Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MR. BIG - Defying Gravity

Mr. Big našli cestu, jak fungovat bez jakéhokoliv násilí, stresů a zbytečných komplikací. Samozřejmě, tenhle soud je bez toho, aby člověk viděl kapele pod pokličku, celkem zavádějící, nicméně je to pocit, který na mě dýchá z jejich devátého alba „Defying Gravity“. Na něm kapela zní naprosto uvolněně (jako by kluci chtěli říct „nám už vážně nejde o nic jiného, než o radost z muziky“), velice pestře a tradičně hráčsky nesmírně vyzrále. Příznivce tvorby z jejich nejslavnějšího období určitě potěší fakt, že na desce s Panem Velkým opět spolupracoval producent Kevin Elson, který byl neodmyslitelným spojencem Mr. Big na prvních čtyřech albech, příznivci klasického složení kapely určitě docení skutečnost, že Pat Thorpey zůstává i přes diagnostikovanou Parkinsonovu chorobu stálým členem Mr. Big (byť ti se samozřejmě bez výpomoci tlučouna Matta Starra tentokrát neobejdou) a fanoušky tvorby Mr. Big rozhodně uspokojí, že je u téhle party téměř vše na svém místě.

Téměř vše znamená, že Mr. Big tentokrát nastavili světu mnohem víc svoji písničkářskou tvář, na tradiční hráčskou ekvilibristiku sice dojde, ale nositelem děje jsou tentokrát spíš houpavé melodie, a vyznavači echt rockových drápků budou možná žehrat nad tím, že Mr. Big jsou již pánové lehce v letech, kteří se s muzikou spíš mazlí, než že by měli potřebu ve svých kompozicích kdovíjak divočit. Na druhou stranu (zejména s ohledem na návrat Kevina Elsona) je třeba kvitovat fakt, že se Mr. Big nesnaží násilně navazovat na devadesátky a přirozeně a s nadhledem demonstrují svoji aktuální formu.

Škarohlídy ani tohle album nepřesvědčí o tom, že by Mr. Big byli něčím jiným, než kapelou jednoho hitu, atmosféra „Defying Gravity“ je totiž na hony vzdálena nějakým zbytečným pokusům tohle pokřivené dogma měnit. Jen těžko se na něm najde nějaký masový hit, asi nejblíž k němu může mít lehkonohá „Damn I`m Loving Again“ s akustickou kytarou (tady se někde po cestě motá příměs country či ocásek Cinderelly), za uši chytne i rozverný riff a podmanivá melodie ve svižné titulní skladbě, které velkou sílu dodávají (a tenhle element Mr. Big na albu využívají hodně často) skvělé sborové vokály, dominující Gilbertova kytara udělá maximální dobrodružství z poměrně nesjízdné (bráno výhradně v intencích celkové pohody tohoto alba) rockovky „Mean To Me“ s tradičně excelentním Martinem, stejně tak (i když zde trochu skrytě) jako v „She`s Coming All To Me Now“. Strategie s postupným představováním desky prostřednictvím skladby „1992“ nebyla zvolena špatně, kombinace poměrně těžkopádného motivu, vrcholícího v lehoučkém a capella motivu a výrazného příspěvku dunivé Sheehanovy basy zní velmi výživně.

„Defying Gravity“ je na první pohled trochu líné album (k tomuto dojmu svádí zejména druhá polovina alba). Mr. Big si prostě nenuceně hrají a lezou jim z toho velmi příjemné a pohodové melodie, když i do zdánlivých banalit (závěrečný barový cajdáček „Be Kind“) dokáží propašovat nadhled a grácii, takže ta převažující vláčná poloha ani na moment nenudí. A jestliže je tahle nahrávka obrazem toho, že vznikla během pouhých šesti dnů, je možné říci, že u Mr. Big vládne maximální pohoda – „Alright, we`re rolling…“

Savapip             


www.mrbigsite.com

YouTube ukázka - Everybody Needs a Little Trouble

Seznam skladeb:
1. Open Your Eyes
2. Defying Gravity
3. Everybody Needs a Little Trouble
4. Damn I`m In Love Again
5. Mean to Me
6. Nothing Bad (About Feeling Good)
7. Forever and Back
8. She`s All Coming Back to Me Now
9. 1992
10. Nothing At All
11. Be Kind

Sestava:
Eric Martin - zpěv
Paul Gilbert - kytara
Billy Sheehan- baskytara
Pat Torpey - bicí

Výpomoc:
Matt Starr - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 48:05
Produkce: Kevin Elson
Label: Frontiers Records
Země: USA

Diskografie:
1989 – Mr. Big
1991 – Lean Into It
1993 – Bump Ahead
1996 – Hey Man
1999 – Get Over It
2001 – Actual Size
2011 – What If…
2014 – The Stories What We Could Tell
2017 – Defying Gravity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.07.2017
Přečteno: 4113x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mr. BigTaky je zpětně...15. 07. 2017 22:13 rumcajs
Na první pohled se...14. 07. 2017 14:16 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08982 sekund.