PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Jon BON JOVI - Blaze Of Glory

Když skončila dlouhatánská koncertní šňůra, spojená se čtvrtým albem Bon Jovi „New Jersey“, musela přijít pauza. Jenže chtějte po takových personách, jako byl Jon Bon Jovi či Richie Sambora, aby se jen tak bezcílně poflakovali. Takže když Jonovi přišla nabídka od herce Emilia Esteveze, aby se podílel na natáčení volného pokračování westernu (tomu asi vážně nešlo odolat) „Mladé pušky“, bylo zaděláno nejen na drobnou filmovou roli, ale hlavně na první Bon Joviho sólové album (byť tomuto pojmu se Jon Bon Jovi docela bránil a označoval písně z alba „Blaze Of Glory“ jako skladby, určené pro film). Vše údajně vyprovokovala Estevezova touha využít ve filmu skladbu „Wanted Dead Or Alive“. Vzhledem k tomu, že tato píseň však měla svým textem s westernovou tématikou pramálo společného, byl Bon Jovi proti a nabídl, že napíše něco využitelnějšího. A jak vzpomíná další z herců Keither Sutherland, vznikla slavná „Blaze Of Glory“ ve chvíli, kdy se herecký ansámbl nacpával hamburgery a Jon Bon Jovi si jen tak něco čmáral na ubrousek…

U „Blaze Of Glory“ je třeba připomenout několik skutečností - skladby z „Blaze Of Glory“ nebyly plně využity v rámci filmu (tady bych viděl tu křižovatku mezi pojmy soundtrack k filmu a sólové album, využívající jednoho koncepčního tématu), za pozornost stojí seznam zajímavých osobností, jež si Jon pozval ke spolupráci, ze kterých zaujmou zejména dlouholetý Jonův kámoš Aldo Nova, Jeff Beck, Elton John, či Litlle Richard, stejně jako skutečnost, že se jedná o jedinou nahrávku, kde (vyjma závěrečného a s předchozím děním nepříliš souvisejícího stylového ocásku) si Jon Bon Jovi vystačil autorsky zcela sám. A při skládání měl skutečně extrémně silnou chvíli (inu, je vidět, že westernová tématika pro něj byla velmi inspirující).

Už úvodní „Billy Get Your Guns“ (ve které se sešli hned tři z výše jmenovaných hostů) má v sobě tu typickou lehkost Jonova rukopisu, umocněnou nejen „rozvernou“ otevírací hláškou „You-hoo, I`ll make ya famous!“ s následným výstřelem, ale i úžasným optimismem a celkovou uvolněností, ve které prosvítá živé piáno a Jonův hlas zde zní velmi přitažlivě, svěže, mladě a Jeff Beck si se svým sólem úžasně hraje. Baladicky houpavé a konejšivě procítěné „Miracle“ dodá ohromnou sílu poměrně nenápadný akordeon, titulní dokonale vypointovaná píseň těží z dramatické atmosféry, směřující do strhujícího refrénu (kdo by neznal bombasticky zpracovaný videoklip?), hráčských detailů (zejména další dokonalé Beckovo sólo) i sytého a emotivního Jonova zpěvu. Krátké emotivní akustické vyznání Billyho Kida v „Blood Money“ (kromě zpěvu zde Jon sáhl i po harmonice) vyzní poměrně pateticky a dokonale připraví půdu pro jednu z nejsilnějších a nejemotivnějších skladeb (zejména díky přesvědčivě barevnému Jonově zpěvu) na desce, decentní smyčce i černobílé klapky dodávají „Santa Fe“ naprosto pohlcující atmosféru. Do „Justice In The Barrel“ propašoval Jon Bon Jovi něco etnických motivů, které ještě umocní Beckovo kytarové dráždění, aby píseň explodovala do velmi chytlavého motivu, „Never Say Die“ má velmi blízko k pompéznosti a optimismu klasických Bon Jovi, tuhle píseň si lze v repertoáru Jonovy domovské kapely představit asi nejsnáz z celého alba, atmosféru šantánu z Divokého západu probudí Jon za vydatné hlasové podpory Little Richarda (o parádním klimpru nemluvě) v úsměvné „You Really Got Me Now“, nenáročně zpěvná „Bang A Drum“ zní opět velmi uvolněně, nejemotivnější zážitek celého alba si Bon Jovi schová až na samotný závěr – plačtivě drásavá „Dyin` Ain`t Much Of A Livin`“ s křehkým piánem, silným melodickým motivem a mrazivým vyvrcholením příběhu „všechna tahle sláva ti nepřinese svobodu… doufám, že se za mě někdo pomodlí, když přijde můj čas…“ je velmi působivá. Dovětek v podobě soundtrackového „Guano City“ od Alana Silvestriho je při takto rozbouřených emocích možná úplně zbytečný…

Jon Bon Jovi na téhle desce (a je úplně nepodstatné, jestli ji považovat za jeho první sólové album či nikoliv) v podstatě pokračoval v linii, nastavené u Bon Jovi. „Blaze Of Glory“ je plné přitažlivých hitových melodií. Pokud mělo být „New Jersey“ jakousi labutí písní za bezstarostnou teenegersky orientovanou muzikou Jonovy party, až „Blaze Of Glory“, byť o něco dospělejší a ne tak přímočaře hitové, tuhle kapitolu definitivně uzavřelo. A to naprosto odzbrojujícím způsobem.

Savapip             

Film „Young Guns II.“ měl obrovskou mediální masírku. Klasicky westernově zarostlé tváře Emilia Esteveze, Kiefera Sutherlanda, Lou Diamond Phillipse a Christiana Slatera hleděly tenkrát z každého rohu ulice, z každé výlohy a za nimi burácela skladba „Blaze Of Glory“. Jon Bon Jovi je zpět a dokázal to i bez své kapely, tvrdily propagační slogany. A skutečně skladba „Blaze Of Glory“, podpořená megalomanským klipem, kde sám Jon stojí na útesu a deklamuje věrně známý text, byla impozantní. Čekala se tedy deska, která všem vytře zrak a Jon tak dokáže, že se poprvé (jako pak ještě několikrát) obejde bez svého několik let nerozlučného dvojčete Richieho Sambory. Vše se ale ukázalo být trochu jiné. Jak byl film „Young Guns II“ přes velké očekávání jen lehce nadprůměrný (oproti skvělému předchůdci z roku 1988), dopadla deska „Blaze Of Glory“ skoro na chlup stejně. Celá kolekce stojí ve stínu titulního megahitu a i přes další povedené věci lze o „Blaze Of Glory“ mluvit jako o desce jedné skladby. Je tu pár dalších parádních čísel jako zejména „Santa Fé“, „Miracle“ a „Never Say Die“ a řada hvězdných či zajímavých hostů (například Jeff Beck, Elton John, tehdejší kytarista Ratt Robbin Crosby či spolupracovník kapel Journey, Boston nebo i Mariah Carey a Pauly Abdul, basista Randy Jackson), ale i několik skladeb, které nejsou až tak přesvědčivé, či je lze dokonce považovat za jasnou vatu. Jedná se hlavně o takové věci jako „Blood Money“, „Justice In The Barrel“ nebo „Dyin` Ain`t Much Of A Livin`“, které ukazují jistou kompoziční vyčerpanost nebo fakt, že si Jon není sám na vlastních nohách tak úplně jistý. „Blaze Of Glory“ tedy přinesla velký záblesk slávy, ovšem může za něj děkovat především titulní skladbě.
Pepsi Stone 6,5/10

www.bonjovi.com

YouTube ukázka – Blaze Of Glory

Seznam skladeb:
1. Billy Get Your Guns
2. Miracle
3. Blaze of Glory
4. Blood Money
5. Santa Fe
6. Justice in the Barrel
7. Never Say Die
8. You Really Got Me Now
9. Bang a Drum
10. Dyin` Ain`t Much of a Livin`
11. Guano City


Sestava:
Jon Bon Jovi - zpěv, kytara, piáno, harmonika
Jeff Beck - kytara
Aldo Nova – kytara, klávesy
Robin Crosby - kytara
Dany Kortchmar - kytara
Waddy Wachtel - kytara
Bob Glaub - baskytara
Randy Jackson - baskytara
Elton John - piáno
Littel Richard – piáno, zpěv
Benmont Tench – piáno
Phil Parlapiano - akordeon
Kenny Aronoff - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 48:43
Label: Mercury Records
Země: USA

Diskografie:
1990 - Blaze Of Glory
1997 - Destination Anywhere

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.03.2018
Přečteno: 8743x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Deska je to skvělá......Pepsiho recenze...11. 04. 2018 7:27 Kolík
...Ale jo, docela se...29. 03. 2018 20:37 rumcajs
Jedináfošna, našlapaná...29. 03. 2018 14:27 b.wolf
Asi tak. Perfektní...29. 03. 2018 12:16 JonathanGray
Blaze of GloryTak tady se plně...29. 03. 2018 10:11 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11441 sekund.