IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ace FREHLEY - Spaceman

Když kvůli alkoholové a drogové závislosti (a s tím související neschopnosti normální činnosti) vyhazovali Ace Frehleyho z řad Kiss, kdo by tehdy řekl, že bude z členů této kapely o více než třicet let později nejaktivnější. Vlastně by ani být nemusel, protože jeho účinkování ve zmíněné americké legendě a spoluautorství řady zásadních skladeb jejich repertoáru mu už dávno zaručilo hvězdný status a příjem dostatečného množství peněz. Ale jak to vypadá Frehley chytil druhý dech. A ani k tomu nepotřebuje make-up na ksichtě jako jeho někdejší kolegové Gene Simmons a Paul Stanley. Přestože minulost v Kiss rezonuje v jeho hudbě dosud a spojitost s jeho tehdejší postavou Spacemana je kladena stále na odiv, Frehley je natolik zručným muzikantem a skladatelem, že rozhodně nečerpá jen z minulosti. Znát to bylo na čtyři roky staré sólovce „Space Invader“, která mohla dost dobře fungovat jako hozená rukavice dřívějším kolegům, se kterými se už dostal i do Rock n`rollové síně slávy, protože nabízela kvalitnější materiál, než se kterým přišli samotní Kiss na postcomebackových deskách „Sonic Boom“ a „Monster“. A při chuti je tento legendární kytarista i v současnosti, možná ještě víc, než tomu bylo před čtyřmi lety.

<>„S Acem je to těžké, je tak talentovaný a skvělý hráč, ale po lidské stránce je to nezodpovědný parchant. Obzvlášť, když se zase vrací ke starým návykům,“ počastoval Gene Simmons svého kolegu v době, kdy byl na přelomu milénia znovu vyhazován z Kiss. Dnes už tohle možná neplatí a proto je to právě jeden ze dvou odvěkých vůdců Kiss, kdo je uváděn v případě novinky „Spaceman“ jako ten nejhvězdnější host. Davy Kiss Army si proto začaly pochrochtávat blahem už v době, kdy svět oblétla společná fotka těchto dvou pánů a oznámení, že na Frehleyho novince bude ke slyšení Simmonsova baskytara. Je, pravda, jen v jedné ze skladeb, v úvodní „Without You I`m Nothing”, která začíná klasickým simmonsovským monster pochodem, aby se pak rozlila v mohutném refrénu. Simmonsův zatěžkaný styl je zní cítit na sto honů a skvěle se tak doplňuje s písničkovějším a rozvernějším Frehleyho rukopisem.

Ten je typický pro zpěvnější věci typu „Rockin` With The Boys”, která aspiruje na to být stadionovým (pokud na nich Frehley bude ještě někdy hrát) hitem a v kvalitě se tak vyrovnává nejlepší nahrávce alba, kterou je “Bronx Boy”, obsahující drtivý kytarový vpád. Věc tak typická pro tohoto umělce… Celá první polovina alba je nebývale silná, protože zmíněné skladby doplňuje skotačivá “Your Wish Is My Command”, uvozená vokály, které by s notnou dávkou fantazie mohly být v repertoáru The Queen. Ovšem Frehley jim dává natolik spratkovský výraz, že z nich zase cítite trochu té špíny newyorské ulice.

V druhé půlce toto (skoro až orgasmické) nadšení trochu polevuje, přestože se jedná stále o vysoce kvalitní práci. Ze zbytku skladeb rozhodně zaujme coververze od Billy Satellite „I Wanna Go Back“, které Frehley vtiskl vlastní tvář, a divoká „Mission To Mars“, kterou doslova „udělaly“ klasické sekané riffy, jenž do skladby pumpují nepředstavitelné množství energie. Ovšem závěr alba už tak oslnivý není. „Off My Back“ působí tak trochu jako plácnutí do vody, včetně naprosto prapodivně zakončeného fade outu, kdy se skladba začne jako by ztrácet někde v polovině zpívané části. Úplně nedokáže zaujmout ani závěrečná instrumentálka „Quantum Flux“, která má podivnou náladu, nekorespondující se zbytkem alba a kde jako vtípek poslouží jen závěrečné, okázale zahrané falešné tóny..

Ale i tak Frehley předkládá takřka precizní práci. Může být totiž na svého „Spacemana“ hrdý, což podtrhuje i fakt, že podle řady očitých svědků je naživo stále ještě ve velmi dobré formě. Od kdysi odepisovaného muzikanta je to výkon, který si zaslouží smeknout klobouk.

Jan Skala             


www.acefrehley.com

YouTube ukázka - Bronx Boy

Seznam skladeb:
1. Without You I`m Nothing
2. Rockin` With The Boys
3. Your Wish Is My Command
4. Bronx Boy
5. Pursuit Of Rock And Roll
6. I Wanna Go Back
7. Mission To Mars
8. Off My Back
9. Quantum Flux

Sestava:
Ace Frehley – zpěv, kytara, baskytara
Ronnie Mancuso - kytara
Gene Simmons – baskytara
Alex Salzman - baskytara
Scot Coogan – bicí
Matt Starr - bicí
Anton Fig - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 37:07
Label: eOne Music
Země: USA
Žánr: hard rock/glam metal

Diskografie:
1978 - Ace Frehley
1987 - Frehley s Comet
1988 - Second Sighting
1989 - Trouble Walkin
2009 - Anomaly
2014 - Space Invader
2016 - Origins, Vol 1.
2018 - Spaceman

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.11.2018
Přečteno: 3610x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ace Frehley: No RegretsNapadá mě...1. 09. 2021 18:22 Jirka Pokorný
Rozhodně...21. 07. 2021 20:08 Pepsi Stone
V návaznosti......na...21. 07. 2021 19:43 Kolík
Šťouralové a...6. 12. 2018 20:02 Jimmy
Klasická onanie a...2. 12. 2018 9:12 Svab


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08846 sekund.