NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CANDLEMASS - House Of Doom

Všemožné encyklopedie mluví o švédské legendě Candlemass jako o živoucí kapele. Přesto je tento status poněkud zavádějící. Mozek formace, basista Leif Edling, donedávna se léčící s únavovým syndromem už několikrát tvrdil, že Candlemass jsou kapela minulosti a návdavkem přidal debutové album svého vlastního projektu The Doomsday Kingdom. Navíc už mnohokrát zazněly z tábora kapely zprávy, že šest let starý počin „Psalms For The Dead“ je určitě posledním albem, jaké kdy Candlemass vydali. Proto také předloňská emise čtyř nových písní pod názvem „Death Thy Lover“, kde se poprvé v roli zpěváka objevil Mats Levén (ex-Treat, Yngwie Malmsteen), působila na fanoušky jako zázrak. Navíc Levén se v roli frontmana osvědčil a fanoušci jej nakonec přijali za svého, přestože hlasy po tom, aby se na svůj post vrátil legendární Messiah Marcolin, stále neutichají.

Je ale dost dobře možné, že fanoušky velmi dobře přijaté „Death Thy Lover“ přesvědčilo Edlinga, že pokračování Candlemass má stále ještě smysl. I když zatím samozřejmě nepadlo ani slovo o tom, že by se někdy v budoucnu měla točit nová řadová deska, zdá se, že Candlemass přece jen nejsou odepsaní. Důkazem toho může být i další čtyřskladbová nahrávka „House Of Doom“, která opět vznikla s Levénem za mikrofonem. Jedná se o startovní výstřel k nové éře kapely nebo jen jakési „držhubné“ pro fanoušky, kteří poukazují na vliv a dopad klasických alb jako „Epicus Doomicus Metallicus“, „Ancients Dreams“ či megakultovní „Nightfall“ a stále se dožadují nového materiálu? Ať je to už jak chce, jisté je, že přece jen nový materiál vzniká. A nejde jen o nějaké vymetení šuplíku či druhořadé, dávno odložené nápady.

Kdo si zvykl na Levénův hlas a zalíbilo se mu „Death Thy Lover", nemůže být nespokojen ani tentokrát, přestože „House Of Doom“ není tak sevřená nahrávka, jako byla ta minulá. Tuto čtyřskladbovou kolekci je možné rozdělit do dvou částí. Ta první, složená z úvodních dvou skladeb „House Of Doom“ a „Flowers Of Deception“, je titánsky rozmáchlá, kompozičně ukotvená v nejlepších letech kapely a nepostrádající veškeré atributy Candlemass. Právě tyhle dvě skladby, ač je jejich stavba dost podobná, mají největší sílu. „House Of Doom“ začíná sice spíše hardrockověji, kdy refrén můžeme s trochou nadsázky označit i za stadionový, ovšem v druhé polovině se skladba zlomí do zmučeného doommetalového tempa, kde atmosféru zmaru umocní funkční použití zvonu a zvuku kostelních varhan. „Flowers Of Deception“ je tvrdší od prvních tónů, ale stejně jako skladba předchozí má svůj předěl, kdy se opět dostane sabbathovskými riffy do hustých doomových bažin.

Druhá polovina EP se nese v poněkud uvolněnějším duchu, jako kdyby Candlemass chtěli trochu zvolnit. Poněkud krátká, tříminutová balada „Fortuneteller“ tak staví spíše na akustických kytarách a nezvykle hlubokém Levénově projevu, ovšem zdá se, jako kdyby za celou dobu své stopáže nedokázala říct všechno, co měla na srdci. Závěrečná instrumentálka „Dolls On A Wall“ zase působí jako kdyby vyrostla z jamu ve zkušebně, kde muzikanti vyznávali svou dávnou lásku k Black Sabbath. Přesto jsou ale i tyto dvě skladby působivé a na „House Of Doom“ určitě mají své opodstatnění.

Tohle EP dokazuje, že duch švédské legendy je stále živý. Nahrávka v podstatě podtrhuje výjimečnost kapely a opět alespoň trochu uspokojí řádně vyhladovělé fanoušky. Dá jim zároveň naději, že se ještě dočkají plnohodnotného díla. S přihlédnutím ke kvalitě materiálu, jaký Candlemass v současnosti mají k dispozici, by to určitě nebyla deska k zahození.

Jan Skala             


www.candlemass.se

YouTube ukázka - House Of Doom

Seznam skladeb:
1. House Of Doom
2. Flowers Of Deception
3. Fortuneteller
4. Dolls On A Wall

Sestava:
Mats Levén - zpěv
Lars Johansson - kytara
Mats Björkman - kytara
Leif Edling - baskytara
Jan Lindh - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 19:52
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: doom metal

Diskografie:
1986 - Epicus Doomicus Metallicus
1987 - Nightfall
1988 - Ancient Dreams
1989 - Tales Of Creation
1992 - Chapter VI
1998 - Dactylis Glomerata
1999 - From The 13th Sun
2005 - Candlemass
2007 - King Of The Grey Islands
2009 - Death Magic Doom
2012 - Psalms For The Dead
2016 - Death Thy Lover EP
2018 - House Of Doom EP

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.06.2018
Přečteno: 2202x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12653 sekund.