kapely, kredit, nově nabitý návratem Holmese, začal hodně rychle klesat. „Helldorado“ mělo tento trend zvrátit.

Ale přenesme se na konec devadesátých let a podívejme se, jaká byla v rockové hudbě situace. Grunge a alternativní hudba už dávno skončily, pomalu mizel i neopunk. V Evropě se znovu zažehla heavymetalová vlna, která ale přinášela jen omšelá klišé a její hlavní přínos byl ten, že přimněla k činnosti i kdysi slavné kapely a ti z největších (rozuměj Iron Maiden a posléze i Judas Priest) vítali ve svých řadách své bývalé frontmany. Amerika také podlehla jakési retro vlně, když byla zahájena turné „Rock Never Stops“, která pomalu vracela do hry někdejší hvězdy losangeleského rock n`rollu. Mötley Crüe, Poison, Cinderellu, Ratt… a W.A.S.P. Všechny kapely se tak kajícně vracely ke stylu, který jim udělal jméno a zařídil miliony fanoušků v domnění, že se dokáží vrátit v čase a znovu zažít dobu své největší slávy. Kalkul?

Ano, W.A.S.P. lze s pohledem na „Helldorado“ a na dobu, kdy deska vyšla, z něčeho takového podezírat. Vlastně moc na výběr neměli. V „Kill Fuck Die“ se pokračovat nemohlo, to by byla jasná komerční sebevražda a pro eposy, jako byl „The Crimson Idol“ rozhodně nebyla vhodná doba. „Helldorado“ je tak logickým návratem k naprostým kořenům. K práskavému rock n`rollu, který má v sobě heavymetalovou a punkovou energii a obrací se nejvíce k legendárnímu debutu. Ovšem, jak pravil klasik, „nikdy nevstoupíš dvakrát do jedné řeky.“ Bylo totiž jen málo kapel, kterým se tohle podařilo, ovšem W.A.S.P. mezi ně nepatřili. Alespoň ne v roce 1999.

Co se týče energie, tak si "Helldorado" s ranými alby (hlavně s první dvojicí) skoro v ničem nezadá, ovšem tentokrát je energii a takřka bezprecedentní jízdě podřízeno skoro všechno. Deska sice jede v pekelném tempu, Blackieho hlas řeže snad nejvíce za celou kariéru, Holmes sází jeden riff, jedno sólo za druhým, ovšem časy „Wild Child“, „I Wanna Be Somebody“ nebo „Blind In Texas“ jsou už dávno pryč. Nápady, které kapela na této desce předložila patří mezi ty, které by ve slavných časech končily nejčastěji na B stranách singlů.

Možná, že kdyby jednotlivé skladby stály osamocené, fungovaly by lépe, ale při poslechu celého alba se na některých místech slévají dohromady (a tím není myšlena titulní věc a závěrečná „Hot Rods To Hell (Helldorado Reprise)“, že v člověku nezanechají dojem, který by od alba W.A.S.P. očekával. Jistě, jsou tu slušné kousky jako „Dirty Balls“ či „Cocaine Cowboys“, které jdou skoro až na krev, ale přece jen jsou už opotřebované, předtím několikrát slyšené a vzhledem k tomu, čím se Lawless a jeho parta prezentovali předtím, moc… obyčejné. Zejména pak závěr desky „Can`t Die Tonight“ a „Saturday Night Cockfight“ už vyloženě nudí svou bezpohlavností a člověk pak vezme znovu zavděk i baladickou „Damnation Angels“, která sice nemůže s takovými „Hold On To My Heart“, „Forever Free“ nebo „Keep Holding On“ soupeřit ani náhodou, ale přece jen je zkousnutelnější záležitostí.

Nakonec ale deska „Helldorado“ svůj účel v podstatě splnila. Podařilo se jí zastavit pád, který přišel s „Kill Fuck Die“ a situace ve W.A.S.P. se poněkud stabilizovala. Bylo sice jasné, že ani taková deska, jako byla tato, nemůže už podruhé vzniknout, ovšem fanoušky upozornila na to, že W.A.S.P. končí s experimentováním. Sice poněkud neohrabaným způsobem, který působil spíše polovičatým dojmem, ale z dnešního pohledu je jasné, že tvůrčí krize v kapele teprve začínala.

Pepsi Stone             


www.waspnation.com

YouTube ukázka – Helldorado

Seznam skladeb:
1. Drive By
2. Helldorado
3. Don`t Cry (Just Suck)
4. Damnation Angels
5. Dirty Balls
6. High On The Flames
7. Cocaine Cowboys
8. Can`t Die Tonight
9. Saturday Night Cockfight
10. Hot Rods To Hell (Helldorado Reprise)

Sestava:
Blackie Lawless - zpěv, kytara, klávesy
Chris Holmes - kytara
Mike Duda - baskytara
Stet Howland - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 42:02
Label: CMC International
Země: USA
Žánr: heavy metal/hair metal

Diskografie:
1984 - W.A.S.P.
1985 - The Last Command
1986 - Inside The Electric Circus
1989 - The Headless Children
1992 - The Crimson Idol
1995 - Still Not Black Enough
1997 - Kill Fuck Die
1999 - Helldorado
2001 - Unholy Terror
2002 - Dying For The World
2004 - The Neon God: Part I. - The Rise
2004 - The Neon God: Part II. - The Demise
2007 - Dominator
2009 - Babylon
2015 - Golgotha

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.07.2017
Přečteno: 1951x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KdyžCD vyšlo, tak už...8. 07. 2017 17:44 Domy
Helldorado mi nikdy...8. 07. 2017 10:26 Martin
Ale kdepak,...8. 07. 2017 9:56 Pepsi Stone
Golgotha i...8. 07. 2017 9:25 Kolík
Na tomhle albu byl...8. 07. 2017 2:36 Jimmy


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15762 sekund.