Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SORROWFUL LAND - Where the Sullen Waters Flow

Příznivce nálad dřívějších My Dying Bride a melancholie, jež je tolik typická pro finský doom metal, už možná jednočlenný ukrajinský projekt Sorrowful Land svým debutem „Of Ruins…“ oslovil. Max Molodtsov (též z gothic doomových Edenian) představuje nové EP „Where the Sullen Waters Flow“, které servíruje tři skladby o celkové stopáži trvající necelou půlhodinku. Vyplatí se doomovým romantikům věnovat této malé placce pozornost?

Tragická atmosféra, vystavěná na srdce rozrývající kytarové melodice, již doprovázejí klávesy, střídání deathového growlingu s mluveným slovem či tajemným šepotem a atmosférické, nikam nepospíchající bicí, které se v případě potřeby přehoupnou do temp svižnějších. Jako bychom se ocitli v zemi tisíců jezer (třeba na třetím disku posledního trojalba Swallow the Sun) nebo v zemi tří korunek (třeba u projektu Doom:VS). Maxův obdiv severské melancholie je i doložitelný, v minulosti (na demu „On Another`s Sorrow“ z roku 2014) se totiž zapletl se švédským hudebníkem Peterem Laustsenem z kapely When Nothing Remains, který se tehdy postaral o čisté zpěvy.

Byť se Max drží odkazu na již zaběhnutý doom metal (sklouzávající do funerální atmosféry), jeho vlastní doomové cítění je zřejmé. Kytary jako vytržené z doommetalového manuálu servíruje první téměř jedenáct minut dlouhá „As I Behold Them Once Again“, zatímco následující titulní položka upoutá krásným úvodem ověnčeným těžce (nezvráceně) romantickým nádechem, který v žánru už zase tak obvyklý není. Tato skladba (jak už sám její název napovídá) jako proud vody protéká několika dramatickými úseky, přičemž dno toku tvoří rozlehlá klávesová pobřeží. I třetí skladba se svým názvem trefila do černého, neboť „The Night Is Darkening Around Me“ je zhudebněná temnota, jež posluchače pevně sevře ve své náruči. Stačí se jen oddat Maxově dynamickému vokálu a nechat se zasněně unášet ponurou nocí až k uspokojivému konci.

Vzhledem k citelnému inspirování se u pionýrů žánru vzbuzuje první oťukávání se Sorrowful Land dojem neoriginality, avšak po důkladném seznámení se začne lehce odkrývat osobitost. V tom, co Max vytvořil na debutu, nyní pokračuje, jen je jeho tvorba o něco silnější a posouvá se o kousek výše. Ty, kteří si doom metal poslechnou jen na dušičky, Sorrowful Land zřejmě neosloví. Pokud ale tónům tragického rážení holdujete, stojí tento ukrajinský projekt za pozornost.

Peťulín             


FB SORROWFUL LAND

YouTube ukázka – Where the Sullen Waters Flow

Seznam skladeb:
1. As I Behold Them Once Again
2. Where the Sullen Waters Flow
3. The Night Is Darkening Around Me

Sestava:
Max Molodtsov – všechny nástroje

Rok vydání: 2017
Čas: 27:45
Label: Solitude Productions
Země: Ukrajina
Žánr: doom metal

Diskografie:
2016 – Of Ruins...
2017 – Where the Sullen Waters Flow (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.01.2018
Přečteno: 1824x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13468 sekund.