PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FORCE MAJEURE - The Rise of Starlit Fires

Třetí album finských melodiků, které vyšlo na počátku září, bylo mezi powermetalovými fanoušky celkem očekávané. Nicméně jak se ukázalo, jeho obsah je malinko nesourodý, jak po žánrové, tak kompoziční stránce. Úvodní song „Gemini Rising“ nejprve přijde s moderními riffy a orchestracemi ala Nightwish, aby v refrénu projevil inklinaci k hard rocku. Ale protože se dočkáme i pěkných melodických vyhrávek a skladba se celkově hezky poslouchá, není zatím důvod k obavám. Položka „Apocalyptic Hearts“ přeřadí na power-speedmetalový pohon, a to v nejlepším stylu finských kapel, včetně parádního refrénu. Tato píseň byla navíc zvolena pro tvorbu videoklipu, takže posluchač může automaticky předpokládat, že se již v podobném duchu odehraje většina nahrávky.

Jenže chyba lávky, navazující flák „Blessed By The Wolves“ navodí zase trochu jiné vibrace vlivem hravého klávesového motivu, vypjatého refrénu ala Altaria, ale také blast beatů a opravdu nečekaného slayerovského riffu uprostřed sóla. Sice můžeme stále mluvit o vysoké kvalitě slyšeného, zmatečné pocity ale v tu chvíli začínají nezadržitelně propukat, přičemž se naplno rozvětví s nástupem další trojice songů, ve kterých – a to je nejhorší – značně upadne skladatelská invence. Už slokové klenutí v „The Great Starfall“ nezní dvakrát vábně, stejně nevýrazně dopadl také refrén se snahou o epický feeling nebo progresivně zakuklená sólová část (s opětovným dotekem thrashe). „Church Of Steam“ se vrátí k čerpání inspirace od slavnějších krajanů Nightwish, do žánrové studnice postupně přibyde i folk, skladbě je ovšem nutné přiznat líbivý melodický oblouk, který ji nakonec o kousek pozvedne z průměrných skladatelských zákoutí.

„Pantheon Of My Passion“ oproti tomu upomene Amberian Dawn, slokové fráze nicméně opět padají k náladové apatii a zmatek se jenom násobí. Ještě divněji působí předposlední track „The Darkening“ s groovy riffy a blast beaty, i proto lze na opus „Subartic Showdown“ nahlížet jako na nečekaně nalezenou růži mezi trním, jelikož tato píseň je druhým rychlíkem nahrávky a zase velmi povedeným (refrén je dokonalý!), jakkoli dobrou atmosféru malinko přibrzdí rozvleklé sólo. Na druhou stranu to symbolicky charakterizuje celé album, na kterém jakoby se autoři nemohli rozhodnout, co vlastně chtějí hrát. Aby toho nebylo málo, velkou jistotou neoplývá ani zpěvák Marcus Lång, který nedávno zaperlil na novince spřízněné party Excalion. Kvalitativnímu rozkolu, jenž postihl současnou formu hudebníků z Force Majeure, ale neunikl ani on. Divná deska, k dvěma skladbám se budu často a rád vracet, další tři si možná pustím občas a zbytek budu ignorovat. Taky rád.

Petr Štěpnička             


www.forcesite.net

YouTube ukázka - Apocalyptic Hearts

Seznam skladeb:
1. Gemini Rising
2. Apocalyptic Hearts
3. Blessed by the Wolves
4. The Great Starfall
5. Church of Steam
6. Pantheon of My Passion
7. The Darkening
8. Subarctic Showdown

Sestava:
Marcus Lång - zpěv
Eemeli Ojanen - kytara
Jussi Reuhkala - kytara
Tuomas Väänänen - baskytara
Jaakko "Jake" Nylund - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 44:07
Mix a mastering: Jarno Hänninen
Label: Mighty Music
Země: Finsko
Žánr: melodický power metal

Diskografie:
2008 - Frozen Chambers
2011 - Saints of Sulphur
2017 - The Rise of Starlit Fires

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.10.2017
Přečteno: 2077x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09913 sekund.