IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




XANTHOCHROID - Of Erthe and Axen Act II

Druhá polovina fantasy ságy „Of Erthe and Axen“ – která je dílem multiinstrumentalisty Sama Meadora – na sebe nenechala dlouho čekat a vychází necelé dva měsíce od vydání prvního dílu. Zatímco ten opanovalo kouzelné folkové prostředí se sladkými melodiemi, obalenými v mohutných orchestracích ala Dimmu Borgir, pokračování příběhu o boji mezi dvěma bratry byl přislíben větší kus bestiality, jež by mohl tento cinematic symfo-metal s progresivními přesahy posunout více k black metalu, jímž se kvarteto Xanthochroid zaštiťuje.

První epizoda skončila bitvou v podobě nejagresivnějšího úseku desky, na což „Act II" naváže. Na rozdíl od prvního dějství, ve kterém poletovaly roje sluníčkových úsměvů, je to druhé podstatně pochmurnější. V žalozpěvu „Of Aching, Empty Pain“ jsme uvedeni do tragického a o poznání agresivnějšího prostředí, jemuž vládne smutek, doprovázený výraznějšími kytarami a (místy nepřirozeně znějícími) blast beaty, a také jsme tu mnohem častěji ve společnosti blackového vokálu (připomínajícího Ihsahna), který je bohužel chvílemi až přespříliš zavalován bombastickou orchestrací, s níž vokalista spíše svádí boj, než aby jí vládl pevnou rukou. Tomu tak je ale jen místy a většina děje je zlejším skřípákem a mazlivým čistým zpěvem harmonicky protkaná jako v „Of Gods Bereft of Grace“ a k těm se v dalším úseku „Of Strength and the Lust for Power“ přidá i brutální deathový growl. Skladba „Walk with Me, O Winged Mother“ dává vzpomenout na folkovou náladu z prvního dějství, která ale moc dlouho nevydrží a zanedlouho se navrátí zpět k blastbeatové agresivitě, zatímco zpěvy zůstávají na jemnější vlně. Už tak dosti bohatá pěvecká rozmanitost je v „Through Caverns Old and Yawning" ještě doplněná o vážný sbor.

Poněvadž v prvním dějství zamrzela a navozovala pocit frustrace absence něčeho brutálnějšího (tentokrát tímto pocitem můžete trpět kvůli absenci nějakého výraznějšího uvolňovače emocí, který tu sice jako ve smutku smáčené „Of Aching, Empty Pain" i přítomen je, ale bohužel se často topí v teatrálně symfonickém oceánu obrovského množství vrstev), vznášel se nad „Act I" otazník, zda o sobě kalifornské kvarteto může vůbec tvrdit, že hraje black metal. Ano, zde už bestiálnější stránka v určité míře panuje, avšak stále platí, že milovníci silné atmosféry, vytvořené na základě minimalismu nebo ortodoxní rouhači tímto projektem s největší pravděpodobností opovrhnou. Na druhou stranu skladby druhého dějství přece jen – byť ne úplně tím tradičním způsobem – pracují s blackmetalovými prvky, čímž je otázka jakž takž zodpovězena. Nicméně to může být pro některé diskutabilní, neboť v případě tohoto (nepochybně) veledíla se bavíme o epickém symfo-blacku (jež postrádá syrovost), který by mohl zabodovat třeba u fanoušků již zmiňovaných Dimmu Borgir.

Peťulín             


www.xanthofficial.com

YouTube ukázka – Of Gods Bereft of Grace

Seznam skladeb:
1. Reveal Your Shape, O Formless One
2. Of Aching, Empty Pain
3. Of Gods Bereft of Grace
4. Of Strength and the Lust for Power
5. Walk with Me, O Winged Mother
6. Through Caverns Old and Yawning
7. Through Chains That Drag Us Downward
8. Toward Truth and Reconciliation

Sestava:
Sam Meador – zpěv, klávesy, akustická kytara
Matthew Earl – zpěv, bicí, flétny
Brent Vallefuoco – kytara
Ali Meador – zpěv

Rok vydání: 2017
Čas: 49:48
Label: Erthe and Axen Records
Země: USA
Žánr: symfonický black metal

Diskografie:
2012 – Blessed He with Boils
2017 – Of Erthe and Axen Act I
2017 – Of Erthe and Axen Act II

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.11.2017
Přečteno: 2367x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Obě desky jsou...29. 11. 2017 8:10 JT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09811 sekund.