PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GOLDFINGER - The Knife

Co si budeme povídat, Goldfinger vždycky patřili do neopunkové scény, přestože vyrostli na troskách kultovní funkmetalové formace Electric Love Hogs. Pokud je tedy slovo neopunk pro vás od přírody sprosté, tak už ani nemusíte číst dál, i když by to možná byla škoda, protože Goldfinger, na rozdíl od Green Day a dalších, nikdy až tak úplně nepřemýšleli šrajtoflema. Pro své fanoušky nabízeli jistotu a přestože poslední roky pro ně nebyly nejjednodušší a po loňsku v sestavě kromě frontmana Johna Feldmanna nezůstal kámen na kameni, jsou nakonec Goldfinger zpět na startovní čáře a překvapivě nabízí i novou desku.

S tou mohou oslavit blížící se pětadvacáté výročí své kariéry. Ta u této losangeleské party kulminovala na přelomu tisíciletí, když se jejich desky „Hang-Ups“ a „Stomping Ground“ nejen dostaly do žebříčků, ale dobře živeny v té době ještě stále žhavým neopunkovým plamenem se z nich stala klasika žánru. Právě na těchto albech Goldfinger definovali svůj styl, který vycházel z punku, takového, jaký se tehdy hrál na amerických středních školách, ovšem v jejich případě byl řádně krmen klasickým reggae a ska, čímž se blížili Rancid, a také špetkou hardcorové tvrdosti, kdy měli zase blíže ke skateové kultuře. Ovšem po čase, zejména s úpadkem obliby neopunku, začala zkomírat i sláva Goldfinger a po devět let starém, vcelku neúspěšném albu „Hello Destiny...“ to vypadalo na konec.

Navíc Feldmanna opustili všichni spoluhráči, když lavinu spustil basista Kelly LeMieux, který odešel k Buckcherry. Hbitý frontman si nakonec poradil a loni oznámil novou sestavu, která se může pyšnit i (ve svém ranku) bubenickým esem Travisem Bakerem z Blink-182. Vlastně ihned, co se nová sestava objevila v tisku, začalo se mluvit o nové desce, kterou brzy podpořil pilotní singl „Put The Knife Away“. Ten hned naznačil, že se bude jednat o klasickou desku, přesně takovou, jakou příznivci Goldfinger už léta marně vyhlíželi. Dalo by se dokonce říct, že se v případě této kapely zastavil čas a proto člověk, který ji znal jen v dobách jejich největší slávy, nemůže vlastně s novinkou udělat žádný přehmat.

Goldfinger na „The Knife“ vsadili na jistotu a proto hned zkraje zhurta vybafnou s ostrou dvouminutovou punkovkou „A Million Miles“, na kterou hned zčerstva naváží důmyslným reggae „Get What I Need“. Právě ony dvě úvodní skladby představí model celého alba, kde se rychlá punková věc střídá se skladbou ve ska/reggae stylu. Na to si ale posluchač už u téhle kapely dávno zvykl. Stejně jako na zapamatovatelné refrény, které vlastně skoro z každé zde zastoupené skladby dělají potenciální hit. K tomu má pravděpodobně nejblíže skočná „Beacon“ a uvolněná „See You Around“, ovšem v tomto případě se nejedná o to, že by tyto dvě skladby nad ostatními vyčnívaly. „The Knife“ je totiž docela vyrovnaná deska, která působí sevřeným dojmem a proto je jednoduché poslouchat ji na jeden zátah.

Prostřednictvím tohoto alba dávají Goldfinger jasně na srozuměnou, že jsou stále živou kapelou a že jejich fanoušci celou dobu nečekali zbytečně. Jejich pozice na scéně určitě nebude tak jednoduchá, jako na konci devadesátých let, ale stejně jako v té době, nabízejí i dnes čerstvou porci muziky, která si sice nehraje na žádné umění, ale pořádně rozjetou párty rozhodně nezkazí.

Jan Skala             


www.goldfingermusic.com

YouTube ukázka – Put The Knife Away

Seznam skladeb:
1. A Million Miles
2. Get What I Need
3. Am I Deaf
4. Tijuana Sunrise
5. Put The Knife Away
6. Don`t Let Me Go
7. Beacon
8. Who`s Laughing Now
9. Say It Out Loud
10. Orthodontist Girl
11. See You Around
12. Liftoff
13. Milla

Sestava:
John Feldmann - zpěv, kytara
Philip Sneed - kytara
Mike Herrera - baskytara
Travis Baker - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 37:54
Label: Rise Records
Země: USA
Žánr: punk rock/ska punk

Diskografie:
1996 - Goldfinger
1997 - Hang-Ups
2000 - Stomping Ground
2002 - Open Your Eyes
2005 - Disconnection Notice
2008 - Hello Destiny...
2017 - The Knife

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.08.2017
Přečteno: 1691x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09343 sekund.