17.06.2018
DERDIAN
Upoutávku na album "DNA", které vyjde 25. července, ..více

17.06.2018
STRINGGUARDS
Pardubičtí STRINGGUARDS mají venku videoklip ke skladbě ..více

17.06.2018
BIG CITY
Norští heavíci BIG CITY lákají videem ke skladbě více

17.06.2018
NULL`O`ZERO
Řečtí heavíci NULL`O`ZERO chystají na 13.července ..více

17.06.2018
HANK ERIX
Frontman švédských HOUSTON vydá své první sólové ..více

16.06.2018
SUNSET SOCIETY
Pod tímto názvem by měl být uveden hororový film ..více






JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Judas Priest měli zvuk lepší,ale taky to nebylo ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Letos ne, ale už o něm uvažuju delší dobu. ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Nevypadá to na seriál? Přeci jen kapel s 50 mil ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Už druhý den, cestou na Ozzyho, jsme se bavili o ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Tak u Roba to nebyla ani tak únava, ale zpívat v ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
juhuuu, tak na tenhle seriál o Insomnium se hodn ..

THERION - Secret Of The Runes
Summernight City je dost mozna nejlepsi cover, co ..

INSOMNIUM - In the Halls of Awaiting
díky za seriál o Insomnium :) za mě debut dosud ..

STORMWITCH - Bound To The Witch
U názvu Stormwitch jsem hned zbystřil, neboť tu ..

GHOST - Prequelle
a teď názor č. 3 :) Pet Shop Boys jsou super, G ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
1477x

THERION - Vovin
1323x

A PERFECT CIRCLE - Eat The Elephant
1127x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
931x

GHOST - Prequelle
870x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
817x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6387
recenzí: 5186
reportů: 524
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


PARADISE LOST - Medusa

S Paradise Lost je to těžké. Svou poslední deskou „The Plague Within“, přestože jí řada fanoušků přivítala, popřela vývoj, který za svou kariéru absolvovala a obloukem se vrátila ke kořenům debutu „Lost Paradise“ z roku 1990. Proč takový tah, když má tahle kapela na svém kontě tak stylotvorná a zásadní díla jako „Icon“, „Draconian Times“ a „One Second“? Uspokojivé vysvětlení chybělo. Paradise Lost jako kdyby odvrhli to nejzajímavější, co jejich tvorba po léta nabízela a i když v novém tisíciletí přece jen trochu tápali, desky jako „Symbol Of Life“ (především), „Paradise Lost“ nebo „Tragic Idol“ nebyly vůbec špatné a proto se tento návrat k dřevnímu doom/death metalu zdál až nepochopitelný. Ovšem kdo vidí do nitra umělcova…

„The Plague Within“ nakonec ukázala, že si své místo v diskografii přece jen zaslouží, i když se nemůže rozhodně řadit vedle zmíněných monolitů z poloviny devadesátých let, ani mezi zdrařilejší alba let pozdějších. Kapela si za poslední deskou ale stála, což dokazovaly nejen propagační rozhovory (tam je vychvalování nového materiálu nutnost), ale i interview, která poskytovali Paradise Lost před vydáním novinkového alba „Medusa“.

Bylo tedy už dávno před vydáním jasné, že se bude jednat opět o materiál, který bude nejvíce příbuzný s jejich začátky. Dokonce zpěvák Nick Holmes tvrdil, že novinka má asi nejblíže k desce „Shades Of God“. A s tím se v podstatě dá i souhlasit, ovšem s tím, že tak skvělé věci jako „Pity Of Sadness“ nebo „As I Die“ zde najít nemůžete. Prostě to už dnes Paradise Lost neskládají. „Medusa“ proto opět rozdělí příznivce na dva tábory. Těžko totiž uspokojí ty, kteří měli rádi jejich nejslavnější období, ovšem, ti kteří na ně kvůli experimentům typu „Host“ dávno zanevřeli, budou pravděpodobně spokojeni. Alespoň stylově.

Nebudeme si totiž nalhávat to, že jsou Paradise Lost stále skladatelsky tak invenční, jako byli v dobách svých začátků, kdy dokázali přijít s tak skvělou věcí jako byla „Gothic“, která rázem bořila mantinely a zažité míty o death metalu padaly. Úplně bezzubí nejsou, ale dřívější jiskra je už tatam. Navíc je „Medusa“ hodně nepřístupná deska, což jasně dokladuje hned úvodní „Fearless Sky“, osmiminutová suita rozjíždějící se zvukem hammondů, zaujme sice (jako už tradičně) Mackintoshovými kytarovými vyhrávkami, které se již postupem let staly legendárními, ale jinak tápe a posluchač v ní jen těžce hledá záchytná místa. Nick Holmes se už opět definitivně pohybuje (z drtivé většiny) v hlubokých murmurových polohách, přestože místa, kde zpívá čistým hlasem, což je zejména „The Longest Winter“ nebo titulní „Medusa“, patří k tomu nejlepšímu co novinková kolekce nabízí.

Škoda jen, že se jedná jen o zajímavé momenty, protože většina skladeb (převalujících se v pomalých doomových tempech) jsou nenápadité kousky typu „From The Gallows“, „No Passage For The Dead“ nebo „Blood & Chaos“, kde sice kapela hraje dobře, Holmes svého murmuru využívá rovněž slušně (i když mnohem lepší by bylo kdyby skutečně zpíval, protože hlas stále ještě má), ale co naplat, když člověk něco podobného od Paradise Lost slyšel už dávno a to v lepším provedení. Kupodivu zajímavější jsou pak bonusy „Shrines“ a „Symbolic Virtue“ (ještě doplněné dávnou „Frozen Illusion“ z debutu „Lost Paradise“), jež nabízejí mnohem pestřejší paletu nálad a kompozičních nápadů než většina zbytku desky.

Navíc „Medusa“ rozhodně není deska na první poslech. S přibývajícími prozkoumáváními její síla sice trochu roste, ovšem žádný velký zázrak se nekoná ani tak. Zůstane jen potvrzení toho, že tahle kapela má definitivně už svá nejlepší léta za sebou.

Pepsi Stone             


www.paradiselost.co.uk

YouTube ukázka – The Longest Winter

Seznam skladeb:
1. Fearless Sky
2. Gods Of Ancient
3. From The Gallows
4. The Longest Winter
5. Medusa
6. No Passage For The Dead
7. Blood & Chaos
8. Until The Grave
9. Frozen Illusion
10. Shrines
11. Symbolic Virtue

Sestava:
Nick Holmes - zpěv
Greg Mackintosh - kytara
Aaeron Aedy - kytara
Steve Edmondson - baskytara
Waltteri Väyrynen - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 57:03
Label: Nuclear Blast
Země: Velká Británie
Žánr: doom/death metal

Diskografie:
1990 - Lost Paradise
1991 - Gothic
1992 - Shades Of God
1993 - Icon
1995 - Draconian Times
1997 - One Second
1999 - Host
2001 - Believe In Nothing
2003 - Symbol Of Life
2005 - Paradise Lost
2007 - In Requiem
2009 - Fatih Divides Us - Death Unites Us
2012 - Tragic Idol
2015 - The Plague Within
2017 - Medusa

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2017
Přečteno: 1736x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
PLPodivuji se nad...9. 09. 2017 23:50 rumcajs
A One Second? Já...9. 09. 2017 19:40 orre
Gothic je...9. 09. 2017 19:35 orre
Tahle deska se mi...9. 09. 2017 18:33 DIURD
Shades Of God mě...9. 09. 2017 14:19 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17153 sekund.