PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRICK OR TREAT - Re-Animated

Malinko jsem zaváhal, když jsem se dozvěděl, že nová studiovka italských melodiků Trick Or Treat nebude tradičním příspěvkem, ale že bude obsahovat metalové verze znělek a hlavních témat nejrůznějších animovaných seriálů. Hned první poslech desky mě ale usvědčil ze zbytečné úzkostlivosti, stejně jako pošetilosti, kdy jsem si neuvědomil, že daný koncept zavdává výjimečnou příčinu k rozehrání barvité melodické show, ve které nebude ani v nejmenším popřena esenciální podstata kapely, jež se naopak stala hlavním a nadmíru zábavným hybatelem vybraných hudebních motivů.

Většinu z nich jsem navíc neznal, takže můj zážitek není nijak ochuzen a novinku Italů si užívám jako plnohodnotné řadové album (za které je nakonec oficiálně považováno). Možnost vybrat si vhodné skladby ke zpracování navíc svým způsobem zmenšuje riziko výplňkových písní nahrávky, kterých se italští autoři nebyli schopni vyvarovat ani na jednom z předešlých studiových počinů. A to se také potvrdilo, když v podstatě každá z devatenácti (!) položek playlistu kypí zábavným obsahem. Už intro „Voltron“ zavdá příčinu k upřímné radosti, navazujícího "Batmana" pak ozdobí velmi harmonický refrén. V něm se představí známý Roberto Tiranti (Labyrinth), což je ovšem první borec z velmi dlouhého seznamu pozvaných hostů, za které by se nemusela stydět přední metalová opera.

V každé z dalších písní si totiž zpěvák Alessandro Conti střihne duet s jiným vokalistou či vokalistkou, přičemž všichni s tímto úžasným pěvcem sehráli plnohodnotnou partii. Nepřekvapí to u zmíněného Tirantiho nebo dalších (relativně) známých zástupců italské scény, jako je Michele Luppi (Secret Sphere) či Marco Pastorino (Even Flow). Většina jmen pro mě ale byla doposud neznámá, pravděpodobně i proto, že pocházejí z mimo-metalové scény, jako např. jistý Giorgio Vanni, který předvede skvostný výkon v kusu „What´s My Destiny Dragonball“ (ano, určitou část alba tvoří covery z klasických japonských anime seriálů, s předlohou v komiksu zvaném manga). V dané kompozici – stejně jako ve většině zbývajících – zazní mimořádně libozvučené sólo, kde se vlastně Italové přesouvají od coveru k vlastní licenci, jelikož lze těžko předpokládat, že by v původních skladbách zněly čiré powermetalové vyhrávky a melodie.

Velmi hezky se poslouchají také hostující zpěvačky, jako je Sarah Squadrani (Ancient Bards), která se v písni „Jem“ výtečně doplňuje s Contim a i díky jemnějšímu – avšak na albu častému – rockovému vyznění, stejně jako zpěvu v italštině (opět běžný prvek, uslyšíme dokonce i japonštinu) skladba připomíná klasický italský pop ve stylu Ricchi e Poveri. Neméně dobře si vede Adrienne Cowan (Light & Shade) v hitovými tóny napěchovaném „Let It Go“, potažmo Japonka Erabu Yurie v opusu „Pegasus Fantasy“, z jehož parády ubírá malinkatý kousek jenom fakt, že jde o často předělávanou skladbu, vzpomeňme např. na další Italy Highlord, na druhou stranu refrén této kompozice je natolik chytlavý, že se jen tak neoposlouchá. Mezi položky s dalšími pamětihodnými chorusy patří kus „Daitarn 3“, kde dále - krom zpěvu Michele Luppiho, který zde přispěl i hrou na klávesy - pobaví pohodové a půvabně vyoblené sólo. Velmi příjemně se poslouchá také ústřední část "Jeeg Robot D´Acciaio“ s Giacomo Volim (Rhapsody Of Fire), ve které však v závěru překvapí vyloženě progové sólo. Na to lze však nahlížet jako na vhodné variabilní zpestření a náladový posun od všeobecně rozjuchaného obsahu, k čemuž výrazně přispívá poslední nezmíněný aspekt, kterým jsou sbory.

Ty svojí rozvášněnou energií dotvářejí optimistický náboj písní, potažmo jejich žánrový rozptyl oscilující krom rocku a (power) metalu na hranici irského folku („David Gnomo“) nebo okamžiků, kde vícehlasy evokují křesťanské gospely („Prince Valiant“, „Il Mistero Della Pietra Azzura“). Tohle album zkrátka Italům vyšlo, sice je jeho stopáž nakonec opravdu malinko přepálená, nejde však o nic zásadního a už vůbec by to nemělo odradit od poslechu nikoho, kdo si libuje ve vzdušných, hravých a příjemně rozmanitých rock´n´metalových melodiích.

Petr Štěpnička             

A na nejzbytečnější desku roku je zaděláno, nejspíš málo co překoná tuhle pitomost. Neznám (a ani vlastně nechci znát) motivaci Trick or Treat napsat a nahrát takhle vlezlou a prvoplánovou desku. Ano, melodie jsou velmi, velmi chytlavé, ale to mají třeba Maxim Turbulenc, ke kterým bych bez uzardění tuhle desku přirovnal, přece také. Inu, i z metalu lze udělat totální kašpařinu, ale třeba si jen kluci chtěli udělat radost. Kdyby většinu kousků kluci plácli jako bonus za normální album, mohli mít na čtvrtstoletí ve vymýšlení kravin vybráno, takhle pohromadě můžu říct jen použijte v případě nutné obrany, je to skutečně velmi odpudivé. Nebrat, nebrat, nebrat! A ještě jednou nebrat.
Savapip 2,5/10

www.trickortreatband.com

YouTube ukázka - Daitarn 3

Seznam skladeb:
1. Voltron
2. Batman
3. Cinque Samurai
4. What´s My Destiny Dragonball
5. Jeeg Robot D´Acciaio
6. Jem
7. Oltre I Cieli Dell´Avventura - Pokémon
8. David Gnomo
9. Prince Valiant
10. Il Mistero Della Pietra Azzurra
11. Daitarn 3
12. Beyblade Metal Masters
13. Devilman
14. Robin Hood
15. Ken Il Guerriero
16. Diabolik
17. King Arthur and the Knights of Justice
18. Let It Go
19. Pegasus Fantasy

Sestava:
Alessandro Conti - zpěv
Guido Benedetti - kytara
Luca Venturelli - kytara
Leone Villani Conti - baskytara
Luca Setti - bicí

Hosté:
Chiara Vecchi - sbory
Silvia Vecchi - sbory
Simone Mularoni - kytara (song 5)
Lethien - housle (song 8)
Emanuele Casali - klávesy (song 7)
Andrea Arcangeli - basyktara (song 13)
Alessio Lucatti - klávesy
Roberto Tiranti - zpěv (song 2)
Mark Basile - zpěv (song 3)
Giorgio Vanni - zpěv (song 4)
Giacomo Voli - zpěv (song 5)
Sara Squadrani - zpěv (song 6), sbory
Marco Pastorino - zpěv (song 7)
Damnagoras - zpěv (song 8)
Potowotominimak - zpěv (song 9)
Chiara Tricarico - (song 10), sbory
Michele Luppi - zpěv (song 11), klávesy (song 11)
Danny Metal - zpěv (song 12)
Steva - zpěv (song 13)
Tomi Fooler - zpěv (song 14)
Fabio Dessi - zpěv (song 15), sbory
Adrienne Cowan - zpěv (song 18)
Erabu Yurie - zpěv (song 19)

Rok vydání: 2018
Čas: 1:04:59
Mix a mastering: Simone Mularoni
Země: Itálie
Žánr: melodický metal/power metal/hard rock/rock

Diskografie:
2006 - Evil Needs Candy Too
2009 - Tin Soldiers
2012 - Rabbits Hill Pt. 1
2016 - Rabbits Hill Pt. 2
2018 - Re-Animated

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.03.2018
Přečteno: 8887x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pohodové veselé...4. 07. 2018 7:59 htaedas
Tedykonečně jsem se k...16. 04. 2018 8:28 b.wolf
to htaedas:...5. 04. 2018 8:35 Savapip
S touhle kapelou se...5. 04. 2018 8:16 htaedas
Natuhle desku jsem...29. 03. 2018 14:41 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0899 sekund.