Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MOTÖRHEAD - Under Cöver

„Ty vole, Motörhead budou mít novou desku a prej tam zpívá ten z Morbid Angel,“ zašumělo před nedávnem vyhlášenou plzeňskou metalovou dírou Parlament 666. Tak tedy vznikají drby… Tahle hláška se totiž zakládá na pravdě jen ze třetiny. Motörhead skutečně mají novou desku. No novou… Nikdo si ani nedokáže představit to, že by se kdokoliv, třeba míněný David Vincent, postavil na místo zemřelého Lemmyho Kilmistera do čela anglické legendy z nejlegendovatějších. Řeči o nějaké reinkarnaci Motörhead je tedy nutné brát s velikou rezervou nebo hned rovnou vypustit jako totální blábol. Ovšem na druhou stranu je neodiskutovatelný fakt, že 1. září album „Under Cöver“ skutečně vyšlo. Jistěže se nejedná o novou řadovku, nedejbože nazpívanou někým jiným než Lemmym, ale o sbírku coververzí, které kapela ve své poslední sestavě (tedy s Philem Campbellem a Mikkeyem Deem) natočila.

„Under Cöver“ nenabízí jen dříve neslyšené songy. Spíše naopak, jedná se o výběr skladeb od cizích interpretů, které trojice Kilmister – Campbell – Dee natočila od roku 1992, tedy od doby, kdy spolu tito začali hrát. Proto jsou zde ke slyšení i některé léty prověřené a mnohokrát profláklé věci jako „Hellraiser“ (je to vůbec cover, když ji složili Lemmy, Ozzy Osbourne a Zakk Wylde?), „Cat Scratch Fever“ od Teda Nugenta (obě už vyšly na albu „March Or Die“) nebo pistolovská klasika „God Save The Queen“, ale skalního fanouška budou spíše zajímat jiné kousky. Takové, které dosud neslyšel.

Ten je tu v podstatě jen jeden, ovšem bezpečně vyvolá mrazení po celém těle. Na desce se totiž nachází skladba „Heroes“, kterou v roce 1977 vydal na svém stejnojmenném albu David Bowie. V době, kdy ji Motörhead natáčeli (v roce 2015, krátce před Lemmyho smrtí) asi nikdo netušil, že Bowie bude Lemmyho do rockového nebe následovat jen za pár dnů, navíc ze stejné přičiny... Ale ke skladbě samotné. Kdo zná originál a porovná jej s verzí Motörhead, je jasné, že Lemmy a spol. tuhle sklabu natočili zásadně po svém, že jí dali vlastní ksicht, aniž by popřeli její původní kouzlo a melodiku. Je sice slyšet, že Lemmy už zpíval z posledních sil a že jeho kdysi hřmotný hlas neměl na konci života takovou sílu, ale přesto je skladba velice cenným kouskem do sbírky fanoušků jak Motörhead, tak Bowieho.

Kromě „Heroes“ a skladeb, které se objevily na některých z řadových alb, se zde nachází skladby, jenž si cestu na žádnou desku nenašly. Přesto ale podání takových věcí jako je judasovská „Breaking The Law“, stonesovská „Jumpin` Jack Flash“ nebo „Rockaway Beach“ od Ramones by si klidně širší prezentaci v době svého natáčení (minulá desetiletka) zasloužily. Motörhead je sice hrají s ohledem na originál, ale když přidají třeba sólo na konci „Breaking The Law“, nezní to rozhodně nijak rušivě.

A nakonec je tu klasika „Starstruck“ od Rainbow, která byla natáčena v roce 2014 pro kompilaci „This Is Your Life“ jako pocta Ronniemu James Diovi. Skladba tu totiž stojí jako taková posmutnělá připomínka toho, že od začátku tohoto desetiletí Lemmymu stále častěji vynechávalo zdraví a proto ve „Starstruck“ obsluhuje pouze baskytaru a jeho místo u mikrofonu obsadil Biff Byford ze Saxon. Sedne tam skvěle, o to nic, ovšem v době vydání tento fakt jen podpořil spekulace o Lemmyho těžkých zdravotních problémech. Ale to už je kus historie.

„Under Cöver“ proto bude sloužit jako dárek fanouškům, kteří se ještě nemohou smířit s tím, že kapitola Motörhead je v rockových dějinách nadobro uzavřená. Navíc zvukově je celá kolekce slušně ošetřena a proto si všimnete časových rozdílů v nahrávání jednotlivých skladeb vlastně jen v Lemmyho hrubnoucím hlase. Pro skalní fanoušky je „Under Cöver“ nutnost a pro ostatní by mohla sloužit jako zábavná deska s jednou z největších ikon světového rocku a metalu. Nikdo totiž Lemmyho nemůže zastoupit. A ta fáma o Davidovi Vincentovi na Lemmyho místě? Až tak od věci není. Někdejší frontman Morbid Angel za Lemmyho sem tam skutečně zaskakuje. Ale to mu můžeme odpustit, protože se tak děje jen u sranda rockabilly projektu The Head Cat. Na Motörhead se nešahá…

(„Under Cöver“ je deska kompilační a proto zůstane bez hodnocení. A vlastně, kdo by se odvážil jí soudit…).

Jan Skala             


www.imotorhead.com

YouTube ukázka – Heroes

Seznam skladeb:
1. Breaking The Law (Judas Priest cover)
2. God Save The Queen (Sex Pistols cover)
3. Heroes (David Bowie cover)
4. Starstruck (Rainbow cover)
5. Cat Scratch Fever (Ted Nugent cover)
6. Jumpin` Jack Flash (The Rolling Stones cover)
7. Sympathy For The Devil (The Rolling Stones cover)
8. Hellraiser (Ozzy Osbourne cover)
9. Rockaway Beach (The Ramones cover)
10. Shoot `Em Down (Twisted Sister cover)
11. Whiplash (Metallica cover)

Sestava:
Lemmy Kilmister - zpěv, baskytara
Phil Campbell - kytara
Mikkey Dee - bicí

Rok vydání: 2017
Doba nahrání: 1992 - 2015
Čas: 38:51
Label: UDR
Země: Velká Británie
Žánr: Motörhead!

Diskografie:
1975 - On Parole
1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace Of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock N Roll
1991 - 1916
1992 - March Or Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno
2006 - Kiss of Death
2008 - Motörizer
2010 – The World Is Yours
2013 - Aftershock
2015 - Bad Magic
2017 - Under Cöver

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.09.2017
Přečteno: 4773x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
-Já bych se jí...1. 09. 2020 15:00 Metal fan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09532 sekund.