NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MARK KNIGHT AND THE UNSUNG HEROES - Don`t Kill The Cat

Přestože kytarista Mark Knight ještě působí v jakési druhé sestavě své někdejší party Bang Tango s přídomkem Redux (což je sdružení muzikantů, kteří se distancovali od vokalisty Joea Lestého), nemá toho se světem této losangeleské funky hairmetalové formace mnoho společného. Nahrál s nimi sice tři jejich nejlepší desky „Psycho Cafe“, „Dancin` On Coals“ a „Love After Death“, ale jeho současná hudba je už úplně jiná. Sám si podle svých slov už nedovede představit, že by skládal dnes takové věci jako „Someone Like You“ nebo „Love Injection“. A ruku na srdce… bylo by to vlastně už i přitažené za vlasy. Knightova současná hudba je mnohem dospělejší, civilnější a prostě daleko více klasicky americká než divoká hairmetalová minulost.

Co čekat od novinky „Don`t Kill The Cat“ je vlastně jasné. Svou tvář v tomto desetiletí Mark Knight vyprofiloval velmi silně. Už v roce 2006 ukázal, že jeho srdce bije spíše pro blues rock než pro hair metal a tento prvek se v následujících letech ještě prohloubil. Právě jeho kapela Mark Knight And The Unsung Heroes měla takový trend hojně zastupovat, což ukázalo i pět let staré debutové album „Road Sick Eyes“. O dva roky mladší bezejmenná nahrávka, která vyšla pouze pod kytaristovým jménem, směřovala spíše ke country rocku, ovšem na The Unsung Heroes prach padat nezačal. Úplně potichu, bez jakéhokoliv humbuku, vychází jejich druhá deska a zdá se, že Mark Knight stojí na velmi pevných základech.

Vodícím prvkem této desky je samozřejmě zase blues rock, který se sice už pomalu zbavuje hardrockových kořenů sedmdesátých let a akcentuje vlivy minulého Knightova sólového alba. Názvuky country jsou jasně slyšet zejména v titulní „Don`t Kill The Cat“, která se spolu s „Last Goodnight“ a závěrečnou „Undone“, dá označit jako jasně countryová skladba. Tento styl sice ještě zaslechnete ve věcech jako „Open You Eyes“ nebo ve skvělé „1955“, ale v nich už není určujícím a zde se už míchá s bluesovou složkou. Ta je na desce zásadní, ale ani ona nedokáže zakrýt písničkářskou formu, kterou tentokrát Knight nastolil. Tvrdší blues/hardrockové kytary tak hrají prim hlavně v úvodní „Hey Mama“, kde Knight vytáhne riff, kterým by možná nepohrdl ani Jimmy Page.

Dost možná nejlepší skladba celé kolekce „Hard To Say“ už uhýbá jinam a možná je to právě tahle věc, která dokonale demonstruje, kam by se v příštích letech mohla kariéra tohoto sympatického kytaristy posouvat. Knight najednou nechává kytarové riffy spát a předkládá rock klasicky amerického střihu, který si nezadá v ničem s nejlepšími písničkáři, opěvujícíni nekonečné rozpálené silnice a žhavé kočky v barech podél nich. Navíc jako zpěvák je stále více přesvědčivější a jeho naléhavý hlas k novým skladbám sedne dokonale. Stačí si poslechnout i „Test Of Time“, „Free“ či „Roadside Pain“ a hned je jasné, kam se Knightova kariéra ubírá.

Starým fanouškům Bang Tango asi moc vonět nebude, protože od této kapely se její bývalý kytarista vzdaluje s každou deskou dál a dál. Ovšem s každou další nahrávkou dospívá jako svébytný muzikant, písničkář, což mu rozhodně nemůže nikdo zazlívat. Vlastně už je jedno, jestli desky vydává jen pod svým jménem nebo s kapelou The Unsung Heroes, ten rozdíl se už setřel natolik, že se oba světy navzájem potkávají. Navíc je z tohoto alba cítit, že Knight dělá svou současnou hudbu srdcem a s velkou radostí.

Jan Skala             


www.markknightandtheunsungheroes.com

Seznam skladeb:
1. Hey Mama
2. Hard To Say
3. Open Your Eyes
4. Don`t Kill The Cat
5. 1955
6. Free
7. Lucy`s Blues
8. Test Of Times
9. Roadside Pain
10. Malabama
11. Last Goodnight
12. Undone

Sestava:
Mark Knight - zpěv, kytara
Mark Tremalgia - kytara
Reeve Downes - baskytara
Tigg Ketler - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 51:25
Label: Mark Knight Music
Země: USA
Žánr: blues rock/country rock

Diskografie:
2013 - Road Sick Eyes
2018 - Don`t Kill The Cat

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.05.2018
Přečteno: 1299x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09399 sekund.