NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THERION - Vovin

V roce 1998 byli Therion ve zvláštní pozici. Na jedné straně již byli komerčně úspěšným tělesem, což jim poskytlo prodloužení smlouvy s Nuclear Blast, na straně druhé jako kapela vlastně neexistovali. Therion byl jediný muž, Christopher Johnsson. Ten chtěl nahrát další desku, ale uvědomil si, že hudebníci, kteří s ním byli na turné, nedokáží realizovat jeho vize v nahrávacím studiu. Proto si najal profesionální muzikanty, kterými byl bubeník Wolf Simon a baskytarista Jan Kazda. S kytarami vypomohl Tommy Eriksson i známý producent Waldemar Sorychta. Nahrávka vznikla ve slavném Woodhouse Studios, kde nahrávali například Tiamat, The Gathering, Moonspell či Samael. Therion využili poprvé skutečný orchestr a desku nazvali „Vovin“.

Už úvodní „The Rise Of Sodom And Gomorrah“ musela ve své době velmi překvapit. Není to metalová vypalovačka, není vlastně ani rychlá a dokonce spíš než o metal se jedná a klasiku. Vše ovládají smyčce a nutno říci, že takto krásně znějící nebyly do té doby v metalové hudbě slyšet. Konečně se přidají i bicí (ovšem velmi klidné) a kytara. Ta zní velmi decentně, jako by byla pouze součástí orchestru. Ústřední riff je naprosto jednoduchý, a přesto skladbě sluší. Vše je o orchestru. Johnsson se tu opravdu pustil do vážné hudby. Sbory uchvátí svou promyšleností a nápaditostí. Skladba má dokonce velmi chytlavý refrén a v kombinaci s dokonale složenou hudbou se jedná o jednu z nejlepších skladeb Therion a vůbec symfonického metalu jako takového.

„Birth Of Venus Illegitima“ je už kytarovější, nikoliv však co se týče tvrdosti. Kytary jsou zde velmi melodické a spíše hard rockové. Velký prostor dostanou výrazné mužské sbory, které předvádějí souboj s ženskými a jako třešinka na dortu se přidává i hlas zpěvačky Sarah Jezebel Devy, která už dříve jela s Therion na turné. Závěr skladby krásně vrcholí v epickém smyčcovém finále. Poklidné tempo nakopne až „Wine Of Aluqah“ a konečně má člověk pocit, že poslouchá metal. Na této skladbě jde krásně vidět symbióza metalu a vážné hudby. Divoké bicí a řízná kytara tu hraje parádně, ale vše ostatní už spadá do říše klasiky. Zní to však, jak by oba světy k sobě odjakživa patřily.

Vrcholem alba je přes osm minut dlouhá balada „Clavicula Nox“. Najednou zmizí orchestr a zní rockový ploužák. Místo sborů tu zpívá samotná Martina Hornbacher, která později s Therion jela rozsáhlé turné. Skladba je to dramatická a postupně se objeví tvrdý, i když jednoduchý riff a zpět jsou masivní sbory. Smyčce zazní až ke konci skladby, aby umocnili sílu celé písně, která je ukázkou toho, v jaké byl Johnsson skladatelské formě. Závěrečný kytarový motiv je jedním slovem nádherný. Takřka uprostřed nahrávky je jediná opravdu rychlá metalová skladba „The Wild Hunt“. Speed metalové tempo, rychlé riffy a sbory, to je stručná charakteristika této krátké vypalovačky, refrén obstará hostující Ralf Scheepers (Primal Fear).

„Eye Of Shiva“ vrátí hudbu zpátky do klidu a atmosféry, která je albu vlastní. Skladba je charakterově podobná „Clavicula Nox“, avšak je jemnější. Nádherný je zejména závěr, kdy se kytara doslova mazlí s posluchačem a následně je píseň dovršena sborovými zpěvy. Druhou polovinu alba načne sborová „Black Sun“ a následuje intermezzo v podobě „The Opening“. Následně deska poněkud potemní, respektive působí melancholicky. „Morning Star“ a „Black Diamonds“ jsou melancholií prostoupené a i když pokračují v tom, co již „Vovin“ nabídlo, nálada opadne a hudba vás donutí se ponořit do myšlenek. Ponurost závěru desky pak podtrhne závěrečná „The Raven Of Dispersion“. Tahle věc má téměř doom metalové parametry, díky tempu, kytarám a především atmosféře, která láme srdce.

„Vovin“ je krásné album. Není příliš metalové, je doposud nejjemnějším počinem kapely, ale dokáže právě tento žánr dokonale propojit s vážnou hudbou. Svým způsobem může být tahle deska pro mnoho rockerů pozvánkou k vyzkoušení klasiky. V každém případě je úplně jedno, že na „Vovin“ převažuje klasika a kytary s bicími fungují spíš jen jako doprovodné nástroje, bez kterých by se hudba vlastně obešla. Důležité je, že tohle album je nahrávkou plné krásné a ryzí hudby.

Therion v období vydání této desky byli už velmi známí, mohli jste je vidět v tehdy populární televizi Viva a z „Vovin“ se stal komerční trhák. Možná ne globálně, ale pro Nuclear Blast to bylo nejprodávanější album z jejich stáje. Desky se prodalo jen v Evropě přes sto padesát tisíc kousků. Bylo to opravdu skvělé období pro symfonický metal.

Tomáš Marton             

Na albu „Vovin“ se Christofer Johnsson opět skladatelsky posunul, a to směrem, který nemusel být striktním metalistům po chuti, o fanoušcích původní deathové tvorby Therionu ani nemluvě, těm se při poslechu musely zorničky rozšiřovat do tvaru otazníku a vykřičníku. Metal byl najednou odsunut na boční kolej a prim začaly hrát orchestrace, avšak nikoli výbušné ve stylu desky „Theli“, ale povětšinou subtilní, vyjádřené toliko jemným smyčcovým hlazením. Zůstal ovšem zachován cit pro dramatickou kompoziční stavbu a vnesení takřka všudypřítomných sborů. Budování atmosféry je ve většině písní pozvolné, a to až do takové míry, že by člověk měl před poslechem vyklidnit mysl i duši, aby do něj mohly éterické tóny vstupovat hladce a svobodně. Nicméně pokud se do podobného stavu nebudeme schopni dostat (což by v dnešní neurotické době nebylo nic divného), můžeme album využít a počkat, až jeho obsah udělá meditační práci za nás. Možná to bude chvíli trvat, nejpozději u závěrečných tónů skladby „Clavicula Nox“ by ale mělo být hotovo (pokud ne, tohle dílo opravdu není pro vás). Tato fenomenální (polo)baladická kompozice znamená skladatelský vrchol, v jehož jemnohmotné struktuře se střetává odzbrojující křehkost s mistrně vystupňovanou gradací, a to v dokonalé harmonické symbióze. Podobný skvost přitom na albu figuruje ještě jeden, je jím opus „Raven Of Dispersion“, ve kterém dechberoucí symfonická katarze evokuje píseň „To Mega Therion“ (deska „Theli“), v souladu s charakterem díla nikoli ve spektakulárním, ale spíše romanticko-emotivním podání. Jako rozbuška pak v tomto ohledu působí „The Wild Hunt“, v němž dojde na čiré power-speedmetalové tempo (a také jedno z prvních hostování Ralfa Scheeperse, jenž je dnes na roztrhání). Stejný rytmus brilantním způsobem osvěží také závěr „Wine Of Aluqah“, nejde přitom o fúzi nepatřičnou, ale bezproblémově zapadající do promyšleného konceptu celé nahrávky. Na ní možná někomu nesednou až příliš se vlekoucí a smyčkovitě se opakující (zejména) mužské sbory, jde však pouze o detail, který nemůže ubrat desce na její výjimečnosti, zvlášť pokud vezmeme v úvahu dvě dekády, které právě na začátku května uběhly od jejího vydání.

Pagan 9/10

therion.se

YouTube ukázka - The Rise of Sodom and Gomorrah

Seznam skladeb:
1. The Rise of Sodom and Gomorrah
2. Birth of Venus Illegitima
3. Wine of Aluqah
4. Clavicula Nox
5. The Wild Hunt
6. Eye of Shiva
7. Black Sun
8. The Draconian Trilogy: The Opening
9. The Draconian Trilogy: Morning Star
10. The Draconian Trilogy: Black Diamonds
11. Raven of Dispersion

Sestava:
Christofer Johnsson - zpěv, kytara, klávesy
Hosté:
Wolf Simon - bicí
Jan Kazda - baskytara
Tommy Eriksson - kytara
Waldemar Sorychta - kytara
Sarah Jezebel Deva - zpěv
Martina Hornbacher - zpěv
Ralf Scheepers - zpěv

Rok vydání: 1998
Čas: 54:54
Label: Nuclear Blast
Země:Švédsko
Žánr: Symphonic metal

Diskografie:
1991 - Of Darkness....
1992 - Beyond Sanctorum
1993 - Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas
1995 - Lepaca Kliffoth
1996 - Theli
1997 - A´arab Zaraq - Lucid Dreaming
1998 - Vovin
1999 - Crowning of Atlantis
2000 - Deggial
2001 - Secret of the Runes
2004 - Lemuria
2004 - Sirius B
2007 - Gothic Kabbalah
2010 - Sitra Ahra
2012 - Les Fleurs du Mal
2018 - Beloved Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.05.2018
Přečteno: 8574x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zpěvačka Martina...9. 06. 2018 22:11 Cloudie
Moje prve...25. 05. 2018 9:53 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09133 sekund.