22.04.2018
CLUTCH
O dvanáctém albu alternativců z Marylandu je rozhodnuto. ..více

21.04.2018
IMMORTAL
Norská blackmetalová bestie se probouzí k životu. ..více

21.04.2018
KING`S X
Předák těchto alternativních hardrockerů Doug Pinnick ..více

21.04.2018
CANCER BATS
Kanadská parta křížící hardcore punk s metalcorem se ..více

21.04.2018
SLEEP
Poprvé po devatenácti letech, tedy od roku 1999, se na ..více

21.04.2018
RAZORBATS
Norská hardrocková partička po změnách v sestavě ..více






U.D.O. - No Limits
Problém je, že od alba Solid až po Rev Raptor j ..

SÓLSTAFIR - Köld
perfektná doska. 9,5/10 ..

BON JOVI - These Days
These days je rozhodně jedna z nejlepších desek ..

BON JOVI - These Days
Shodou okolností jsem si včera pouštěl uvedeni ..

BON JOVI - These Days
omlouvám se. Při čtení mi uniklo, že tím má ..

MINISTRY - AmeriKKKant
5/10...neuverit elne naťahovaná nuda ..

BON JOVI - These Days
Jak to, že není zmíněná titulní These Days? ..

BON JOVI - These Days
Jak jsem se vyjádřil v předchotích recenzích, ..

BON JOVI - These Days
by mě skoro přesvědčila, že to je výborná d ..

BULLETBOYS - From Out Of The Skies
Tohle nemá s původníma bulletboys nic společn ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
930x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
919x

TRICK OR TREAT - Re-Animated
864x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
837x

PRIMAL FEAR - New Religion
783x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
780x



24.04.2018
PALACE OF THE KING (Australia), DEAD DANIELS..
Praha, Klub Vagon, začátek od:20:30, vstupné: 299,-

27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100



článků celkem: 6263
recenzí: 5072
reportů: 521
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


W.A.S.P. - Helldorado

„Když jsme tvořili „Kill Fuck Die“, byli jsme s Chrisem (Holmesem) plní euforie ze znovuobnovené spolupráce. Chtěli jsme zkusit něco nového, šokujícího, od nás dosud neslyšeného. Ale W.A.S.P. byli také vždy o legraci a pořádných párty.“ Přesně tak Blackie Lawless zdůvodňoval desku „Helldorado“, která se objevila 18. května 1999 a fanouškům měla přinést pod jeho slov „ty pravé W.A.S.P.“. Lawless se alibistickými řečmi ale snažil spíše zakrýt fakt, že experiment „Kill Fuck Die“, kdy kapela zabředla do industriálních vod, z komerčního hlediska naprosto nevyšel a přestože následné turné bylo jedno z nejpamátnějších (co se týče brutality vystoupení) v celé kariéře kapely, kredit, nově nabitý návratem Holmese, začal hodně rychle klesat. „Helldorado“ mělo tento trend zvrátit.

Ale přenesme se na konec devadesátých let a podívejme se, jaká byla v rockové hudbě situace. Grunge a alternativní hudba už dávno skončily, pomalu mizel i neopunk. V Evropě se znovu zažehla heavymetalová vlna, která ale přinášela jen omšelá klišé a její hlavní přínos byl ten, že přimněla k činnosti i kdysi slavné kapely a ti z největších (rozuměj Iron Maiden a posléze i Judas Priest) vítali ve svých řadách své bývalé frontmany. Amerika také podlehla jakési retro vlně, když byla zahájena turné „Rock Never Stops“, která pomalu vracela do hry někdejší hvězdy losangeleského rock n`rollu. Mötley Crüe, Poison, Cinderellu, Ratt… a W.A.S.P. Všechny kapely se tak kajícně vracely ke stylu, který jim udělal jméno a zařídil miliony fanoušků v domnění, že se dokáží vrátit v čase a znovu zažít dobu své největší slávy. Kalkul?

Ano, W.A.S.P. lze s pohledem na „Helldorado“ a na dobu, kdy deska vyšla, z něčeho takového podezírat. Vlastně moc na výběr neměli. V „Kill Fuck Die“ se pokračovat nemohlo, to by byla jasná komerční sebevražda a pro eposy, jako byl „The Crimson Idol“ rozhodně nebyla vhodná doba. „Helldorado“ je tak logickým návratem k naprostým kořenům. K práskavému rock n`rollu, který má v sobě heavymetalovou a punkovou energii a obrací se nejvíce k legendárnímu debutu. Ovšem, jak pravil klasik, „nikdy nevstoupíš dvakrát do jedné řeky.“ Bylo totiž jen málo kapel, kterým se tohle podařilo, ovšem W.A.S.P. mezi ně nepatřili. Alespoň ne v roce 1999.

Co se týče energie, tak si "Helldorado" s ranými alby (hlavně s první dvojicí) skoro v ničem nezadá, ovšem tentokrát je energii a takřka bezprecedentní jízdě podřízeno skoro všechno. Deska sice jede v pekelném tempu, Blackieho hlas řeže snad nejvíce za celou kariéru, Holmes sází jeden riff, jedno sólo za druhým, ovšem časy „Wild Child“, „I Wanna Be Somebody“ nebo „Blind In Texas“ jsou už dávno pryč. Nápady, které kapela na této desce předložila patří mezi ty, které by ve slavných časech končily nejčastěji na B stranách singlů.

Možná, že kdyby jednotlivé skladby stály osamocené, fungovaly by lépe, ale při poslechu celého alba se na některých místech slévají dohromady (a tím není myšlena titulní věc a závěrečná „Hot Rods To Hell (Helldorado Reprise)“, že v člověku nezanechají dojem, který by od alba W.A.S.P. očekával. Jistě, jsou tu slušné kousky jako „Dirty Balls“ či „Cocaine Cowboys“, které jdou skoro až na krev, ale přece jen jsou už opotřebované, předtím několikrát slyšené a vzhledem k tomu, čím se Lawless a jeho parta prezentovali předtím, moc… obyčejné. Zejména pak závěr desky „Can`t Die Tonight“ a „Saturday Night Cockfight“ už vyloženě nudí svou bezpohlavností a člověk pak vezme znovu zavděk i baladickou „Damnation Angels“, která sice nemůže s takovými „Hold On To My Heart“, „Forever Free“ nebo „Keep Holding On“ soupeřit ani náhodou, ale přece jen je zkousnutelnější záležitostí.

Nakonec ale deska „Helldorado“ svůj účel v podstatě splnila. Podařilo se jí zastavit pád, který přišel s „Kill Fuck Die“ a situace ve W.A.S.P. se poněkud stabilizovala. Bylo sice jasné, že ani taková deska, jako byla tato, nemůže už podruhé vzniknout, ovšem fanoušky upozornila na to, že W.A.S.P. končí s experimentováním. Sice poněkud neohrabaným způsobem, který působil spíše polovičatým dojmem, ale z dnešního pohledu je jasné, že tvůrčí krize v kapele teprve začínala.

Pepsi Stone             


www.waspnation.com

YouTube ukázka – Helldorado

Seznam skladeb:
1. Drive By
2. Helldorado
3. Don`t Cry (Just Suck)
4. Damnation Angels
5. Dirty Balls
6. High On The Flames
7. Cocaine Cowboys
8. Can`t Die Tonight
9. Saturday Night Cockfight
10. Hot Rods To Hell (Helldorado Reprise)

Sestava:
Blackie Lawless - zpěv, kytara, klávesy
Chris Holmes - kytara
Mike Duda - baskytara
Stet Howland - bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 42:02
Label: CMC International
Země: USA
Žánr: heavy metal/hair metal

Diskografie:
1984 - W.A.S.P.
1985 - The Last Command
1986 - Inside The Electric Circus
1989 - The Headless Children
1992 - The Crimson Idol
1995 - Still Not Black Enough
1997 - Kill Fuck Die
1999 - Helldorado
2001 - Unholy Terror
2002 - Dying For The World
2004 - The Neon God: Part I. - The Rise
2004 - The Neon God: Part II. - The Demise
2007 - Dominator
2009 - Babylon
2015 - Golgotha

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.07.2017
Přečteno: 1866x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KdyžCD vyšlo, tak už...8. 07. 2017 17:44 Domy
Helldorado mi nikdy...8. 07. 2017 10:26 Martin
Ale kdepak,...8. 07. 2017 9:56 Pepsi Stone
Golgotha i...8. 07. 2017 9:25 Kolík
Na tomhle albu byl...8. 07. 2017 2:36 Jimmy


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1687 sekund.