TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Lukáš BENEŠOVSKÝ, VAVŘA (SAGE) - Chtěl bych jen vzkázat všem, že naše hudební živá scéna jde úplně do hajzlu.

Na jedné straně kapela Sage tvrdí, že hlavním tématem jejich tvorby je zlo, na straně druhé za necelé dva měsíce vypukne již pátý ročník vánočního metalového festivalu, který právě kluci ze Sage mají na svědomí. Ta hlavní zpráva o čtveřici z Kojetína je však ta, že v letošním roce vydala své třetí album “Rhymes For The Dead”. Více už prozradí dva kapelní hlasy - kytarista Lukáš Benešovský a bubeník Vavřa.

Sage mají za sebou sice už osm let existence, přesto si dovolím tě požádat, abys na úvod svojí kapelu čtenářům představil trochu blíž, který okamžik z vaší historie považuješ za nejdůležitější?
Vavřa: Máš pravdu. Tvoji otázku dostáváme pořád dokola. Takže hrajeme čtyři a sestava se od té původní hodně liší. Jména není třeba psát, protože ty stejně nikoho nezajímají. A jako zlom v Sage považuji okamžik, kdy jsem do kapely přišel já.

Nedávno jste vydali nové album „Rhymes For The Dead“. Můžeš jej představit?
Lukáš: "Rhymes For The Dead" je v pořadí třetí oficiální deskou Sage. Obsahuje dohromady jedenáct skladeb. Jde většinou o našlapanej materiál, rychlý tempa, střídající se s temnotou... Ta v podstatě doprovází celou desku jako nějaká neviditelná múza. Většina skladeb byla napsána v Česku, ale několik textů vzniklo snad v nejtajemnější části Evropy, v Transylvánii. Pár lidí se nás ptalo, o čem vlastně songy Sage jsou... Každýmu se dostalo jiných odpovědí, ale abych to shrnul, jde prostě o zlo. Temný, nebo záporný mytologický postavy slouží jako metafora pro běžný životní nezmary. Tak tohle je "Rhymes For The Dead", ale i v podstatě celá tvorba Sage.

Na albu je i cover „Vracejte konve na místo“ od Master`s Hammer. Čím vás oslovila právě tahle skladba?
Lukáš: Master`s Hammer je pro mnoho lidí, zaměřených na metalovou scénu, jedna z nejlepších kapel u nás. Já osobně žeru jejich tvorbu fakt hodně. Dokonce jsme měli tu příležitost, zahrát jako support na dvou posledních koncertech Mortal Cabinet, což byl projekt několika skvělých hudebníků, včetně Františka Štorma, těsně před koncertním znovuzrozením Master`s Hammer. A ke tvé otázce - coverů například z Rituálu je fakt dost... Proč nenahrát poctu i novější tvorbě této legendy? Vždyť Konve jsou naprosto fantastická deska a tento titulní song z ní nám prostě padl do oka. Myslím, že se tento hřbitovní vál k našemu albu celkem i hodí.

Jak dlouho jste na desce pracovali, jaké jsou ohlasy na desku? Pouštíš si tuhle desku doma, nebo máš ten klasický ponahrávací komplex, že jsi svojí desky tak přesycen, že si jí doma nepustíš?
Vavřa: Na desce jsme pracovali od chvíle, kdy jsme vydali naši druhou desku a skončili jsme, až když bylo všechno hotovo, podle našich představ. A komplex nemám vůbec žádnej. Poslouchám desku skoro pořád a hlavně před koncertama, protože si nepamatuju skoro žádnej text, takže je to pro mě dobrej pomocník.

Co pro Tebe bylo na tvorbě „Rhymes For The Dead“ nejsložitější? A co máš radši, práci na nových skladbách nebo jejich následnou prezentaci na pódiu?
Vavřa: Nejsložitější bylo právě to, zapamatovat si, co jsme vymysleli na začátku. To víš, už mi paměť tak neslouží. Už jsem si taky svoje odhulil. Samozřejmě, že hrát na pódiích pro lidi, které naše hudba zajímá a baví, je to proč to děláme. Studio je za trest.

Krátce po nahrání alba kapelu opustil basák Radim Kalus, byl jeho odchod překvapením nebo jste již desku nahrávali s vědomím, že jde zároveň o vaši rozlučku a mohou nastat problémy s dalším fungováním kapely?
Lukáš: Radim už nám o konci svýho působení s náma říkal dřív. Osobně jsem pořád doufal, že se tak nestane, protože on je skvělej basák a jeho zvuk má naživo koule. Jenže tentokrát svoje slovo vzal vážně a z časových důvodů už s náma nehraje. Takže jsme všichni věděli, že tohle přijde... Momentálně na postu basáka vypomáhá Michal Škubna z Blackened Snake, ale stálýho člena nemáme a zatím to neřešíme. V podstatě se teď pořád sehráváme.

Nedávno jste stihli album už i pokřtít, jak se křest vydařil, jak jste si ho užili, čím – vyjma samotného křtu – byl pro vás tenhle koncert speciální?
Lukáš: Na naše rodný město – mrtvej Kojetín – to docela ušlo… Ale předchozí křty byly podle mě o něco lepší. Měli jsme skvělý hosty, ale skoro nikdo to nedokázal ocenit. Radši se lilo… Nevím, jestli je to tak jenom u nás, ale je to prostě divný. Ožrat se přece můžeš i mezi kapelama. Ale proč se věnovat chlastu, když se někdo morduje, aby předvedl nějakej hudební výkon? To je na prd… Hudbu si máš přece užít… Jinak pro nás, nebo pro mě, to byl hodně speciální večer. Zahrál s náma Radim, jako jakousi rozlučku s živým hraním, snad teda jen na čas. Ale zahrál s námi po dvou letech taky původní kytarista a spoluzakladatel Sage, Vašek Přehnal. Bylo to příjemný shledání. Pět lidí hrálo „Burning The Witches“, bylo to pro mě docela silný…

Na vašich stránkách se lze dočíst i to, že kromě klubů v ČR chcete představit nové album živě i v Rakousku, Slovensku a Polsku, jaké konkrétní akce a koncerty na podporu alba tedy chystáte?
Vavřa: Tohle jsou koncerty, které už jsme plánovali dlouho. Myslím, že žádné další mimo ČR už asi nebudou. Máme sice hodně nabídek po celé Evropě, ale všichni chtějí prachy za to, že k nim přijedeš zahrát, takže je to úplně obráceně, než by to mělo fungovat. Teď budu citovat HNF : " To svět se asi posral".

Na 15.prosince chystáte už pátý ročník vánočního festivalu, co chystáte pro letošní rok?
Lukáš: Je to pro nás už v podstatě tradiční akce... Nebereme to jako Vánoční koncert. Ten může dělat Zagorová, nebo někdo takovej... Je to prostě příležitost pozvat kapely na naši akci, zahrát s kamošema, zapít celej ten rok. Kapely, který letos budou hrát, zveřejníme brzy na našem Facebooku.

Zatím máte frekvenci vydávání alb co dva roky, to deska. Aktuálně se na vašich stránkách objevila zpráva o tom, že už máte venku další novou skladbu. Předpokládáš, že dvouletý interval zůstane zachován? Jak vlastně probíhá u Sage tvůrčí proces, máte nějaký osvědčený postup?
Lukáš: Pokud vše půjde podle plánu, tak ten interval je ideální. Podle těžkých matematických výpočtů další album vychází na rok 2019, kdy Sage zároveň oslaví 10 let na scéně. To si prostě album žádá. Momentálně si pohrávám s myšlenkou víc zvukově zaexperimentovat. Ale zatím nemáme konkrétní nápady. Je pravda, že máme základ novýho songu. Bude se jmenovat "Salem`s Secret" a bude to údernej, přímočarej metal, právě ve stylu Sage. Peťa Vrubel už mi ale začíná posílat různý kytarový riffy, vyhrávky a melodie, já mám taky pár dalších nápadů, takže možná brzo začneme tvořit. No a jak probíhá tvůrčí proces Sage? Máme postup... Tajemnej, prastarej rituál, kterej musí zůstat v přísným utajení...

V současné době je hodně moderní album podpořit i videoklipem. Jak jsou na tom v tomhle směru Sage, uznáváš tenhle trend a budete podnikat nějaké kroky k vytvoření videa?
Vavřa: Pokud na to mají kapely prachy, tak ať si natáčí klipů, kolik chtějí. Sage touhle cestou ale nejdou, protože naše děti potom nemají co jíst.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal.
Vavřa: To je super. Konečně dobrá neotázka. Chtěl bych jen vzkázat všem, že naše hudební živá scéna jde úplně do hajzlu. Ať se nad tím každej zamyslí, jak je třeba možné, že ve městech které mají např. 30 000 obyvatel, přijde na akci 50 lidí? Takže neseďte doma na prdelích, jinak jednoho dne si poslechnete na živo možná tak dechovku, nebo Kabát revival. A to už bude pozdě. Bez vás to prostě nepůjde.
Lukáš: Amen.

Savapip             


FB SAGE

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.10.2017
Přečteno: 6803x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Morduje...Kapela se morduje a...1. 01. 2018 18:28 Valer
Po hudební...23. 10. 2017 9:26 XxX
Skvělá kapela....22. 10. 2017 10:18 Pavel


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08599 sekund.