WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Za mě zatím souboj o nejlepší desku. Je...

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Výborná, ale vše letos pobije dokonalý Evergrey!!

PALLBEARER - Mind Burns Alive
Za mě velice příjemná deska, kterou si s chutí...

WITHERFALL - Sounds of the Forgotten
Fantastická deska !!!

BURZUM - The Land Of Thulé
Fakt nevim, proč bych se, ač jako velký fanoušek...

VADER - Litany
No jo, no. Tady je to jasně za 10.

BABYLON A.D. - Rome Wasn`t Built In A Day
John Matthews je původní kytarista, který hrál už...

VADER - Litany
Jednoznačne 10/10

VADER - Litany
moje nejoblíbenější album, doufám, že se příští...

ELVELLON - Ascending in Synergy
Paráda. Jednoduché silné skladby, aké mi už dlhú...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MONGOL - Warrior Spirit

Když se kanadská kapela pojmenuje Mongol, tak buď musí být její členové dobře švihnutí, nebo je třeba v tomhle postupu hledat nějakou logiku či symboliku. U šestice z Devonu je vysoce pravděpodobná druhá varianta – velmi výrazným prvkem jejich folk-deathmetalu je užití lidových nástrojů, typických pro Mongolsko (akordeon, banjo, píšťalky a mandolína), byť i ta první varianta přichází v úvahu, neboť v samotných začátcích kapely prý nebylo v plánu tvorbu směřovat směrem k této zemi. Lidové nástroje sice převážně nejsou kdovíjak dominantní, nicméně občas atmosféra Dálného východu z hudby Mongol čpí na plné pecky.

Aby harmonie názvu kapely s její stylovou orientací byla dostatečně naplněna, Mongol pochopitelně opěvují i události či reálie, související s Mongolskem, takže na aktuálně předkládaném třískladovém EP máte možnost dozvědět se něco o pouti na posvátnou horu Burkhan Khaldun, která by podle některých pověstí mohla být místem hrobu Čingischána, o Čingischánových potomcích z královské rodiny Borjigin, či o náhledu mongolského válečníka na expanze ve prospěch Říše. Hudebně pak (pomiňme fakt, že lidová složka zmíněné kolegy přece jen z výše zmíněných důvodů míjí) Mongol můžou být enormně zajímaví pro příznivce kapel typu Fintroll, Ensiferum, či Ex Deo.

To, že tři skladby na desce jsou v součtu delší, než osmnáct minut, naznačuje, že Mongol jsou značně epičtí a vzhledem k tomu, že mají po celou dobu co říct, neboť jejich hudba je plná zvratů, chytlavých melodií i hrubé energie, neztratí jejich nahrávka ani na moment šťávu (a dovedu si snadno představit, že s entusiasmem, který sálá z „Warrior Spirit“, jsou schopni snadno utáhnout i full-album). Jako důkaz berte houpavý refrén v „The Mountains Weep“ s až zdivočelou lidovou pasáží, směřující do agresivně melodického víru, rozšafně znějící úvod v „River Child“ s ideální kombinací lidového motivu a navazující hrubé pasáže, která je jen předzvěstí pro následující strhující bouři, či syrovou majestátnost ve „Warband“, projasněnou živě chytlavým banjem.

Hudba zjevně nezná hranic. Spojení folklóru z Dálného východu s metalem zní (alespoň v momentech, kdy dominují lidové nástroje) možná trochu netradičně, rozhodně však nikoliv nijak násilně. Pro příznivce propojení lidové hudby s metalem vřelé doporučení, pro ty, kteří upřednostňují melodeath před lidovkou ujištění, že s Mongol nejde o ztracený čas.

Savapip             


FB MONGOL

YouTube ukázka - River Child

Seznam skladeb:
1. The Mountain Weeps
2. River Child
3. Warband

Sestava:
Tev Tegri - zpěv
Zev – kytara, zpěv, lidové nástroje
Zelme - kytara
Sorkhon Sharr - baskytara
Sche-khe - klávesy
Bourchi - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 18:09
Země: Kanada

Diskografie:
2012 – The Altan Urug
2014 – Chosen By Tengri
2017 – Warrior Spirit (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.08.2017
Přečteno: 1660x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14928 sekund.