26.04.2018
DIO DISCIPLINES
S podporou Wendy Dio, vdovy po Ronniem Jamesi Diovi, vyjde ..více

26.04.2018
ADLER`S APPETITE
Bubeník Steven Adler (ex-Guns N`Roses), poté, co světu ..více

26.04.2018
THE DARKNESS
Britští srandisté nabídnou živák "Live At ..více

26.04.2018
HITTMAN
Heavymetalová parta z New Yorku, která fungovala v letech ..více

26.04.2018
VIOLATION WOUND
Chris Reifert, někdejší kytarista megakultovních Death a ..více

25.04.2018
DR. LIVING DEAD!
Právě dnes spatřil světlo crossoverového světa ..více






THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Kapela měla nasmlouvane turné mimo domovskou Aus ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
To JonathanGray: Mohu se ze zvědavosti zeptat, ja ..

Jon BON JOVI - Destination Anywhere
Příjemná, pohodová deska, působící v určit ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Deen s Dougem spolu hrajou v Revolution Saints, ta ..

THE DEAD DAISIES - Burn It Down
Za mne 8,5. Jsou to TDD, a to od nich chci. Na jin ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Taky jsem byl v sektoru pod pódiem, ale spíše n ..

THERION - The Beloved Antichrist
bohužel nyní nedoceněné a nepochopené dílo, ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Já to vidím podobně jako v recenzi. Byl jsem v ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Pepsi viděl jsem to dost podobně jako Ty.Výborn ..

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
Ta kritika, myslím, mířila hlavně na to, že j ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
962x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
943x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
861x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
856x

PRIMAL FEAR - New Religion
820x

RAINBOW, THE LORDS - 20. 4. 2018 - Praha, O2 Aréna
716x



27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100

03.05.2018
05.05.2018 FECALIZER-goreg rind (Mexiko), TOP SECRET - grind (Cz) , TRANSONIC ..
Klubovna Jeden Tag,OSTRAVA, začátek od:18:00, vstupné:



článků celkem: 6275
recenzí: 5082
reportů: 521
rozhovorů: 349













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


KRUCIPÜSK - Sine Amore Nihil

Před pětadvaceti lety byli Krucipüsk zjevem na tuzemské hudební scéně, když se prezentovali neuchopitelnou směsí thrash metalu a hardcoru, poháněnou šíleným projevem zpěváka Tomáše Hájička. Když si poslechneme jejich novinku „Sine Amore Nihil“, v pořadí už jedenáctou, nezbývá než konstatovat, že za tu dobu, co kapela existuje se toho u ní (přestože v ní z původních členů zbyl jen Hájíček) změnilo pramálo. Prostě chtít po Krucipüsku, aby natočil v podstatě normální desku, která by se nevymykala aspoň těm nejzajetějším pravidlům rockové hudby, je úkol takřka nadlidský. To ale přece tuhle kapelu dělalo zajímavou. Nepominulo ale její kouzlo?

Zhruba před deseti lety to vypadalo, že určitě, a že s Krucipüskem je (v souladu s názvem jejich tehdejší desky) ámen. Sice nikdy už potom nedošli (a asi ani nikdy nedojdou) svého někdejšího vrcholu, dvojice alb „4“ a slavné „Druide!“, ale v posledních letech se zdálo, že přece jen kapela začíná zvedat hlavu. Vyloženě špatné období ohraničené spíše obskurními a od základu bídnými deskami „Amen“ a „Boombay“ bylo s příchodem alba „Tintili-Vantili“ pryč a Krucipüsk s minulou deskou tak trochu chytil vítr do plachet. Oproti hurikánu ze začátku tohoto tisíciletí se spíše jednalo o lehký vánek, ale přece jen odražení ode dna zafungovalo. I ti, kteří Hájíčkovu partu už dávno odepsali, povytáhli zvědavě obočí. Navíc energii začala kapela nabírat i na koncertních pódiích, takže se zdálo být všechno v pořádku.

Novinka „Sine Amore Nihil“ ("Bez lásky nic není") se proto neočekávala s takovým despektem jako deska minulá, která vlastně mohla jen překvapit, což se nakonec stalo. Nároky kladené na novinku už jsou proto vyšší. A ač se to zpočátku nezdá, dokáže je tahle deska splnit. Obroda Krucipüsku tedy trvá. Hudebně se sice tahle kapela už nikam dávno nevyvijí a vždycky je předem jasné, co svým fanouškům nabídne, přesto „Sine Amore Nihil“ zase není klasickou normální deskou. Je opět ztřeštěná, šílící, prostě krucipüskovská. Vlastně je tedy jen otázkou, jak silné nápady tentokrát Hájíček a spol. předloží. A nutno na tomto místě zmínit, že jsou možná nejsilnější od alba „Ahoj“ z roku 2007. To už sice signalizovalo ústup z tehdy velice silných pozic, ovšem ještě na tom nebylo tak špatně jako to, co přišlo posléze. Proto ani „Sine Amore Nihil“ se nemůže rovnat prakticky ničemu, co Krucipüsk stvořil do alba „Druide!“ a dosahuje úrovně nebo převyšuje všechno, co vyšlo po tomto zmíněném milníku.

Na novince jako kdyby kapela chtěla hodit za hlavu experimentování z desky jako „Rodinnej diktát“ (a Hájičkovy katastrofální sólovky „Kocour v troubě), které nadělala mezi skupinou a fanoušky hodně zlé krve a udělala album, které se „zaručeně“ u jejich posluchačů chytne. Opět tady není tak silná věc, takový hit jako třeba „Láska je kurva“, ale na druhou stranu je tu i hodně málo míst, kde si člověk klepe na čelo, co to zase ta Hájíčkova parta hraje. „Sine Amore Nihil“ obsahuje sice hodně málo vrcholových (čili hitových) míst, ovšem nabízí pestrou paletu klasických krucipüskovských kompozic. Fanoušek proto dokáže přimhouřit oči na úvodní podivností „Gin“, když pak dostane skladby jako „Love Song“, titulní „Sine Amore Nihil“ nebo pravděpodobně nejlepší kousek celého alba „Companeros“, kterou pohání kupředu skoro až nu-metalový riff ve skočném HC tempu.

Krucipüsk dnes už nemusí nikomu nic dokazovat a vlastně jen potřebuje jednou za dva, tři roky několik nových skladeb, které oživí jejich koncertní repertoár, protože tohle je především živá kapela. Takový účel splní „Sine Amore Nihil“ dokonale, protože skladeb, které se hodí do koncertního repertoáru je tu docela dost. Když pomineme pár nepovedených věcí („Buď zdráv“, „Gin“, strašnou „Bumárie“ a nakonec i jakousi podivnou hru na Tři sestry a Kabát v „Ty vole“), je tohle docela dobrá deska, která bude patřit v diskografii Libereckých k těm lepším.

Pepsi Stone             


www.krucipusk.cz

YouTube ukázka – Sine Amore Nihil

Seznam skladeb:
1. Gin
2. Buď zdráv
3. Máme se
4. Howgh
5. Ty vole
6. Bumárie
7. Love song
8. Se vyndej
9. Sine Amore Nihil
10. Companeros
11. Faun

Sestava:
Tomáš Hájíček - zpěv
Jarmut Gabriel - kytara
Jiří Zika - baskytara
Vojta Douda - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 39:56
Label: Krucipüsk
Země: Česká republika
Žánr: crossover

Diskografie:
1993 - Ratata
1996 - Cirkus dneska nebude
1998 - Bigada Bigada Baby
2001 - 4
2004 - Druide!
2007 - Ahoj
2009 - Amen
2012 - Rodinnej diktát
2013 - Boombay
2015 - Tintili Vantili
2017 - Sine Amore Nihil

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.01.2018
Přečteno: 1028x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
První poslech nic...10. 01. 2018 16:13 martin J
Bigada Bigada Baby...8. 01. 2018 22:27 Adam
Mně se z těch...8. 01. 2018 21:50 Adam
Tak jsem byl...8. 01. 2018 17:47 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18838 sekund.